Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec: externí HDD s USB 3.0 v kůži

27.7.2011, Jan Vítek, recenze
Chieftec: externí HDD s USB 3.0 v kůži
Dnes se podíváme na nový produkt od firmy Chieftec, přičemž to nebude počítačová skříň, ale kožená brašna fungující jako externí HDD box pro pevné disky. Lákadlem je také rozhraní USB 3.0, které slibuje vysokou propustnost.
Kapitoly článku:
  1. Chieftec: externí HDD s USB 3.0 v kůži
  2. Instalace, provoz a závěr
Instalace pevného disku či SSD (vyzkoušíme si obojí) do brašny Chieftec EEB-25LBS-U3 je snadná. Stačí otevřít zip, nasměrovat disk jeho konektory na to pravé místo, přičemž do závitů v jeho zadní části by poté měly zapadnout trny uvnitř brašny a pak už můžeme zip zase uzavřít. Pevný disk tak vyplní volný prostor a nebude se uvnitř vůbec vrtět.



Menším problémem je připojení USB konektoru k disku, neboť přes tenký otvor v kůži není vůbec nic vidět, takže to je pokus - omyl. Chce to tedy zapojovat opatrně, abyste si konektor nepoškodili. Jinak už netřeba nic vysvětlovat, neboť disk po zapojení k počítači začne jako správné Plug'n'Play zařízení po chvíli pracovat sám.

Nyní se zaměříme na to, jakých výsledků jsme dosáhli s využitím dvou testovaných zařízení. Provoz byl zkoušen nejdříve s 5400otáčkovým a 500GB pevným diskem Western Digital Caviar Blue (WD50000BEVT). U něj jsme testovali také teplotu po hodinovém zapojení a konečném zkopírování asi 50 GB dat. Na povrchu měl dle infračerveného teploměru Fluke 62 Mini až 41 °C, přičemž okolní teplota byla pouze 21 °C a o využitém disku se nedá vůbec říci, že by se sám od sebe nějak nadměrně zahříval. Chlazení tedy dle očekávání není nijak dobré.

Zde jsou pak výsledky testu ATTO Disk Benchmark:


Western Digital Caviar Blue (WD50000BEVT)

Jak vidíme, nejsou nijak výjimečně dobré a dá se říci, že maximální rychlost odpovídá tomu, co jsme naměřili při kopírování dat a popravdě řečeno nejde o zrovna úžasné výsledky. Podívejme se ale ještě na to, co předvedl 240GB SSD OCZ Vertex 3 naformátovaný na systém exFAT.


OCZ Vertex 3 240 GB

Výsledky jsou v tomto případě již daleko lepší a je také jasné, že zde namísto Chieftec EEB-25LBS-U3 testujeme spíše úložná zařízení, která s ním nemají nic společného. Jsme tedy limitováni především výkonem HDD a SSD, takže z těchto testů nelze vyvozovat relevantní závěry.


Závěrečné hodnocení


Dnes jsme si vyzkoušeli elegantní externí brašnu Chieftec EEB-25LBS-U3, která své potenciální zákazníky láká především na celokožené zpracování, ale také na rozhraní USB 3.0. Jeho zpracování je celkem pěkné, disky budou uvnitř v bezpečí díky pevným výztuhám, ovšem budou také uzavřeny uvnitř koženého obalu, takže se nedá vůbec říci, že by bylo zajištěno dobré chlazení. A pak by bylo vhodné, kdyby USB konektor v brašně byl dobře vidět, abychom kabel nemuseli zapojovat naslepo.



Co se týče výkonu, pak zde závisí především na konkrétním 2,5" disku nebo SSD, které do naší brašny zapojíme, takže to není předmětem pro posouzení. V každém případě je Chieftec USB 3.0 HDD Enclosure produkt, který má co nabídnout.

Aktualizováno: Bohužel se po nějaké době ukázalo, že konektor USB 3.0 v tomto zařízení nemá dostatečně pevné ukotvení, což se projevilo ulomením několika jeho kontaktů a znehodnocením celého produktu. Pokud tedy uvažujete o koupi této brašny, ještě si to raději rozmyslete.


Netradiční zpracování
Chlazení
USB 3.0
Špatně přístupný USB konektor
Cena v době testování: cca 600 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Externí box Chieftec EEB-25LBS-U3 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení EEB-25LBS-U3 děkujeme firmě Chieftec




----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Today we tried out an elegant external enclosure Chieftec EEB-25LBS-U3 which tries to catch the eye of potential customers with its leather casing and also USB 3.0 interface. Its design is quite nice, the installed hard drive or SSD wil be safe inside thanks to solid braces. However, a hard drive inside a leather case certainly will not be cooled as well as in a metal case, so there is something to worry about. And then the internal USB connector should be more accessible, because now we have to plug it without looking.

Performance of the Chieftec USB 3.0 HDD Enclosure depends especially on the used 2,5" hard drive or SSD that we plug into it, so that is no matter for assessment. But as a whole, Chieftec EEB-25LBS-U3 is a product that can offer something other cannot. However, after some time it showed up that the internal USB 3.0 port is not attached strongly enough and in result it broke and wasted the whole product.



Vývoj ceny testovaného produktu: