reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec Hunter: dobře vybavená skříň s kompromisy

13.11.2020, Jan Vítek, recenze
Chieftec Hunter: dobře vybavená skříň s kompromisy
Chieftec obohatil svou nabídku o novou herní skříň zvanou Hunter, která nabízí v základní výbavě tři A-RGB ventilátory pro účinné chlazení a příslušný ovladač pro řízení jejich otáček i podsvícení.

Pohled dovnitř skříně

 
Prostor uvnitř Hunteru je poněkud stísněný, neboť tato skříň je oproti Scorpionu 3 kratší i nižší. Jinak má ovšem na dnešní dobu běžné zpracování s velkým trayem pro základní desku, který dole navazuje na tunel pro disky a napájecí zdroj. Tento tunel však umožní vzduchu proudit skrz, a tak jej můžeme považovat spíše za prvek pro celkové zpevnění konstrukce a vytvoření prostoru pro uchování přebytečné kabeláže.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Vzadu máme již zmíněné vylamovací záslepky a nepříliš povedený systém jištění všech karet najednou, který ale lze nahradit u každé záslepky prostým šroubkem. Distanční sloupky pro desky jsou již částečně připraveny. Chybí pouze tři na pravém okraji, kde máme i kryté prostupy pro kabely od zdroje. Ty by mohly být o něco širší, ale hlavní ATX konektor skrz ně procpat půjde.
 
 
Vepředu jsou v podstatě jen ventilátory, jejichž lopatky nejsou z vnitřní strany kryty žádnou mřížkou, což je zcela v pořádku. Bude to svědčit chlazení a není třeba se ani obávat toho, že se do lopatek zamotá nějaký kabel, neboť tímto prostorem ani žádný vést nemusí. A i kdyby ano, tak to stejně poznáme spíše tak, že se skříň rozdrnčí, jak se budou lopatky o kabel otírat. Jasně také můžeme vidět přípravu pro radiátor vodního chlazení, pro nějž byla vykousnuta část spodního tunelu.
 

Na opačné straně skříně máme dříve zmíněný modul pro ovládání ventilátorů, který je právě napojen na dvě tlačítka na vrchu skříně pro ovládání podsvícení. Vedle něj vpravo jsou dvě 2,5" pozice jištěné přítlačnými šroubky. Mobilní disk či SSD do nich musíme přišroubovat a pak lze celek zaklesnout za packy a opět zajistit šroubkem. Pod modulem v tunelu je pak jednoduchá šachta pro dva 3,5" disky, kterou jistí dva šroubky zespodu. Jde o jednoduchý kus plechu ve tvaru obráceného U, do nějž se disky jednoduše přišroubují - jeden dovnitř a jeden navrch.
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Ventilátorový modul je zbrusu nový a už má své pevné místo jištěné rovněž šroubkem, přičemž dříve byly tyto moduly ve skříních Chieftec opatřeny magnety. Firma ovšem opět nevyužila příležitost a neudělala z tohoto prvku opravdu promyšlenou součást skříně. V podstatě jen pro něj našla dost prostoru, kterého už zde jinak moc není, ale to pouze a jen vinou obrovského otvoru pod deskou.
 
Co kdyby se tento modul přesunul třeba nahoru až téměř k hornímu okraji skříně a malinko doprava? Napájení předních ventilátorů by šlo pěkně stranou a skrytě pod hranou skříně, zadní ventilátor by byl blíže a také snadněji dosažitelný a to samé se dá říci o napojení na horní tlačítka. Ale především by modul se svou ježatou kabeláží nepřekážel právě v místě, kde se dá předpokládat největší koncentrace kabelů.
 
 
Kabely napojené na konektory FAN1 - FAN4 (napájení) tak ústí přesně v místě, kde je spodní krytý prostup v trayi. Možná by se zdálo, že jde o vhodnou pozici, neboť je můžeme ihned protáhnout skrz, ovšem to bychom je vedli k ventilátorům nesprávnou cestou. Správně mají být skryty právě na této straně, takže ve své poloze prostě překáží. Na opačné straně jsou zase kabely v konektorech ARGB pro napájení a řízení RGB diod ve ventilátorech, které by tak ideálně měly ústit na stejné straně jako napájení (nebo alespoň pohromadě FAN1 + ARGB1, atd.). Modul je mimochodem připraven pro 5 ventilátorů a zapojeny jsou 4.

Dále tu máme 3pinové konektory STRIP 1 a 2 pro RGB LED pásky, konektor Aura Sync pro synchronizaci podsvícení se stejnojmenným systémem, pak tu je kabel v konektoru SW, který vede ke zmíněným tlačítkům na skříni, PWM-IN případně přivede PWM signál z desky pro řízení otáček ventilátorů a nakonec je to nezbytné napájení z plochého SATA Power. 
 
- klikněte pro zvětšení - 

Nakonec se ještě mrkneme pod přední plastový panel, který lze snadno a rychle odtrhnout od zbytku skříně, abychom se lépe dostali k předním ventilátorům a také mohli případně vyčistit prachové filtry či zkontrolovat rohové filtry u postranních průduchů, zda dobře drží. Žádné kabely k tomuto panelu nevedou, takže si jej můžeme vzít třeba ven a prach řádně vyfoukat. 
 
 

Příslušenství

 
Dodávané příslušenství se skládá z ARGB synchronizačního kabelu pro ventilátory Rainbow, dále tu máme nezbytné šroubky a manuál k výše popsanému ventilátorovému panelu. Už ale kupodivu nezbyly prostředky na to, aby nám Chieftec poskytl alespoň pár plastových pásků pro ukotvení kabelů, a tak tu máme jen izolované drátky.
 
reklama