reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec Hunter: dobře vybavená skříň s kompromisy

13.11.2020, Jan Vítek, recenze
Chieftec Hunter: dobře vybavená skříň s kompromisy
Chieftec obohatil svou nabídku o novou herní skříň zvanou Hunter, která nabízí v základní výbavě tři A-RGB ventilátory pro účinné chlazení a příslušný ovladač pro řízení jejich otáček i podsvícení.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, jež je založena na procesoru Intel Core i7-4770K, který zde poslouží pouze jako malé topítko, stejně jako grafická karta s TDP 250 W, které dnes odpovídá těm nejvýkonnějším modelům grafických karet. Jde o poněkud starší sestavu, ale jejím jediným účelem je zde jen tvořit teplo, přičemž formáty komponent odpovídají tomu, co si do skříní instalujeme dnes. 

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI-BK (Intel Z97)
  • Procesor: Intel Core i7-4770K - 84W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12A
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: Gigabyte GeForce GTX 980 Ti - 250W TDP
  • SSD: Toshiba TR200 240 GB
  • Zdroj: Corsair HX620W
Všímavější možná zjistí, že deska na fotografiích není zmíněný Gaming G1 se Z97 od Gigabyte. Skutečně jde o modernější Gigabyte AX370 Gaming K7, ale ta posloužila jen jako model při focení. Ostatně jde o desky stejného formátu a zde bylo účelem zjistit především to, jak se vybrané komponenty do skříně vejdou. 
 

- klikněte pro zvětšení -
 
Pro ATX komponenty platí, že místa je dostatek, ale v podstatě bez rezervy. Jen o trochu širší deska by už zasahovala do prostoru krytých prostupů pro kabely a co se týče vrchních ventilátorových pozic, je vcelku jasné, proč Chieftec neudává, že je možné na ně nainstalovat i radiátor. Možné to tedy vskutku bude, ale deska je už tak blízko, že není vyloučena kolize radiátoru s některou její částí.
 
Mluvil jsem také o špatně fungujícím systému upevnění karet pomocí pojistky na šroubku, která má za úkol upevnit všechny karty naráz. To by ale sama nesměla vadit při jejich instalaci, takže pokud ji musíme zcela vyjmout, aby se karta dala vůbec zasunout na své místo (zde záleží i na provedení desky), to už je opravdu lepší ji odstranit a pro každou kartu zvlášť využít šroubek. 
 

- klikněte pro zvětšení -
 
K možnosti vytvořit snadněji úhlednou sestavu by přispělo, kdyby se ventilátorový modul klidil ze své výchozí pozice někam stranou. Nicméně pokud se někdo ve své skříní častěji vrtá, změti kabelů se asi nevyhne a z hlediska chlazení by nemělo vadit, když za trayem z nich bude celá džungle. Pokud ale někdo bude chtít, s trochou zručnosti si může modul umístit jinam, což mu dá dole prostor vytvořit kýženou krasokabeláž. 
 
 

Chlazení skříně

 
Všechny tři přední a jeden zadní ventilátor, které dostaneme ke skříni Hunter, napájí i řídí výše ukázaný modul na pravé straně skříně, který zvládne zapojit ještě pátý ventilátor a krom něj navíc i dva RGB LED pásky. 
 
 
V přední části skříně máme možnost vyměnit tři 120mm ventilátory za dva 140mm kousky, anebo nainstalovat dle specifikací 280mm radiátor. Snad by však neměl být žádný problém ani s 360mm radiátorem, když máme nad horním ventilátorem ještě 2,5cm prostoru. 
 
Radiátor by se mohl vejít také do horní pozice a pokud ne 280mm model, pak 240mm téměř jistě, i když dle specifikací je tu pouze místo pro dva 120mm či 140mm ventilátory.
 
 

Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw, a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 22 °C. Tato skříň má celkově více než dost ventilátorových pozic, přičemž na výchozí sestavu bude jistě stačit i základní výbava, ostatně ta čítá celkem tři 120mm ventilátory tlačící do skříně čerstvý vzduch a jeden, který jej vyfukuje.
 
Nejdříve byl ale využit pouze jeden zadní ventilátor. 

Zadní 120mm ventilátor
CPU
35 °C
65 °C
Chipset
44 °C
62 °C
GPU
52 °C
83 °C
 
I pouhý jeden zadní ventilátor grafické kartě stačil na to, aby ve 2D režimu mohla fungovat bez zapnutých ventilátorů, ovšem v zátěži byla teplota přesto vyšší, než by mohla být s využitím lepšího přísunu čerstvého vzduchu a odnesl to i procesor. 
 
Zadní + 3x přední 120mm ventilátor
CPU
34 °C
62 °C
Chipset
42 °C
59 °C
GPU
49 °C
78 °C
 
Zapnutím předních ventilátorů se teploty komponent dle očekávání snížily, ale hlučnost pochopitelně výrazně stoupla, i když ventilátory běžely dle nastavení desky jen na cca 1050 RPM. To nejsou vysoké otáčky a na 120mm velikost je to tak akorát, ovšem tři takové ventilátory v přední části skříně už nějaký hluk vytvoří. 
reklama