reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec UC-02B: na motivy klasického desktopu

11.3.2016, Jan Vítek, recenze
Chieftec UC-02B: na motivy klasického desktopu
Levná skříň UC-02B se vrací ke kořenům klasického desktopového počítače z devadesátých let, který sloužil také jako podstavec pro CRT monitory. Ovšem Chieftec ji pochopitelně nabízí v moderní podobě pro aktuální hardware.

Pohled dovnitř skříně


Chieftec UC-02B má klasické bočnice jako normální towery, které se zasunují obvyklým způsobem směrem zezadu a jištěny jsou páry přítlačných šroubků. Uprostřed jsou tyto bočnice mírně vypoulené, díky čemuž bude na jedné straně více místa pro kabely (tedy za trayem) a na druhé straně půjde použít o něco vyšší procesorový chladič, než by bylo možné s naprosto plochými bočnicemi. A i ony samy jsou díky tomu tvarově stabilnější a nekroutí se. Skříň bez nich je ale slabá a zkroutí se naopak snadno, takže na takto odstrojený počítač dávejte pozor, neboť by mohlo dojít třeba k poškození základní desky


- klikněte pro zvětšení -

Uvnitř nenarazíme na nic neobvyklého. Je tu prostě volný prostor s jednou šachtou pro 5,25", 3,5" i 2,5" zařízení, pod ní máme pozici napájecího zdroje a vše ostatní je vyhrazeno základní desce a ostatním komponentám. Z vrchního panelu vychází také potřebné kabely pro USB porty verze 3.0, audio konektory a také dvě tlačítka. Zbylé dva kabely pro dvě stavové LED (Power a HDD) ale směřují k přednímu panelu, neboť ten má zhruba uprostřed dva těžko viditelné otvory, za nimiž jsou tyto diody umístěny.


- klikněte pro zvětšení -

I tato skříň počítá se správou kabeláže pomocí jejího skrytý za tray základní desky, ovšem moc prostoru tu pro to není. V nejširším místě máme jen nějakých 13 mm místa mezi trayem a pravou bočnicí, což pro ten nejtlustší kabel moc nestačí, natož pak aby se ještě mohl křížit s nějakým jiným. Pokud také využijete hlubší napájecí zdroj, tak si nejpotřebnější otvor pro protáhnutí kabelů zakryjete a znepřístupnit jej mohou také kabely připojené do zalomených konektorů SATA na základní desce, jež se právě v této pozici nacházejí nejčastěji. A to počítám s tím, že byste využili užší desku než model s plnými rozměry ATX (305 × 244 mm), který dva podlouhlé otvory zcela zakryje. Čili vést kabely za trayem půjde, ale záleží na použitých komponentách a prostor je navíc velice stísněný, takže to nemusí jít vůbec lehce.



- klikněte pro zvětšení -

Na další fotografii můžete vidět vylamovací záslepky karet, které k nejlevnějším skříním na trhu tak nějak patří. Pak si je třeba dát pozor na ostré otřepy, které po vylomené záslepce zůstanou. Dvě 60mm pozice pro ventilátory mají zajímavé zpracování roštů, které je zároveň nejlepší, jaké v této skříni najdeme. Vedle nich tu máme tři další ventilátorové pozice, a to jednu 120mm v levé bočnici na rozhraní mezi grafickou kartou a napájecím zdrojem. Ostatní dvě jsou ve dně skříně a v jejím vrchním panelu a pak to vypadá i na 80mm ventilátory. Jenomže o to nejde, neboť vypoulené otvory v roštech mají obdélníkové rozmístění, čili v nich identifikujeme dvě 2,5" pozice pro SSD. Takže už je zřejmé, proč je rošt i v pozici vrchního ventilátoru, když je za ním stejně ještě plastový kryt a také je zřejmé, že sem můžeme dát buď ventilátory, nebo SSD.

Chieftec na všech těchto pozicích mohl ale ještě zapracovat především v tom ohledu, že všechny mají moc malé otvory pro procházející vzduch. Prachové filtry si také musíme zajistit sami, což bych tedy takto levné skříni už ani nevyčítal, ale vytvořit větší otvory nebo namísto nich nechat vykouslý volný prostor snad nic nestojí (i když musíme brát v úvahu také 2,5" pozice). Zvláště ve světle toho, že tray v sobě může mít obrovskou díru, abychom mohli snadno instalovat nějaký zakoupený chladič se složitějším montážním mechanismem i bez vyjmutí základní desky. To zvláště u této skříně může přijít velice vhod, neboť pokud se vám do ní podaří sestavu vměstnat tak, abyste byli s výsledkem spokojeni, určitě se vám vůbec nebude chtít ji zase rozebírat.



- klikněte pro zvětšení -

Instalace úložných zařízení bude zvláště bolavou epizodou skládání počítače, především pokud jich do této skříně budete chtít nacpat více. Dle specifikací tu je prostor pro jednu 5,25" mechaniku a dva pevné disky i dvě SSD, nebo jeden disk a tři SSD. S mechanikou je to jasné, ta patří do vrchního patra hned za otevírací dvířka. Na fotografii nalevo (v místě, kde se objevuje svazek kabelů z vrchního panelu) je pak pozice pro pevný disk a druhý můžeme našroubovat pomocí jeho spodních závitů hned pod mechaniku. Můžeme sem ale nainstalovat také SSD, což bych pro lepší přístupnost doporučoval udělat tak, aby SSD bylo umístěno na druhé straně traye. A právě proto by bylo možné tuto pozici osadit dvěma zařízeními: nejdříve na pravou stranu přišroubovat 2,5" SSD (chce to ale šroubky s nízkými zkosenými hlavičkami) a pak na levou stranu pevný disk. I pak by nám mezi tímto diskem a mechanikou zůstal prostor, kudy budeme moci vést kabely, nebo tam nasoukat ty přebytečné. S chlazením tohoto prostoru to ale pak nebude vůbec ideální.


- klikněte pro zvětšení -

Mrkneme ještě na odstrojenou skříň se sundanými plastovými panely. Ty lze jednoduše s trochou opatrnosti odtrhnout, což ostatně bude nutné, alespoň v případě toho prvního, jinak bychom nemohli přišroubovat napájecí zdroj. Vrchní panel zase je třeba odstranit pro přístup k montážním pozicím mechaniky a i tak bude lepší jej dát při instalaci pryč. Je ale třeba myslet na to, abychom pak měli přístup ke konektorům pro kabely těchto panelů (USB, audio, apod).


Příslušenství


Levná skříň obvykle znamená chudé příslušenství, což se zde v podstatě potvrdilo, ale ne zcela. Na jednu stranu tu máme PC Speaker, který dnes málokdo ocení, dále si můžeme do skříně našroubovat malou petlici, díky níž bude možné pomocí malého visacího zámku zajistit levou bočnici a v nabídce je také čtveřice nalepovacích nožek. Díky nim si budeme moci skříň položit i naplocho jako klasický desktop.



Pak dostaneme, aby se neřeklo, také celé dva stahovací pásky a nakonec sadu šroubků a distančních sloupků, které však absolutně nestačí na to, abychom dovnitř mohli instalovat komponenty, jež skříň podporuje. Stačit to bude leda tak na naprosto základní sestavu s jedním diskem a kartou.

reklama