Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftronic G1: herní novinka se slušnou výbavou

6.5.2019, Jan Vítek, recenze
Chieftronic G1: herní novinka se slušnou výbavou
Společnost Chieftec si v tomto roce zřídila novou značku Chieftronic, pod níž bude prodávat herní hardware. Pro začátek do této nabídky zařadila pouze jeden zdroj a také jednu skříň, a to dnes testovaný Chieftronic G1.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, který zde poslouží pouze jako malé 120W TDP topítko, stejně jako grafická karta s TDP 150 W, které dnes odpovídá vysoce výkonným kartám.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12A
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI Radeon 4870
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax LEPA 1000W
Instalace komponent je téměř bezproblémová díky tomu, že pro základní desku je tu více než dost místa a zdroj může ze své horní pozice dosáhnout velice pohodlně na všechny konektory. To platí především pro přídavné napájení desky a potažmo procesoru v jejím horním levém rohu, s čímž občas bývají ve skříních se zdroji dole problémy. Zde budeme řešit spíše to, kam nacpat přebytečnou délku daného kabelu, ale to nebude velký problém. Za zdrojem je místa dost a nebo lze libovolně využít celý prostor pod pravou bočnicí. 
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Výrobci si také zvykli tvořit pozice pro 2,5" zařízení, kde je napadne. Je to pochopitelné, jde především o SSD, která moc tepla netvoří a nepotřebují ani moc chladit a jsou tenká, takže se vejdou všude možně. Jenomže je třeba myslet především na to, že k nim také musíme mít jak přivést kabely a ty zapojit. Pokud pak máme pozice vytvořené na rovné ploše, ta může bránit v zapojení především napájecích konektorů SATA, které mohou být různě zalomené a ono zde už jen stačí, když jsou jako průchozí uprostřed kabelu. Pak vzniká nebezpečí, že si konektor v disku či na kabelu vylomíme.
 
- klikněte pro zvětšení -

Skříň G1 má dokonce čtyři takové pozice a vedle nich žádnou v klasické HDD/SSD kleci, ačkoliv máme před základní deskou místa více než dost. Ostatně co asi zákazník použije v takové skříni častěji, 2,5" SSD, nebo obrovský radiátor vodního chlazení a mermomocí do přední pozice? A i kdyby chtěl využít obojí, do přední části skříně by se to snadno vešlo a SSD by nemusela být tak nešikovně rozeseta pod pravou bočnicí, kde chceme mít hlavně kabely. 
 
To ale není vlastnost jen této skříně, ale spíše už obvyklá praxe. Výrobci skříní se prostě chovají tak, jako by bylo vodní chlazení převažující standard a každý druhý si do sestavy cpal rovnou dva radiátory. Pak se ovšem odkládají na druhou kolej daleko běžnější komponenty.
 
 
Osvícení této skříně, stejně jako všechny před ovládací modul napojené ventilátory, se napájí pomocí jednoho kabelu SATA Power. V základu tu tak máme dvě přední LED lišty a pak zadní LED ventilátor, což je systém, který může být synchronizován se základní deskou, nebo může fungovat sám o sobě a nabídnout vlastní světelné efekty. Nastavit je můžeme i s otáčkami ventilátoru pomocí dodávaného IR ovladače, který byl popsán v předchozí kapitole. 
 
 

Chlazení skříně


Chladicí systém této skříně je přizpůsoben tomu, že zdroj je umístěn nahoře a to je už pěkně dlouhou řádku let výjimečná konfigurace. Před zdrojem jsou navíc diskové pozice, takže nahoře už nezbylo žádné místo pro ventilátory a ani by je nemělo smysl tam dávat. Do bočnic už také ventilátory delší dobu nepatří, ostatně dnes letí skleněné bočnice a ty jsou o tom, abychom se mohli kochat či chlubit svou sestavou a ne o chlazení, takže nám zbývá přední panel, zadní panel a spodek skříně. 
 
Vzadu máme již instalován 120mm ventilátor s RGB podsvícením, vepředu jsou dvě 120/140mm pozice a vepředu pak dokonce tři 120mm pozice, přičemž tomu odpovídají i možnosti pro instalaci radiátorů. 
 
Pro běžnou sestavu by mělo bohatě stačit, aby se do předních pozic dal jeden či dva ventilátory, pokud tedy vůbec. 
 

Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 23 °C. Tato skříň má celkově více než dost ventilátorových pozic, přičemž na výchozí sestavu by stačil i jen zadní 140mm ventilátor vysávající teplý vzduch, takže se dvěma předními 200mm kousky už to může být pouze a jen lepší. 

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Pokud je budeme chtít aktivně chladit, podaří se nám to v této skříni jen těžko. Jejich pozice v tunelu před zdrojem totiž není vystavena proudu vzduchu z žádného instalovatelného ventilátoru, takže pokud si disk nechcete pověsit někam do prostoru, nezbývá než jej dát do jeho pozice a čekat, co to s ním udělá. Máme tu pouze pod diskovou šachtou vykrojenou část v tunelu a tou by se ostatně mohl ve spodní pozici umístěný disk alespoň nějak ochlazovat, pokud si uvědomíme, že ventilátory tvoří proud vzduchu ve tvaru kuželu. Zkusil jsem tedy odpozorovat, co s diskem ve spodní pozici své šachty udělá ventilátor NF-P12 nainstalovaný do horní pozice předního panelu. Jeho teplota šla dolů alespoň o 3 °C. 
 
Výchozí konfigurace skříně má vzadu jeden, což jsem se rozhodl vyzkoušet a teploty byly následující.   

Zadní 120mm ventilátor
CPU
28 °C
52 °C
Chipset
41 °C
60 °C
GPU
53 °C
85 °C
 
Teploty nejsou nic moc, takže co udělá dvojice 120mm ventilátorů Noctua NF-P12 umístěná do předních pozic?  

Zadní 120mm + 2x přední 120mm ventilátory
CPU
27 °C
49 °C
Chipset
39 °C
58 °C
GPU
50 °C
81 °C
 
Zde tak rozhodně má smysl instalovat přední ventilátory nebo byť jen jeden. Ten by ale měl být spíše v horní pozici, pokud ve své sestavě budete mít i pevný disk.