reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Choiix Cruiser: malá, modrá, mobilní

13.12.2010, Jan Vítek, recenze
Choiix Cruiser: malá, modrá, mobilní
Společnost Cooler Master začala pod značkou Choiix nabízet řadu počítačových periferií, mezi něž se nedávno zařadily i mobilní bezdrátové myšky Cruiser. Ty nabídnou miniaturní vysílač, skládací tělo a snad i něco navíc.
Kapitoly článku:
  1. Choiix Cruiser: malá, modrá, mobilní
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Instalace myši spočívá v tom, že do USB portu počítače zasunete transceiver, počkáte na instalaci ovladačů, dáte do myši baterie (funguje pouze s oběma), zapnete ji a je hotovo. Alespoň tak to pracuje u moderního OS, jakým je Windows 7 Professional 64 bit.

Pak se rozhodneme, zda je pohodlnější používat myš tak, jak je, nebo ji zvětšíme. Obojí má něco do sebe, protože s vysunutou zadní částí se lépe ovládá na stole, kdežto třeba v posteli nebo na křesle může být lepší ji držet ve složeném stavu.

Díky pogumovanému povrchu se drží pohodlně a v prstech neklouže, ovšem její spíše hranaté tělo není příliš ergonomické.. Hlavní tlačítka kladou adekvátní odpor při stisku, i když hmatová odezva by mohla být výraznější.

Zato kolečko s výrazným, ale tichým krokováním je trošku tuhé, což spraví jeho přilnavý vroubený povrch. Stisk kolečka je ale až překvapivě tuhý, takže je zapotřebí vyvinout velkou sílu, přičemž se může klidně stát, že s kolečkem omylem potočíme.

Co se týče slibované práce na téměř jakémkoliv povrchu, pak zde výrobce příliš nepřeháněl. S dřevěnou deskou stolu myš samozřejmě nemá problémy, ale zvládne i chlupatou deku, koberec, lesklý obal od CD, broušený kovový povrch a nechytala se pouze na zrcadle a kožichu černé kočky. Té se to na druhou stranu také moc nelíbilo. Občas ale myš i na povrchu, na kterém jinak pracuje normálně, ztratí stopu a ukazatel začne poskakovat. Pak je namístě ji o kousek posunout, aby se chytla.

Dosah rádiového připojení je obvykle kolem deset metrů. V našem případě fungoval na sedm metrů, ale pouze při přímé viditelnosti, takže po schování za zeď se spojení ztratilo, ovšem pak se zase ihned navázalo.



Utilita Mouse Rate Checker ukázala, že dotazovací frekvence dosahuje až 125 Hz, což je na kancelářskou myš běžná a dostatečná hodnota.


Závěrečné hodnocení


Mobilní myš Choiix Cruiser nám tedy za nějakých 450 Kč s daní nabídne malé rozložitelné tělo, kvalitní senzor s rozlišením 1600 dpi využívající modrou LED a bezdrátové připojení s miniaturním USB vysílačem. K tomu nám Choiix přihodí i menší dárek v podobě tenké podložky s přilnavým povrchem.



Její zpracování je slušné, i když, jak jsem psal, ocenil bych větší teflony, pogumované boční části a především lépe zpracované kolečko. Co ale konkurence? Na výběr máme především z nabídky firmy Microsoft, od níž Choiix tak trochu opisoval.

Microsoft nabízí za velmi podobnou cenu svou Wireless Mobile Mouse 3500 s technologií BlueTrack, která sice nenabídne vysunovací tělo, ale zase jde o renomovaného výrobce, který má s výrobou myší delší zkušenosti než Cooler Master. Rozhodnutí je na vás.

Dobré zpracování + vysunovací tělo
Velmi tuhý stisk kolečka
Pracuje na většině povrchů
Příliš malé teflony
Malý vysílač pro bezdr. připojení
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 450 Kč s DPH, záruka 2 roky


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Cooler Master Choiix Cruiser Mouse poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení myši Choiix Cruiser děkujeme společnosti ABACUS COMPUTER



----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Mobile mouse Choiix Cruiser with price about 450 CZK offers small body with adjustable height, a quality sensor with resolution of 1600 dpi and blue LED, and also wireless radio connection with a miniature USB transceiver. Moreover, Choiix threw in also a small and thin mouse pad with adhesive bottom surface.

Cruiser's design is quite good, even though I would prefer larger teflon feet, rubberized side parts and especially better mouse wheel. But what about competing products? One may choose especially from Microsoft's portfolio, since Choiix inspired themselves by it.

For a very comparable price Microsoft offers its ireless Mobile Mouse 3500 with BlueTrack technology. This mouse has no adjustable height, but on the other hand, Microsoft is well reknowned company with much longer experience with computer mice production. The 'choiix' is, however, yours.
reklama