reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Choiix přišel na trh s dalším cestovním dobíjecím adaptérem Power Fort a ani tento neunikl naší pozornosti. Pojďme se podívat, co vše dokáže nová verze s kapacitou 5600 mAh. Ta je dvojnásobkem proti verzi testované v létě.
JanoX | 26.4.201214:19
Dovolím si doplnit že tvrzení výrobce o kapacitě 20,7 Wh se dá věřit, ale nedá se to přepočítat prostým dělením na kapacitu nabíjeného akumulátoru, protože že musí započítat účinnost nabíječky a vlastní účinnost nabíjení akumulátoru. Při tomto procesu se běžně promrhá až 50 % energie. Tedy Power Fort dodá 20 Wh, ale připojený přístroj dokáže nabít svůj akumulátor pouze na kapacitu 11 Wh, zbytek se promrhá jako teplo.
Jako kontrolní test je možno zapojit USB LED svítilnu a změřit jak dlouho vydrží svítit, bude to podstatně víc než ekvivalent 11 Wh.
Odpovědět1  0
PetrP7 (113) | 23.4.201214:55
Dá se předpokládat ledasco... to bylo tak složité otestovat i tuhle funkci??? Tam bych viděl hlavní smysl, když některé telefony už ani nemají výměnnou baterii. Co se týká výsledků, vše ukazuje na odfláknutou elektroniku, protože poloviční využitelná kapacita určitě není podružný detail.. Palec dolů výrobci i autorovi.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4579) | 23.4.201220:13
Autor bohužel neměl k dispozici mobil nabíjený přes USB.
Odpovědět0  0
PetrP7 (113) | 23.4.201220:40
No to je sice hezké, ale vzhledem k tomu, že nabíjení telefonu by dle mého názoru mělo být nepominutelnou součástí takovéto recenze a po energii žíznivý smartphone má dnes kdekdo, je to divné... Když se mi na horách vybije mobil a nebudu si moci zavolat případnou pomoc, bude to větší průšvih, než vybitý foťák. Jinak jste jako autor pečlivější...;­-)
Odpovědět0  0
V0174 (9) | 26.4.201214:30
Ta využitelná kapacita ale není poloviční... vůbec ten test je podle mě dost odfláklý, zřejmě autor neměl k dispozici měřící techniku ­(i když jinak články pana Šurkaly čtu rád­).

V prvním testu se měří, kolikrát se foťák nabije, při výpočtu dodané energie se však neberou do úvahy ztráty při nabíjení, což nezáleží jen na elektronice článku, ale i foťáku a hlavně bateriích. Při účinnosti nabíjení baterie 70 % se tak dostáváme na 16 Wh. Pořád to na 20,7 Wh pokulhává, ale už to není tak hrozné.

Druhý test ­(jinak dobře zařazený ­- provoz na externí baterii místo nabíjení­) autor pro jistotu tolik nevyhodnocoval, protože mu předpokládám vyšla stejná nesmyslná čísla jako mně ­- pokud navigace vydrží na nabití běžně 4 hodiny, má 1,25 Ah baterii na 3,7 V a vydržela v testu 30 hodin ­(z vybitého stavu­), dostáváme, že zařízení dodalo ­(bez zepočtení ztrát prvního nabíjení­) zhruba 30­/4 * 1,25 * 3,7 = 34,7 Wh. O čemž bych si dovolll pochybovat ­(ne o tom, že autor naměřil, ale o tom, že opravdu dodalo­).

Takže celé měření má sice nenulovou, ale opravdu jen orientační informační hodnotu.
Odpovědět0  0
m_s | 23.4.201214:40
Jen mi ušel smysl takového zařízení! Kvůli tomu abych nabil jeden akumulátor v nějakém zařízení, budu napřed nabíjet jiný akumulátor v jiném zařízení...
Odpovědět0  0
staxsos (17) | 23.4.201216:12
Na cestach kde neni k dispozici zasuvka je to jedna z moznosti jak si dobit baterii ve fotaku, pda , mp3 prehravaci atd.....
Odpovědět1  0
m_s | 23.4.201219:28
čím nabiji akumulátor v tom úžasném zařízení? Nějakou vesmírnou energií skrze čakry to v hluboké meditaci ­"natřískám­" do akumulátoru, abych posléze nabil oním akumulátorem jiný akumulátor?! Ale možná by se toho mohl chytit nějaký ekoterorista a prosadit to jako ­"zelený­" výrobek s neuvěřitelnou účinností. Napájecí ­"část­" USB má napětí 5V ­(­-­/+ 0.25V­), tj. z napětí akumulátoru v rozmezí 3V < U­(čl­) < 4,2V je nutné použít spínaný stabilizátor. Li­-cokoliv mají jisté ­"nároky­" na nabíjení, kdy mezní stav při nedodržení nabíjecích parametrů může být až destrukce článku. Nutno použít patřičné nabíjecí obvody a asi též zvyšující spínaný stabilizátor na vstupu. Rapidně klesá účinnost celého tohoto komplexu. Nehledě na to, že po ukončení životnosti článku v zařízení je jedinou možností poslední cesta do Sběrného dvora ­- článek není možné ­(aspoň podle obrázků­) uživatelsky vyměnit.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4579) | 23.4.201220:11
Jde právě o to, že si člověk může toto zařízení nabít doma a na cestách jím pak naíjet jiná zařízení, u kterých to bude potřeba. Není nutné kupovat náhradní baterii do každého zařízení ­(fotoaparátu, mobilu, MP3 a kdo ví čeho ještě­), ale koupíte jenom toto jedno zařízení. Já nevím jak Vám, ale přijde mi ekologičtější koupit toto jedno zařízení než třeba dvě nebo tři baterie pro každé zařízení zvlášť. Pochopitelně tam jsou nějaké ztráty, ale smysl to má.
Odpovědět2  0
m_s | 24.4.201213:52
sám jste si změřil, že to není žádný zázrak! Stále potřebujete nějaký zdroj energie, abyste do té srandy dostal energii a tím se bez zásuvky prostě neobejdete! To už je lepší si vzít k těm zařízením nabíječky, nehledě na to, že ne všechna zařízení jsou na 5V! Zato obvykle mají příslušenství pro možnost napájení z 12V automobilové palubní sítě.
Toto zařízení je prostě k ničemu! A nevidím nic ­"eko­" na tom, že po ukončení životnosti akumulátoru jej nemohu uživatelsky vyměnit, ale musím to celé vyhodit! Lépe, když už, tak malý solární systém s 12V VRLA akumulátorem. Takové zařízení by již splňovalo parametr nezávislosti na rozvodné síti nn.
Odpovědět0  3
Milan Šurkala (4579) | 24.4.201214:39
"Stále potřebujete nějaký zdroj energie, abyste do té srandy dostal energii a tím se bez zásuvky prostě neobejdete!­" Umíte vůbec číst? Zařízení je pro to, abyste mohl nabíjet i tam, kde žádná elektřina není ­(je to přenosný akumulátor­). To vám ty nabíječky ke všem zařízením asi budou pěkně na prd, když nebudete mít k dispozici elektřinu. Je jasné, že i ten Choiix musíte nabít nejprve doma ­(pak už není kde­), ale jde právě o to, že si s sebou berete trochu energie navíc.
Odpovědět0  0
m_s | 24.4.201221:20
ale umím! Ta ­"trocha­" energie je na houby ­- prostě ­"dojde­", což posoudí i absolvent ZDŠ! To si stejně tak mohu vzít VRLA akumulátor a z 12V si ­"udělám­" nižší napětí např pomocí LM2575T: http:­/­/www.ges.cz­/cz­/lm2575t­-adj­-GES05001262.html
A toto: http:­/­/www.gme.cz­/nabijecky­-ostatni­/solarni­-nabijecka­-sbc03a­-pro­-mobilni­-telefony­-p751­-488­/ , http:­/­/www.gme.cz­/nabijecky­-ostatni­/solarni­-nabijecka­-sbc10­-p522­-039­/ je mnohem zajímavější než ten nesmysl od CM!
Odpovědět0  4
staxsos (17) | 24.4.201221:56
Člověk co jen ­"troli­" a neumí věcně diskutovat by neměl do diskuzí vůbec přispívat.


Článek přece vůbec není o tom ze je tohle nejlepší možné řešení ze všech, Autor článku dostal do ruky výrobek a udělal na něj recenzi dokonce sou v textu uvedeny i nedostatky četl jste ho vůbec?
Odpovědět2  0
radon (61) | 24.4.201222:53
tohle vlákno mne fakt pobavilo, Micro_Soft je klasický příklad trotla ­(kterých je plný internet­) uznávajícího jednu mantru ­"mně to je na prd, takže je to globálně k ničemu­".
Těmhle lidem s nulovou empatií, kteří na dovolenou lítají letadly je zbytečné vysvětlovat, jak by se mně tahle krabička hodila na cyklo dovolené pod stany v Norsku, kde už můj mobil mlel na konci z posledního nebo na autokarové cestě do Albánie, kde sice tablet vydržel v jednom směru neuvěřitelných 11 hodin Futuramy a dalších seriálů, ale zájemců bylo více a dvojnásobek by se hodil.
Odpovědět1  0
m_s | 25.4.201222:54
problém černobíle vidících mládežníků...
To, že někdo má jiný názor než vy neznamená, že je ­"troll­"! Uvedl se technické argumenty, které jsou zjevně nad vaše chápání...
Ano, autor recenze, kterou ze svého hlediska považuji za ne zcela dostatečnou, objevil i nedostatky, leč v závěrečném hodnocení je jako nedostatek pouze ­"nedostupnost­". Z mého hlediska je těch nedostatků prostě daleko více. Možná jste si vy, ani váš ­"kámoš­" ­"radon­" nevšimli, ale ani vám, ani nikomu jinému NEZAKAZUJI nákup takového zařízení!
Dodatek. Starší lidé, aneb neempatičtí zapšklí dědci, na cestování nemají čas. A jelikož Albánie jako Jugoslávie nebyly členy Varšavské smlouvy, pak jsem měl do takových zemí zákaz...
Odpovědět0  1
radon (61) | 26.4.201216:32
ad­) ... jen mi ušel smysl takového zařízení ... čím nabiji akumulátor v tom úžasném zařízení ... lepší je vzít ke všem zařízením nabíječky ... nebo napájení z 12V automobilové palubní sítě ... nebo malý solární systém ...

Prostě naprosté nepochopení toho, k čemu je ta krabíčka určená. Argumenty o neekologičnosti nebo malé účinnosti nebo malé kapacitě by bych bral, kdyby existovalo něco ZÁSADNĚ lepšího.
Odpovědět1  0
JanoX | 26.4.201214:21
Nevyjímatelný akumulátor v GPS = 5 dní na příjmu. Tato krabička s sebou = 5+20 dní na příjmu.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.