reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Elite 120 Advanced: miniskříň i pro herní PC

26.7.2012, Jan Vítek, recenze
CM Elite 120 Advanced: miniskříň i pro herní PC
Společnost Cooler Master má momentálně v nabídce dvě počítačové skříně pro základní desky Mini-ITX, z nichž ta s větším potenciálem je rozhodně Elite 120, neboť dokáže pojmout i rozsáhlejší a energeticky náročnější sestavy. Bude tak i předmětem této recenze.
Kapitoly článku:
  1. CM Elite 120 Advanced: miniskříň i pro herní PC
  2. Pohled dovnitř skříně
  3. Instalace a teplotní testy
  4. Závěrečné hodnocení
Před sebou tedy máme Cooler Master Elite 120 Advanced, což tedy neznamená, že by existovala nějaká základní verze. Jde asi jen o to, že tento model na rozdíl od menší Elite 100 má již modernější výbavu včetně rozhraní USB 3.0. Výrobce se chlubí, že jeho skříň podporuje "Full Size High-End Desktop" komponenty včetně "Ultra High-End VGA". V překladu to znamená, že můžeme dovnitř umístit jednu až 343 mm dlouhou grafickou kartu a klasické pevné disky. Ovšem omezení se týká základní desky, výšky procesorového chladiče a ono to vlastně celé nebude tak jednoduché.



- klikněte pro zvětšení -


Elite 120 Advanced je tedy určena pro ty, kteří si z nějakého důvodu (nejčastěji asi kvůli úspoře prostoru či pro snadné přenášení) chtějí sestavit slušně výkonný počítač malých rozměrů a nebude jim vadit, že rozšiřitelnost takového PC nebude zrovna dobrá.





Skříň k nám dorazila v klasické lepenkové krabici, na niž se výrobce neobtěžoval umístit líbivý potisk, ale zabalil ji dostatečně dobře na to, aby dorazila bez poškození.

Model
Cooler Master Elite 120 Advanced
Rozměry
240 x 207,4 x 401,4 mm (Š x V x H)
Hmotnost
3,3 kg
Materiál
SECC, plast, hliník
Kompatibilita
Mini ITX
Přední I/O
1x USB 3.0, 2x USB 2.0, mikrofon, sluchátka
Sloty
2x
délka karet až 343 mm
Šachty
1x 5,25"
3x interní 3,5" pozice
4x 2,5" pozice (ze dvou 3,5")
Chlazení
Přední: 1x 120mm, 1200 RPM, 19 dBA
Boční: 1x 80x15mm, 2000 RPM, 20 dBA
HDD: 1x 120x25mm (volitelný)
chladič procesoru maximálně 65 mm na výšku
Verze
pouze RC-120A-KKN1

Specifikace této skříně ukazují na použití klasických materiálů, tedy především oceli SECC, pak plastů pro přední panel, a ten také obsahuje doplňky z hliníku, který je zde vyloženě na okrasu. Co se týče slotů, pak pro ty jsou sice dvě záslepky, ovšem desky Mini-ITX mají pouze jeden. Je to pochopitelně proto, že moderní grafické karty zaberou ještě jeden pro své chlazení. Některé však mohou být ještě mohutnější, například takový Asus Ares, jehož chladič sahá vysoko nad záslepku druhého slotu, a s tím by zde asi byly problémy (respektive by to asi byla pro spojení skříně s touto kartou konečná).

Dále nám Cooler Master sdělil, že maximální výška pro procesorový chladič je 65 mm, ovšem je třeba jedním dechem dodat, že hned nad chladičem bude napájecí zdroj. Je třeba tedy ponechat nějaký volný prostor mezi ventilátorem a zdrojem, ovšem zde budete moci využít toho, že ventilátor zdroje může odvádět horký vzduch přímo z prostoru nad procesorovým chladičem, což by v některých případech mohlo stačit i na to, aby se mohl využít jako chladič procesoru pouze pasiv. Pro inspiraci můžete zabrouzdat do našich testů nízkoprofilových modelů - nedávný test čtyř kousků a starší test tří.

Popřípadě bude možné ventilátor chladiče obrátit, aby vzduch pak proudil skrz žebra přímo do zdroje. Druhou stranou mince ale je, že si tím budeme zahřívat zdroj, což povede ke zvýšení otáček jeho ventilátoru a přispěje to ke zkrácení jeho životnosti. Nicméně to už si budete muset vyzkoušet sami, neboť zde existuje příliš mnoho proměnných, čili různých kombinací komponent.

Cooler Master také uvádí, že se do skříně vejde až pět 3,5"/2,5" zařízení, ale to platí pro ideální případ, kdy využijete dvě 3,5" pozice pro instalaci čtyř 2,5" zařízení a zbyde vám ještě místo pro jedno 3,5". Nakonec nám zbylo chlazení, se kterým se Cooler Master moc nemazal, ale to uvidíte sami. Důležité je vědět, že tu je místo pro tři ventilátory, z nichž dva již byly osazeny a jedno s místem za klecí pro disky je připraveno k použití. Ovšem s ním moc parády nenaděláme.


Zpracování skříně


Model Elite 120 Advanced je zástupcem počítačových skříní typu Cube, když tedy pomineme, že technicky je to kvádr a ne krychle. Její protáhlý tvar je zde zapříčiněn právě tím, že Cooler Master chtěl zajistit možnost instalace i dlouhé karty a usadil pozice mechaniky a disků před místo pro základní desku. S vnitřním uspořádáním si tedy hlavu příliš nelámal, i když kategorie skříní pro Mini-ITX není vůbec svázaná konvencemi jako klasické Middle Towery a jiné skříně pro ATX, ale na to se zaměříme až v další kapitole.




- klikněte pro zvětšení -


Máme tedy před sebou plechovou skříň s proděravěným vnějším krytem ve tvaru obráceného U, což je stejné, jako měly běžné skříně v dobách AT zdrojů. Tehdy to byla ale celkem otrava, ovšem zde spíše výhoda, protože manipulace s krytem není vůbec těžká. Přední panel je vyroben z černého plastu a vyložen dvěma tenkými plechy z broušeného hliníku. Ty zde v podstatě nemají praktický účel, takže slouží jen pro vylepšení vzhledu. Logo Cooler Master uprostřed ale není vybroušeno do hliníku, jde pouze o samolepku.





Na předním panelu je tak umístěna vrchní záslepka osamělé 5,25" pozice pro mechaniku (či kontrolní panel, cokoliv) a dále tu je nevyužitá a hliníkem krytá plocha, po jejíchž stranách máme porty, tlačítka a LED. Nalevo to jsou dva USB 2.0 a dva audio pro mikrofon a sluchátka a napravo máme podsvícený vypínač, pod ním LED pro pevný disk a nakonec osamělý port USB 3.0. Osobně bych ocenil, kdyby se výrobce už omezil na dva porty USB 3.0. Přeci jen mít vepředu tři už je trošku zbytečné a u takto malé skříně je každý ušetřený kabel plus.

Skrz průduchy mezi oplechovaným panelem a porty (pak jsou nějaké i vespod) pak bude proudit vzduch k přednímu 120mm ventilátoru, jenž má na starosti především pevné disky.




- klikněte pro zvětšení -


Již první dvě fotografie odhalily, že chlazení v tomto případě výrobce nepodcenil, ale ani se nesnažil vymyslet nějaký originální systém. Prostě jen do bočnic a stropu skříně umístil rozlehlá pole s průduchy, takže grafická karta si bude sama nabírat vzduch skrz levý bok skříně, napájecí zdroj zase může využít vrchní průduchy a z pravého boku je zase na desku namířen instalovaný 80mm ventilátor. To vše sice bezesporu zajistí dobré chlazení pro všechny hlavní komponenty, ale jednak nebude utlumen hluk vnitřních komponent a ze skříně se také stane krabička plná prachu, protože filtry zde budeme hledat marně, tedy až na velmi hrubý plastový filtr u horních průduchů.

V neposlední řadě je taková skříň náchylná na pokusy, kde figuruje nešikovnost a tekutina a zvlášť zajímavých výsledků bychom dosáhli ve spojení se zdrojem umístěným ventilátorem vzhůru. A že člověk nemůže nikdy vědět, kdo a kdy si z této skříňky udělá podložku pro čaj, bude lepší zdroj umístit ventilátorem dolů a průduchy nahoře zalepit. Takové uvažování se ostatně vyplatí u všech ostatních skříní s ventilátorovými pozicemi nahoře (a že jich dnes je).




- klikněte pro zvětšení -


Už pohledy z boku ukázaly, že zdroj bude díky svému krytu trošku vykukovat za skříň, ale to ničemu nevadí. Dle rozmístění otvorů je pak jasné, že s výběrem jeho orientace nebude problém. Spíše by mě zajímalo, na co tu má být onen osamělý krytý otvor, který se obvykle používá (nebo spíše nepoužívá) pro hadičky vodního chlazení. Na to je ale třeba míti dva, takže důvodem asi bylo jen to, že zde prostě zbylo místo na zaplácnutí. Pak už tu máme pouze dvě záslepky s přítlačnými šroubky (přístupné jsou zvenčí) a otvor pro I/O porty základní desky.

Když se podíváte blíže na pozici zdroje, pak je také jasně vidět, že ta by mohla být klidně posunuta ještě o cca centimetr výše. To by přišlo velmi vhod především procesorovému chladiči a vzhledem k tomu, že výška těch nejlepších nízkoprofilových se motá kolem 6 cm, by to přišlo velmi vhod. Výrobce by tedy musel trošku vykrojit zahnutou část hlavního krytu, ale to není problém.




Vespod už není až na tvrdé plastové nožky nic, takže můžeme s myšlenkou, že na ně mohli alespoň nalepit něco měkkého, postoupit na další stranu.
reklama