reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Hyper 212 Plus vs. Tt SpinQ VT

14.9.2009, Jan Vítek, recenze
CM Hyper 212 Plus vs. Tt SpinQ VT
Dnes se zaměříme na dvojici nových procesorových chladičů - Cooler Master Hyper 212 Plus a Thermaltake SpinQ VT, což jsou dvě odlišné koncepce využívající odlišné typy ventilátorů - axiální a radiální. Soupeřem bude stará známá Noctua NH-U12P.
Kapitoly článku:

Testovací sestava


Máme tu na testy tedy celkem tři chladiče: recenzované Cooler Master Hyper 212 Plus s Thermaltake SpinQ VT a pak redakční Noctua NH-U12P. Cooler Master s Noctuou si jsou koncepčně velmi podobné, zatímco Thermaltake se naopak velmi liší. Budeme tedy testovat dva chladiče věžovitého typu se čtyřmi duálními heatpipe a 120mm ventilátorem. Rozdílem je především to, že Cooler Master má přímý styk heatpipe s heatspreaderem procesoru a také jeho ventilátor dosahuje otáček až 2000 RPM, zatímco Noctua pouze 1300 RPM.



Maximální měřené otáčky u dvou zmíněných modelů tedy budou 1300 RPM a pak to vezmeme podle možností NH-U12P, tedy 1100 RPM a 900 RPM. Otáčky 120mm axiálního ventilátoru a radiálního s průměrem 80 mm samozřejmě nelze nijak srovnávat, a tak to vezmeme podle úrovně hluku měřené subjektivně. Otáčky můžeme nastavit manuálně v rozmezí 1000 - 1600 RPM, alespoň podle specifikací.

Další otázkou bylo použití teplovodivé pasty. Aby měly všechny modely v tomto vyrovnané šance, byla použita kvalitní pasta Arctic Cooling MX-2. Celá sestava je následujícího složení:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 přetakovaný na 3 GHz (333 x 9 při 1,275 V)
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: Club3D GeForce 6600 GT
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W


Teplotní testy a hlučnost


Předem se zmíním o hlučnosti chladičů, kde mi jako nejlepší přijde model Noctua díky tichému chodu ložisek. U modelu Hyper 212 Plus se ozývá klasické vrčení ložisek, které se ale naštěstí s nižšími otáčkami ztrácí. Na testovaných 1100 RPM jsou ale Noctua i Cooler Master tiché a znát je pouze hučení vzduchu od lopatek, jehož se jinak než dalším snižováním otáček nezbavíme.

A pak je tu Thermaltake SpinQ VT, kde jsem zaznamenal především jeden problém už při startu. Ventilátor je totiž evidentně nevyvážený, takže se celý chladič viditelně rozklepe, což může mít za následek šíření vibrací skříní a drnčivý rezonující zvuk. Otázkou je, zda jsou tímto postiženy všechny modely, nebo jen několik kusů, ovšem to pochopitelně nezjistíme. Použitý radiální ventilátor má ale komplikovaný tvar těla a asi nejde tak jednoduše vyvážit jako axiální pomocí umisťování závaží do rotoru. Nutno ale dodat, že na nejnižších 1000 RPM se už SpinQ VT klepat přestane, i když výkon pak zase není nejlepší - viz níže.

Co se týče hlučnosti chladiče od Thermaltake, ta se již při překročení mezních 1400 RPM prudce zvyšuje a na 1600 RPM bych jej provozovat nechtěl. Už na 1200 RPM dokáže být ale tichý asi na úrovni zbylých dvou modelů při otáčkách 1100 RPM. Toto jsem použil i při testování teplot, takže chladiče Noctua a Cooler Master pracovaly na 1300, 1100 a 900 RPM, kdežto u Thermaltake SpinQ VT to bylo vždy o 100 RPM více.

A nyní tedy výsledky:











Vyhodnocení a závěr


Nebudeme to protahovat, protože je jasné, že Noctua test vyhrála, ovšem to se jednak tak nějak očekávalo a potom její vítězství není nijak přesvědčivé. Cooler Master Hyper 212 Plus byl především v nižších otáčkách hned v závěsu, a rozdíly nejsou tedy takové, abychom dvakrát dražší Noctuu mohli povýšit nad Cooler Master; právě naopak. Noctua je ale na druhou stranu chladič, do nějž se investice vyplatí díky tomu, že jeho výrobce nabízí neustále nové montážní kity pro aktuální sockety zdarma, a tak může sloužit mnoho a mnoho let, pokud se něco zásadního nestane v oblasti chlazení procesorů.

A pak tu máme Thermaltake SpinQ VT, jenž již zaostával více. Výrobce se zde, jak už je tak trochu jeho zvykem, zaměřil spíše na design a celý tento model je vlastně pouze obměněný SpinQ, jenž má pouze jinak orientovaná žebra. Výsledky SpinQ VT jsou již podstatně slabší a i když vyložené špatné samy o sobě nejsou, tak rozhodně neodpovídají ceně. V českých obchodech jsem cenu ještě neobjevil, ale v zahraniční doporučených 60 USD jednoznačně říká, že tento chladič bude minimálně stejně tak drahý jako Noctua NH-U12P, tedy cca 1400 Kč s DPH. A to pak již jen těžko najdeme opodstatnění pro jeho koupi, pokud nám tedy není přednější červené podsvícení.




Ocenění TREFA získává procesorový chladič Cooler Master Hyper 212 Plus
za vysoký výkon za nízkou cenu a kompatibilitu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Z celkového porovnání je tedy zřejmé, že Cooler Master nám za celkem příjemnou cenu nabízí moderní a výkonný chladič, jenž si za své kvality zcela jistě zaslouží ocenění. V tomto případě to bude TREFA Světa hardware.
 
 
Za zapůjčení chladiče Cooler Master Hyper 212 Plus děkujeme společnosti Cooler Master
Za zapůjčení chladiče Thermaltake SpinQ VT děkujeme společnosti Thermaltake


---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

I will not stretch the matter further, because it is clear that Noctua won the whole test, even though that was basically expected and furthermore, victory of this cooler is not much persuasive. Cooler Master Hyper 212 Plus was particularly in tests with lower RPMs right in tow, so the difference is not that big. Certainly not big enough to make Noctua NH-U12P the ultimate winner of this test, especially when it cost twice that much. On the other hand Noctua company provides its customers with new mounting mechanisms for free, so its coolers certainly are an investment for the future, unless something fundamental changes in CPU cooling area.

Then there is Thermaltake SpinQ VT which performed noticeably worse. Thermaltake in this case, as it is in many cases its habit, aimed mainly at design and overall look. SpinQ VT is also just an adjusted original SpinQ that had differently orientated fins. The overall performance of SpinQ VT is on its own not that bad, but in connection with its price one would expect much better results. Prices are just beginning to appear in computer shops and the sum of 60 USD tells us that this cooler costs about the same as Noctua NH-U12P. And then it is hard to justify its purchase, unless you really do demand uncanny design and red backlight.

The whole comparison of the tested products showed us especially one thing: that Cooler Master for a reasonable prices offers a modern and powerful CPU cooler which certainly deserves to be awarded with our TREFA prize.
reklama