reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM MasterBox 5t: prostorná a moderní

24.8.2017, Jan Vítek, recenze
CM MasterBox 5t: prostorná a moderní
Cooler Master své skříně MasterBox prezentuje jako levnější alternativy MasterCase, což platí i pro dnes recenzovaný model. Cenově je to ale spíše skříň střední třídy, která by tak měla nabídnout kvalitní provedení a moderní funkce.
Kapitoly článku:
Zkoumat budeme zbrusu novou počítačovou skříň Cooler Master MasterBox 5t, která na první pohled vypadá jako kterákoliv jiná formátu ATX, ale ve skutečnosti podporuje i rozměrné základní desky E-ATX.
 
- klikněte pro zvětšení -

To však neznamená, že jako v řadě jiných případů se do ní vejdou jen o trošku širší desky ATX, které výrobci nesprávně označují za E-ATX. Vejdou se do ní opravdové desky tohoto formátu, které mají ne devět hlavních montážních otvorů, ale rovnou dvanáct, jak ukazuje následující obrázek. 
 
 
Jak je z něj patrné, základní desky E-ATX zabírají na šířku mnohem více místa a daná skříň pro ně musí být připravena s dalšími montážními otvory pro distanční sloupky. To MasterBox 5t splňuje, ačkoliv na první pohled tak nevypadá. Vejdou se do ní především díky tomu, že můžeme velice omezit četnost diskových/SSD pozic a také tu nejsou vůbec žádné mechanikové pozice.  

  
Skříň dorazila v obvyklém balení cenově rozumných modelů, čili v krabici s prostým černým potiskem a chráněna byla polystyrenovými bloky. 

Model
MasterBox 5t (MCX-B5S3T-RWNN)
Celkové rozměry
541,2 x 220 x 513,5 mm
Hmotnost

Materiál
SECC, plast
Kompatibilita
ATX, Micro-ATX, Mini-ITX
procesorový chladič max. 167mm vysoký
hloubka zdroje max. 180 mm
délka karet až 410 mm 
Šachty
2x 2,5"/3,5"
1x 2,5"
Přední I/O panel
2x USB 3.0
2x audio
ovladač ventilátorů
Sloty
7x
Chlazení
přední 3x 120mm/2x 140mm ventilátor (1x 120mm nainstalovaný)
1x zadní 120mm ventilátor
1x vrchní pozice pro 120/140mm ventilátor

vodní chlazení: 240/280/360mm vepředu 
120mm vzadu
 
Cooler Master MasterBox 5t je typickým zástupcem moderní skříně, což dokazuje svými specifikacemi. Takové skříně totiž už nenabízí mnoho diskových/mechanikových/SSD pozic, ale zase je v ní více než dost prostoru pro velké komponenty i vodní chlazení. Přesně to nám tato skříň nabídne a jak už bylo řečeno, je tu i místo pro opravdový formát E-ATX základních desek a strachovat se nemusíme ani o prostor pro procesorový chladič nebo karty. 
 
Vedle toho tu máme místo pro až 360mm radiátor vodního chlazení, ale na druhou stranu se dovnitř vejdou jen dva disky, jedno SSD a žádná mechanika. Ovšem právě mechaniky už dnes téměř nikoho nezajímají, pevné disky dosahují takových kapacit, že mnozí uživatelé nedokáží pořádne upotřebit ani jeden, nehledě na stále populárnější ukládání dat na síťové NAS a co se týče SSD, v jejich případě může stačit pouze slot či sloty M.2 přímo na desce. Nicméně, díky dodatečným šachtám si můžeme diskové a SSD pozice značně rozšířit, ale o tom až v příští kapitole. 
 
MasterBox 5t je tak základ moderního počítače, a to i potenciálně velice výkonného. 

 

Zpracování skříně

 
Cooler Master MasterBox 5t má ostře řezané hrany a černý lak v jeho případě doplňuje sytě červená barva, kterou najdeme především v interiéru, ale také na předním a vrchním panelu a jeho perforovaných panelech. Krom toho je skříň vybavena velkým čirým bočním plexisklem a na čele předního panelu má leskle černý plast, který se jako obvykle dokáže velice rychle ušpinit a snadno se na něj chytá prach, což není zrovna praktické. Tento lesklý plast ale naštěstí už jinde nenajdeme.  
 
 
A že tu nemáme žádnou mechaniku, nemá přední panel v podstatě žádnou jinou funkci než pomocí svých červených panelů pomáhat filtrovat vzduch od těch největších nečistot. Najdeme na něm jinak pouze logo výrobce a abychom se pod něj dostali, stačí za něj jako obvykle jen trošku trhnout. 
 
- klikněte pro zvětšení -

Z boku je vidět, že přední panel je nahoře prodloužen, aby mohl navázat na horní nástavbu, která obsahuje jednak porty, tlačítka a podobně, ale také madlo, za něž se skříň snadno a pohodlně přenáší. Bočnice mají naprosto klasické zpracování, jak je na nich ostatně vidět. 

- klikněte pro zvětšení -

Obě jsou zasunovací a drží pomocí pacek, vzadu jsou jištěny dvěma šroubky a uchopit je můžeme za dvě vypoulená madla. Skrz okno v levé bočnici vidíme celý prostor skříně, diskové i SSD pozice a viděli bychom i zdroj, kdyby nebyl v plastovém tunelu, ale ten koneckonců použít nemusíme. 

 
Ze zadního pohledu nám skříň ukáže své zkosené nožky, které má i vepředu, kvůli kterým může být trošku vratší, a to především na měkkém koberci. Zdroj budeme moci dle rozmístění otvorů nainstalovat i ventilátorem nahoru a pak za zmínku stojíá celkem osm záslepek. Jedna z nich je umístěná vertikálně a jako jediná je vylamovací. Hodit se může v tom nepravděpodobném případě, kdy bychom kartami zabrali všechny ostatní a nezbylo by už místo pro jednu speciální záslepku, do které můžeme zaplést kabely od periferií. To pak zabrání, aby si je někdo, aniž by otevřel skříň, snadno a rychle vypojil a odnesl. 

- klikněte pro zvětšení -

V horním panelu máme už zmíněné porty, tlačítka a podobně, a to vedle madla. Jde o základní výbavu v podobě tlačítek Power, Reset, dvou USB 3.0, dvou audio konektorů a pak tu je jednoduchý přepínač mezi dvěma rychlostmi připojených ventilátorů. Cooler Master si zde zaslouží pochvalu, že tyto prvky rozprostřel na velké ploše, aby se konektory vedle sebe nemusely tísnit. Vzadu pak máme velký a červeným panelem krytý průduch nad osamělou ventilátorovou pozicí pro 120 či 140mm velikost.
 
- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se nyní zaměříme na spodní část skříně, kde se ale krom nožek nachází pouze průduchy pro napájecí zdroj, které jsou také opatřeny prachovým filtrem. Právě ten bude v provozu třeba čistit nejčastěji.
reklama