reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM MasterBox TD500 Mesh: elegantní a prostorná

5.3.2020, Jan Vítek, recenze
CM MasterBox TD500 Mesh: elegantní a prostorná
Cooler Master si připravil nové skříně MasterBox TD500 Mesh, jejichž název napovídá něco o jejich provedení. Jde právě o slovo mesh, značící síť či pletivo, které by nás na nich mělo ihned zaujmout. Ovšem nebude to vše, ale o tom až v recenzi.
Levá skleněná bočnice tak drží za dva horní šroubky, které jsou její nedílnou součástí, takže se není třeba obávat o jejich zakutálení pod stůl. Odhalený interiér skříně je dle očekávání velice jednoduchý, ostatně ani tunel vespodu nepředstavuje nic opravdu potřebného. Bez něj bychom sice neměli dvě 2,5" pozice z celkových šesti, ale jinak by nám asi nechyběl. Na druhou stranu, takový prvek alespoň přispěje k celkové stabilitě konstrukce a umožní nám schovat kabely. Odmontovat jej ale nemůžeme, alespoň ne bez poškození skříně, neboť je připevněn pomocí nýtů. 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Tray základní desky nese obvyklé prvky jako kryté prostupy pro kabely, vyražená poutka pro připevnění kabelů a pod velkým vykrojeným otvorem také máme dvě pozice pro 2,5" zařízení, kdyby snad nestačila hlavní šachta a pozice na tunelu. 
 
 
Zadní část skříně zahrnuje celkem sedm pozic pro karty kryté přišroubovanými záslepkami. Ještě před pár lety by bylo samozřejmé, aby zde výrobce použil velké přítlačné šroubky, ale malé pro šroubovák jsou pochopitelně levnější. Větší šroubky se zde ale hodily i proto, že jsou mnohem lépe vidět a lze je i lépe vyšťourat ze základní desky, když nám při pokusu o upevnění karty upadnou. Vidíme tu také část pozice zdroje, která má připraveny měkké podložky, aby si dobře sedl a nedrnčel. 
 
 
V přední části jsou vidět především ventilátory, v jejichž případě se už výrobce neobtěžoval je zevnitř chránit mřížkou, což je s ohledem na efektivitu proudění vzduchu jen dobře. Bude ale třeba si dávat pozor, aby poblíž těchto ventilátorů neplandaly kabely, ale to by neměl být problém, neboť tímto prostorem by ani žádný vést neměl.  
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Všechny by totiž ideálně měly být schovány za panelem základní desky, kudy už ostatně kabely od předních portů a tlačítek vedou od výroby. Připevněny byly jen tak narychlo s tím, že si to uživatel stejně později předělá. Svazek kabelů obsahuje jednak konektory pro synchronizaci podsvícení předních ventilátorů se systémy známých výrobců desek (jeden typ pro Asus/MSI/ASRock a druhý pro Gigabyte).
 
Ventilátory jsou pak napájeny z jediného 3pinového konektoru, který také můžeme napojit přímo do desky. PWM regulaci tak nepodporují a odečítat otáčky se stávajícím zapojením bude možné jen u jednoho, jinak by to ani nešlo. Můžeme je ale z redukce vytahat a zapojit každý zvlášť a pak už bude možné i sledovat a řídit otáčky jednotlivě. 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Nakonec se ještě podíváme pod přední panel. Ten drží jen pomocí plastových pacek, takže jej stačí dole uchopit a odtrhnout, díky čemuž se dostaneme k předním ventilátorům a také už pak bude snadné přední panel očistit od prachu. Jak už bylo řečeno se skříní jej nepojí žádné kabely, takže o to je to snazší.  
 
 

Příslušenství

 
Dodávané příslušenství najdeme v sáčku připevněném na svazek kabelů ve skříni a jde jednak o všemožné šroubky a distanční sloupky (pro ATX desku jsou ale už namontovány ve skříni), pak tu máme vázací plastové pásky, gumové protivibrační podložky a manuál.  
 
 
Zbývá už jen ovladač napájený ze SATA Power konektoru, do nějž můžeme zasunout konektor určený pro základní desky (verze Asus/MSI/ASRock) a pak lze pomocí tlačítka přímo na ovladači nastavit jeden z efektů. Čili to je hardwarová pojistka pro případ, že by naše deska potřebné rozhraní pro řízení podsvícení nenabízela a my opravdu nutně potřebovali, aby ventilátory zářily do tmy.  

reklama