reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM MasterBox TD500 Mesh: elegantní a prostorná

5.3.2020, Jan Vítek, recenze
CM MasterBox TD500 Mesh: elegantní a prostorná
Cooler Master si připravil nové skříně MasterBox TD500 Mesh, jejichž název napovídá něco o jejich provedení. Jde právě o slovo mesh, značící síť či pletivo, které by nás na nich mělo ihned zaujmout. Ovšem nebude to vše, ale o tom až v recenzi.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, který zde poslouží pouze jako malé 120W TDP topítko, stejně jako grafická karta s TDP 250 W, které dnes odpovídá těm nejvýkonnějším modelům grafických karet. Jde o poněkud nesourodou sestavu, ale jejím jediným účelem je zde stejně jen tvořit teplo

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12A
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: Gigabyte GeForce GTX 980 Ti - 250W TDP
  • SSD: OCZ Trion 150
  • Zdroj: Enermax Infiniti 650W
 
Nejdříve se podíváme na šuplík pro pevné disky či SSD, a to právě s 3,5" pevným diskem, pro nějž je uzpůsoben jeho montážní mechanismus. Tento šuplík je totiž roztahovací, takže stačí jej dole odjistit, díky čemuž se rozšíří, vložit do něj disk a šuplík opět scvaknout, což disk zajistí. Je to tak rychlejší a pohodlnější než v případě šuplíků s nacvakávacími ližinami, které jsou zde jeho nedílnou součástí. Pokud jde ale o 2,5" zařízení, pro ta už bude samozřejmě nutné využít šroubky. 
 
 
Díky otevřenému interiéru skříně MasterBox TD500 Mesh a tunelu, v němž se toho může schovat skutečně hodně, lze s minimem snahy vytvořit úhledně vypadající sestavu. Na té vyfotografované by pochopitelně šlo ještě zapracovat, aby v ní nerušil datový SATA kabel a kabely ke kartě byly úhlednější, ale to vše už je jen o vzhledu. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Základní deska formátu ATX je tak v této skříni trošku utopená a je zřejmé, že se dovnitř vejde i výrazně větší (širší) model. Z fotografie sestavy z pravé strany můžeme také jasně vidět, proč by 2,5" pozice v trayi měly přijít na řadu až jako poslední. Jednak bude nesnadné k nim vést kabely, jejichž konektory (zvláště od zdroje) nemusí počítat s tím, že SSD budou naplácnutá na kus kovu a pak jde o přídavné napájení desky. Jeho kabel v našem případě už musel vést přímou cestou, aby vůbec ke konektorům dosáhl, takže kdyby bylo nutné s ním ještě kličkovat mezi SSD bylo by to přinejmenším na obtíž.  
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
V ostatních ohledech si ale skutečně není na co stěžovat. 
 
 

Chlazení skříně


Systém chlazení skříně MasterBox TD500 Mesh byl tak v případě základní konfigurace trošku podřízen tomu, abychom se mohli pokochat ARGB podsvícením předních ventilátorů. Ty tu máme celkem tři ve sloupci nad sebou, zatímco v zadní 120mm pozici není žádný. 
 
Namísto třech 120mm vepředu ale můžeme nainstalovat i dva 140mm a naprosto stejné je to v případě horních pozic. Tomu pak odpovídají i možnosti instalace až 360mm radiátorů vodního chlazení, přičemž v horní pozici jsme omezeni celkovou tloušťkou 44 mm, i když pokud ji přesáhneme, spíše se jen dostaneme do prostoru nad základní desku, než aby radiátor opravdu do něčeho vrazil. Zato radiátor v přední pozici může sám být tlustý třeba 5 cm a i tak pro něj bude místa dost. 


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C. Tato skříň má celkově více než dost ventilátorových pozic, přičemž na výchozí sestavu bude jistě stačit i základní výbava, ostatně ta čítá celkem tři 120mm ventilátory tlačící do skříně čerstvý vzduch.
 
Nejdříve byl ale využit namísto třech předních jen jeden zadní Noctua NF-F12 s výchozími otáčkami, aby se poté mohl ukázat rozdíl. 

Zadní 120mm ventilátor
CPU
32 °C
55 °C
Chipset
42 °C
61 °C
GPU
50 °C
75 °C
 
Jeden zadní ventilátor grafické kartě stačil na to, aby ve 2D režimu mohla fungovat bez zapnutých ventilátorů, ovšem v zátěži byla teplota přesto vyšší, než by mohla být s využitím lepšího přísunu čerstvého vzduchu a odnesl to i procesor. 
 
3x přední 120mm ventilátor
CPU
30 °C
51 °C
Chipset
40 °C
58 °C
GPU
47 °C
70 °C
 
Zadní ventilátor tak byl zase vymontován a jeho úlohu převzaly tři přední 120mm ventilátory dodávané výrobcem, které sice vytvořily výrazně vyšší hluk a zamořily své okolí světlem (to lze vypnout), ovšem na druhou stranu dokázaly výrazně snížit teploty a ani ventilátory na chladiči procesoru a grafice se díky tomu nemusely tak snažit.
 
Výchozí konfigurace je tak pochopitelně lepší, ovšem bude vhodné ventilátory nějakým způsobem regulovat, což může zajistit sama základní deska (nebo nějaký regulátor), ovšem ne pomocí PWM, které dodávané ventilátory nepodporují, takže zbývá úprava napětí.  

reklama