Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.3.2020, Jan Vítek, recenze
Cooler Master si připravil nové skříně MasterBox TD500 Mesh, jejichž název napovídá něco o jejich provedení. Jde právě o slovo mesh, značící síť či pletivo, které by nás na nich mělo ihned zaujmout. Ovšem nebude to vše, ale o tom až v recenzi.
Zdenda782 (7) | 10.3.20209:28
Zdravím,
skřín mám, ale nevím, jak zapojit RGB větráky do základní desky ASUS MAXIMUS IX HERO, Intel Z270, 1151, ATX. Skříň má pouze 3pin RGB, deska nemá ARGB ­/ 3pin RGB konektor, ale pouze 4PIN RGB. Lze to nějak zprovoznit, aby to vše fungovalo správně?

díky
Odpovědět0  1
Jan Vítek (3360) | 10.3.20209:55
O RGB zde nejde. Třípinové konektory jsou pro napájení ventilátorů ­(obvykle červený a černý­) a sledování otáček ­(obvykle žlutý vodič­). Čtyřpinové mají i PWM regulaci otáček ventilátorů, ovšem ventilátor s třípinovým konektorem můžete zapojit na čtyřpinový v desce, jazýček v něm určí orientaci.
Odpovědět0  0
Zdenda782 (7) | 10.3.202012:05
Zdravím,
díky moc za vysvětlení. Já jsem právě myslel, že nebude fungovat ani Aura Sync RGB. Pokud to správně chápu, na ovládání RGB to nemá vliv, ale nepůjde automaticky regulovat otáčky. Větráky poběží na standardní nastavení. Nelze je regulovat ani manuálně?
Můžete mi ještě prosím vysvětlit ­- ­"zapojit na čtyřpinový v desce, jazýček v něm určí orientaci­". Co se tam přesně určí?

Děkuji
Odpovědět0  1
Jan Vítek (3360) | 10.3.202013:00
Podsvícení ventilátorů se ovládá pomocí samostatných konektorů pro systémy MSI, Gigabyte, Asus a ASRock. Pokud ten konektor deska nenabízí, pak ho holt nezapojíte.

Třípinový konektor prostě zapojíte i na čtyřpinový v desce, stačí se na oba podívat a bude jasné, jak to má být. Regulaci otáček pak může deska podporovat, jen ne pomocí PWM, ale změnou napájecího napětí.
Odpovědět0  0
Zdenda782 (7) | 10.3.202015:20
Zdravím,
opět děkuji za rychlé odpovědi. Specifikace desky je níže. Je zde tedy samostatný konektor pro zapojení podsvícení ventilátorů? ­"Ve spec. je uvedeno Aura Sync RGB LED: Ohromující synchronizace světelných efektů­" Omlouvám se možná za pro někoho jasné dotazy, ale ani v článku nebylo uvedeno, že se může nastat tento problém. Ne všichni tomu rozumí :­-­).

https:­/­/www.asus.com­/cz­/Motherboards­/ROG­-MAXIMUS­-IX­-HERO­/

P.S. jak se dá ovlivnit změna napájecího napětí a tím i rychlost ventilátorů?

Děkuji
Odpovědět0  1
Jan Vítek (3360) | 10.3.202015:25
Synchronizaci podsvícení zapojit na AURA 4­-pinový RGB header, napájení ventilátorů na PWM ventilátorový header. Viz manuál.
Odpovědět0  0
Zdenda782 (7) | 11.3.202014:01
Zdravím,
díky za radu. Jen jsem ted trochu zmatený. Skříň má pouze 3pin ARGB, jak ho lze zapojit do AURA 4­­-pinový RGB header?

Děkuji
Odpovědět0  1
Jan Vítek (3360) | 13.3.20208:00
Pokud to nepůjde, tak to nepůjde. Vše potřebné máte v manuálu.
Odpovědět0  0
Zdenda782 (7) | 13.3.20209:12
Zdravím,
přeci jen to asi jde. Řešil jsem to i jinde a níže je rada. Hlavně i pro ostatní, pokud by řešili stejný problém.

You are right, the current option is to connect the 3 ARGB fans to the controller included with the chassis and use CM software + Asus AURA to control the two sets of connected components separately, if you set the colour change to an automatic mode like GPU­/CPU load or similar for both it should sync too :­)
Option #2 would be to swap the 3 front ARGB fans for RGB fans, then use a splitter to connect it all to your motherboard control and just use AURA.
Option #3 ­(if possible­) return the TD500 Mesh for a TD500 Standard which includes non­-addressable RGB fans.
If you like option #2, this is the splitter we recommend https:­/­/www.pbtech.co.nz­/product­/FANCLM1351­/Cooler­-Master­-1to3­-RGB­-Splitter­-Cable­-58­-CM­-IN­-LEN

https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=YKHMErqG­-2k&feature=em­-comments


Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.