reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM MasterCase Pro 3: výkon s Micro ATX

5.9.2017, Jan Vítek, recenze
CM MasterCase Pro 3: výkon s Micro ATX
Cooler Master označuje MasterCase Pro 3 za malou skříň se spoustou místa, která jako řada jiných podporuje modulární systém FreeForm. Dle představ výrobce si ji také budeme moci vzít na cesty, a to i díky zabudovanému madlu.

Pohled dovnitř skříně


MasterCase Pro 3 má klasické bočnice, které se zasunují směrem zezadu, ale nejsou vybaveny packami, jež by zapadly do připravených otvorů. Jde spíše o to, že se bočnice zaklesnou za celé hrany dole a vpředu a vzadu se zajistí šroubky. Pro MasterCase řad 5 a 6 také Cooler Master nabízí náhradní bočnice z temperovaného skla, což by mělo platit i pro tuto skříň. Ovšem tyto bočnice se obvykle montují šroubky ve svých rozích a ve stříni nemůžeme najít žádné závity, které by k tomu byly určeny. Jak ale ukazuje nabídka výrobce, je tu nějaký jiný mechanismus, který využívá kulatý PC zámek u horní hrany bočnice, a to zhruba v oblasti, kde má obnažená skříň viditelný obdélníkový otvor. 
 
- klikněte pro zvětšení -

Interiér této skříně ukazuje na obvyklé provedení moderních modelů. Je tu spodní část určena zdroji a diskům a pak už jen volná horní komora pro komponenty základní desky a také případně i SSD. Jenomže díky možnosti konfigurace si přední část této komory budeme moci zaplnit pevnými disky, pokud si však dokoupíme příslušné šachty. Výhoda je ta, že tyto šachty by měly být napříč modely Master identické, což usnadňuje jejich distribuci a pro nás i dostupnost.
 
Zde mohu opět odkázat na stránky výrobce, kde jde i několik animací a nabídka náhradních či doplňujících dílů. Jde o šachty pro dva či tři pevné disky, univerzální držák, respektive podpěru karet a také rámeček pro ventilátory.

- klikněte pro zvětšení -

Tuto samotnou skříň si také budeme moci upravit, což platí jednak pro přepážku nad zdroje, kterou lze prostě odstranit, stačí se podívat, kde všude jsou šroubky, které ji drží na místě. Pak tu máme možnost odšroubovat ventilátorové rámečky vepředu a nahoře a pak je tu jistý "Sliding Clip & Click Panel", který můžete vidět na obou fotografiích nahoře jako vertikálně umístěný panel se střídavě malým a velkým otvorem. Ten je možné dát blíže k předku skříně, kde bude sloužit pro zajistění radiátoru vodního chlazení, nebo dál směrem do středu skříně a přimontovat k němu právě diskové šachty, nebo i další výrobcem neupřesněné příslušenství. 
 
Tray základní desky je vybaven jednak krytými otvory pro protažení kabelů, což platí i pro přepážku mezi zdrojem a deskou, ovšem pak tu máme také praktická poutka se suchým zipem, s jejichž pomocí můžeme rychle sepnout i uvolnit kabely. Pak tu jsou i očka pro připevnění kabelů pomocí plastových pásků, jichž by ale mohlo být více. 


Interiér skříně je připraven pro základní desky Mini ITX nebo Micro ATX a my máme k dispozici celkem pět záslepek, z nichž jedna je určena pro zabezpečení periferií, a to prostě tak, že do ní zapleteme jejich kabely. Sice nám to nezajistí, že by je někdo nemohl ukrást, ale přinejmenším to potenciálnímu zloději znesnadní "práci". Přepážku mezi zdrojem a deskou lze vyjmout, ale tím bychom se připravili o dvě pozice pro SSD, které na ní trůní. Jde o prosté plechové rámečky, do nichž nejdříve přišroubujeme samotné SSD (nebo mobilní disk) a celek pak zaklesneme do přepážky a zajistíme šroubkem. 
 
Pozice zdroje má velice dobrý přístup k čerstvému vzduchu a také je vybavena měkkými podložkami, aby si zdroj pěkně sednul a nenapadlo jej snad, aby drnčel. 


Přední část skříně je volná, aby se do ní vešly i velice dlouhé karty, ovšem my si můžeme dokoupit další šachty pro pevné disky či SSD a připevnit je pomocí zmíněného vertikálního panelu s kulatými otvory. Nicméně pro běžnou sestavu bude většinou stačit spodní šachta pro dva pevné disky. 
 

Přední panel můžeme snadno odpojit, abychom se dostali k předním ventilátorům, ale nejčastěji to budeme dělat kvůli jeho vyčištění od prachu, neboť ventilátory se stejně dovnitř šroubují z opačné strany.
 
 

Příslušenství

 
Ke skříni získáme jednak jednoduchý manuál, který nám prozradí, co je v možnostech této skříně, ale především získáme v uzavíratelném pytlíku základní příslušenství jako šroubky, distanční sloupky, pásky pro upnutí kabelů nebo redukce pro napojení ventilátorů přímo na zdroj. Ty se mohou hodit, neboť ne všechny maké desky nabízí dostatečný počet napájecích konektorů pro ně. 
 

reklama
reklama
reklama