reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM MasterCase SL600M: stříbrná elegance

5.11.2018, Jan Vítek, recenze
CM MasterCase SL600M: stříbrná elegance
Cooler Master SL600M je počítačová skříň s elegantním designem, který na sebe moc neupozorňuje. Je to však především moderní model nabízející netradiční způsob instalace komponent pro chlazení tzv. komínovým efektem. 

Pohled dovnitř skříně

 
Interiér skříně je na první pohled téměř obyčejný, ale zdání klame. Ve skutečnosti se od zavedeného standardu značně liší, však pozici zdroje nenajdeme dole vlevo, ale nahoře napravo, namísto zadního ventilátoru máme diskovou/SSD pozici, celou spodní stranu zabírají ventilátory a pod předním panelem žádné naopak nejsou, ale místo nich další diskové pozice.  
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Po otevření skříně se nám také ukáže přepážka s logem výrobce, která má za úkol jednak zakrýt napájecí zdroj a jeho kabely pak má na sobě také dvě dobře viditelné pozice pro namontování SSD. Pozice pro úložná zařízení jsou ostatně v této skříní rozstrkané všude možně. Vedle toho se dá říci i to, že tato přepážka dokáže celou konstrukci skříně zpevnit, ovšem ta ani bez ní není žádné chrastítko, pevná je dost.  
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Tray základní desky má dost otvorů pro protažení kabelů, z nichž ty větší jsou opatřeny gumovými krytkami a pak tu jsou samozřejmě i poutka pro uchycení kabelů, a to včetně již instalované pásky se suchým zipem. Skříň samotná má v sobě kabelů už dost, ostatně k nim se také přidává napájecí prodlužka vedoucí k pozici zdroje. Ta má velkorysou rezervu, a tak bude dobré alespoň uvažovat o tom, zda nebude lepší ji vést oklikou, třeba přes horní pravý roh, nebo naopak spodní levý, zkrátka někudy jinudy, než vedou kabely z předního panelu skříně. 
 
Tray má také na sobě pod vyřízlým otvorem dva kovové rámečky pro montáž SSD, takže to máme další dva vedle dvou pozic v přepážce a jedné kombinované 2,5"/3,5" na místě zadního ventilátoru. A pak je tu malý plošný spoj. 
 
 
Toto zařízení je určeno k napájení pomocí spodního konektoru SATA Power a pak tu máme napravo čtyři ventilátorové konektory s podporou PWM (bez podpory PWM nebude moci být ventilátor řízen). Největší konektor na levé straně napojuje přední panel, pak tu je nezapojený USB konektor pro případný update firmwaru tohoto zařízení a nakonec je tu kabel, který můžeme zapojit do jednoho z PWM ventilátorových konektorů základní desky, z níž si tak elektronika vezme signál pro nastavení otáček napojených ventilátorů. 
 
 
V zadní části skříně máme celkem devět horizontálních záslepek karet jištěných normálními šroubky a pak tu jsou dvě vertikální. To tak ukazuje na možnost instalovat i velké základní desky formátu EATX, ale jak už říkají specifikace, maximálně s rozměry 304 x 271 mm. A jak si lze všimnout, už z výroby jsou do traye našroubovány distanční sloupky pro desky ATX. 
 
Rámeček pro montáž disků a SSD má zde celou řadu otvorů a také čtyři gumové vložky, které lze snadno přesunout. Samotné zařízení můžeme přes tyto vložky prostě přišroubovat, anebo do něj našroubovat vroubkované trny a ty pak nasunout právě do gumových otvorů, což je snadné a rychlé, protože ani není třeba předem odmontovat rámeček. K tomu lze přistoupit v případě SSD, ale nedoporučoval bych to pro montáž pevných disků, které jsou těžké a vibrují, takže by časem mohly odpadnout. Píši mohly, protože stejný rámeček najdeme i naproti přímo na pozici zdroje. 
 
 
Na místě, které v klasických skříních vždy okupovaly mechaniky a pevné disky, je tedy v tomto případě pozice zdroje. Z té mohou vycházet kabely buď skrz onen krytý otvor pod diskovým rámečkem, nebo přímo za tray, popřípadě také do části pod předním krytem skříně. Co tam mohou dělat?  
 
 
Jak ukazuje tato fotografie, právě pod předním krytem skříně máme další dva rámečky pro instalaci úložných zařízení, a tím to máme konečně kompletní. Abychom to shrnuli, pak tu máme čtyři vyhrazené pozice pro 2,5" zařízení - dvě v přepážce u zdroje a dvě v trayi základní desky a pak čtyři kombinované pozice pro 2,5"/3,5" zařízení - jedno na místě zadního ventilátoru, jedno naproti na pozici zdroje a dvě vepředu. To je slušný výběr a zvláště tyto přední pozice nám dají možnost, jak mít disky a SSD hezky schované a na druhou stranu dobře přístupné (přední panel stačí jako obvykle odtrhnout od skříně) a snad i dobře chlazené. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Na dalších fotografiích se už jen podíváme na odstrojenou skříň z jiných úhlů. Cooler Master dokázal velice dobře zpracovat spodní pozice pro 200mm ventilátory, které do nich padnou jak ulité, ovšem na druhou stranu právě proto bude jejich náhrada za jiné obtížná.  
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Zatím lze také konstatovat, že interiér skříně je vcelku promyšlený a výrobce dokázal dobře využít prostor, který byl ušetřen přeskupením komponent.  
reklama