reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM MasterCase SL600M: stříbrná elegance

5.11.2018, Jan Vítek, recenze
CM MasterCase SL600M: stříbrná elegance
Cooler Master SL600M je počítačová skříň s elegantním designem, který na sebe moc neupozorňuje. Je to však především moderní model nabízející netradiční způsob instalace komponent pro chlazení tzv. komínovým efektem. 

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, který zde poslouží pouze jako malé 120W TDP topítko, stejně jako grafická karta s TDP 150 W, které dnes odpovídá vysoce výkonným kartám.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI Radeon 4870
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax LEPA 1000W
Cooler Master nám připravil vše potřebné pro snadnou instalaci včetně již obvyklé redukce na to, abychom mohli šestihranné distanční sloupky našroubovat do traye pomocí křížového šroubováku. To ale nebylo třeba, protože sloupky už pro ATX desku byly na místě. 
 
 
Pro napájecí zdroj je připraven kovový rámeček, ke kterému se přimontuje pomocí šroubků na straně s konektorem. Tento rámeček využívá stejný systém montáže jako jiné doplňky v rámci konceptu Master, takže jde o velké otvory pro gumové špunty střídané závity. Díky tomu si můžeme zvolit, zda bude zdroj až zcela nahoře, nebo spíše níž. Vedle toho je tu ještě i kryt, jehož část jsme už viděli dříve, protože právě na něm je umístěna jedna disková/SSD pozice. 
 
Právě v tomto krytu je dost místa na uchování přebytečných kabelů, které můžeme také snadno přivést k úložným zařízením nainstalovaným v přední části skříně, jak ukazuje následující fotka. Nicméně ke zdroji nebude moc dobrý přístup poté, co nainstalujeme oba kryty a navíc přepážku. Někteří uživatelé by také jistě ocenili, kdyby výrobce k zadnímu konektoru pro napájení zdroje dal také hlavní vypínač. Ten na zdroji totiž bude nepoužitelný, a tak budeme muset kabel z počítače rovnou vytahovat, abychom jej zcela odpojili od napájení. 
 
Krom toho všeho je možné zdroj nainstalovat jen jedním způsobem a sice tak, že jeho ventilátor bude mířit dopředu. Nebude tak mít zrovna ideální přístup k čerstvému vzduchu, ale moderní zdroje s vysokou účinností to na druhou stranu ani moc nepotřebují.  
 


Další problém je evidentní z následující fotografie. Jde o orientaci chladiče na paticích AMD, kde na rozdíl od Intelu s čtvercovým rozložením montážních otvorů není obvyklé, že si můžeme libovolně nastavit orientaci věžovitých chladičů. V případě modelu Noctua NH-U12P to možné je, takže ventilátor mohl být otočen tak, aby mířil vzhůru v souladu se směrem vzduchu od spodních ventilátorů. 
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Využili jsme také prodlužovacího kabelu pro napojení grafické karty na slot PCIe x16, ale jak už bylo řečeno, v takovém případě bude karta viset pouze na svých záslepkách, protože kabel jí na rozdíl od slotu v desce žádnou oporu neposkytne. Bude tak velice vhodné se k takové sestavě chovat ohleduplně. 
 
- klikněte pro zvětšení -

Ještě co se týče zdroje, možná jste si všimli, že přídavné napájení desky není vedeno zadem, ale předem přes desku. To proto, že v našem případě ani kabel výkonného 1000W zdroje LEPA na svůj konektor nedosáhl. A pokud by dosáhl, musel by jít nejkratší cestou přímo přes svazek kabelů z předního panelu skříně, takže tady se mohl Cooler Master pochlapit a prodlužovací kabel dát do příslušenství. Na druhou stranu, dnes už mají desky různé konfigurace přídavných konektorů napájení, takže jistější prostě bude dokoupit si to, co potřebujeme. 

 

Chlazení skříně


Systém chlazení skříně je velice jednoduchý. MasterCase SL600M chce nabídnout komínový efekt, ovšem my budeme mluvit spíše o vertikálním proudění vzduchu. To zajišťují dva 200mm ventilátory v dolní pozici s výchozími 800 otáčkami za minutu. 
 
Vedle toho tu máme už jen dvě 200mm pozice nahoře a namísto nich lze stejně jako v případě spodních ventilátorů nainstalovat dva 140mm nebo tři 120mm ventilátory. Nicméně skříň je pro 200mm ventilátory přímo dělaná. 
 
Na vodní chlazení se pochopitelně nezapomnělo s tím, že maximum je pro spodní i horní část 360mm radiátor, a to s celkovou tloušťkou 43 mm nahoře a 72 mm dole. Cooler Master také prodává příslušenství pro snadnější instalaci jednotlivých komponent vodního chlazení a sice vodní pumpy a expanzní nádoby (veškerá nabídka je zde). Jejich provedení však tomu musí odpovídat. 
 

Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C. Tato skříň má celkově více než dost ventilátorových pozic, přičemž na výchozí sestavu by stačil i jen zadní ventilátor vysávající teplý vzduch, takže se dvěma 200mm kousky už to může být pouze a jen lepší. 

Bez ventilátorů
CPU
30 °C
53 °C
Chipset
41 °C
60 °C
GPU
54 °C
84 °C
 
Vzhledem k okolní teplotě není chlazení komponent bez využití skříňových ventilátorů moc dobré, ale tomu se nelze divit. Vzduch musí překonávat prachový filtr dole a další mřížky nahoře, takže nemůže volně proudit a je třeba mu pomoci 
 
2x 200mm spodní ventilátor
CPU
28 °C
49 °C
Chipset
39 °C
58 °C
GPU
50 °C
79 °C
 
Se dvěma spodními ventilátory na výchozích 800 RPM už je to mnohem lepší a ty přitom ani nejsou příliš hlučné. Vytvoří jen slabé hluboké hučení, které nám brzy splyne s okolím. 
reklama