reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Media 281: obývákový univerzál

23.8.2007, Jan Vítek, recenze
CM Media 281: obývákový univerzál
Již dlouho jsme tu neměli skříň, jež může posloužit pro stavbu HTPC. Dnes to bude Cooler Master, který takovou skříň nabízí ze série CM Media. Není to ale jen HTPC, pro něž si můžete takovou skříň vybrat. Svými specifikacemi se hodí i pro klasický desktop.
Cooler Master CM Media 281 je velmi zajímavý hybrid mezi klasickým Middletowerem a domácí HTPC skříní. Avšak pro to se muselo i něco obětovat. Co se týče samotné konstrukce a zpracování, pak nemám téměř výhrad. 1mm SECC je jako hlavní stavební materiál velmi pevný a hliníkové obložení přední masky působí luxusním dojmem, takže v obývacím pokoji se tato skříň bude dobře vyjímat. Od HTPC také očekáváme, že nebude příliš rozměrné a tady byl zvolen také dobrý kompromis. Do skříně se vejde vše důležité, aniž by byla přerostlá a také zde nijak neutrpěly možnosti chlazení.



Přestavba na desktopový formát je velmi jednoduchá. Nemusíte kvůli ní vůbec zasahovat do již nainstalovaných komponent (kromě optických mechanik). Stačí sejmout přední panel, otočit tři jeho části a přesunout nožky na levou bočnici, toť vše. K plnohodnotnému HTPC pak již chybí jen Media Pack, ale ten je třeba dokoupit zvlášť (nebo si již na začátku koupíte CM Media 280, která Media Pack má v základní výbavě). Pak se ještě můžete rozhodnout, jestli necháte zdroj, aby pomáhal s větráním skříně, nebo jej otočíte tak, aby se staral pouze o vlastní chlazení a také můžete využít nyní již pravou boční pozici pro 80/92120mm ventilátor.



A když jsme se dostali až sem, tak si nemohu nepostěžovat na špatný přístup vzduchu k přednímu ventilátoru. Výrobce měl popřemýšlet nad zhotovením alespoň nějakých průduchů, třeba v boku předního panelu.



A nakonec jsem postrádal nějaké řešení managementu kabeláže, protože to zde prakticky neexistuje a je ponecháno výhradně na uživateli. V příslušenství totiž najdete pouze šroubky.


Pevná a kvalitně vyrobená skříň
Přiškrcený přední ventilátor
Desktop - HTPC i Middletower
Stísněný vnitřní prostor pro Middletower
Široké konfigurace chlazení
Ztížený cablemanagement
Cena v době testování: 3000 Kč s DPH


Za zapůjčení skříně Cooler Master CM Media 281 děkujeme firmě Abacus




Za poskytnutí digitálního anemometru HH-31A děkujeme firmě OMEGA
zabývající se výrobou měřicích přístrojů.



---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Cooler Master CM Media 281 is a very interesting hybrid of typical Middletower and HTPC case. However, something had to be sacrificed. Considering the whole construction and machining, I have almost no reservations. 1mm SECC steel is as the main material very strong and aluminium facing of the front panel creates a feeling of luxury, so this case will certainly easily fit into your living room. It is expected, that HTPC case is overall small in size and here Cooler Master chose a good compromise. The case is spacius enough to host all the important components and it also has sufficient cooling potential.

It is very easy to convert CM Media 281 to Desktop format. You don't have to interfere with already installed components (except 5.25" drives). You just take down the front panel, flip its three parts and move the four stands onto the left side panel. That's all. Then you may buy additional Media Pack and you have a fully equipped HTPC case (or you buy CM Media 280 from the start). Then there are other decisions like the positioning of power supply - whether it should help with the cooling or whether it should take care only of itself. And of course, you may use the last position for 80/92/120mm fan which is now on the right hand side.

Speaking about cooling, I have to mention poorly done front fan position. There is almost no way through which the surrounding air may get to the front fan. Cooler Master should think about making at least small vent holes, maybe in the sides of the front panel. And last, I missed components that would make cablemanagement easier. Among the accessories there are only various types of screws.
reklama