reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM NotePal LapAir: chladivá i pohodlná

2.5.2011, Jan Vítek, recenze
CM NotePal LapAir: chladivá i pohodlná
V dnešní recenzi se budeme opět zase jednou věnovat chlazení notebooků, neboť přichází teplejší období a Cooler Master přišel s novinkou v podobě chladicí podložky NotePal LapAir. Ta slibuje kvalitní chlazení pro notebook a pohodlnou práci pro uživatele.
Kapitoly článku:
  1. CM NotePal LapAir: chladivá i pohodlná
  2. Zkušenosti z provozu, testy a závěr

Zkušenosti z provozu a teplotní testy


Podložka je opravdu velice jednoduchá, a tak na ní není moc co zkoumat. Osobně mi její provedení vyhovovalo, a to především při položení na klíně, kde vznikla stabilní a rovná plocha pro pohodlné umístění notebooku. Podložka pak díky své vypolstrované spodní části neskluzuje z nohou dolů a notebook na ní drží díky vlastním gumovým nožkám. Ty by jej však po delší době nemusely při umístění podložky na stole udržet stále na jednom místě, a tak přijde vhod dostatečně hluboká zarážka u předního okraje.



Chlazení je vhodně umístěno tak, aby ovívalo zadní část notebooku, kde se obvykle nachází výkonné prvky (procesor, grafický čip, paměti) a také jejich chlazení. Velkou otázkou však je, zda bude mít použití této podložky smysl právě ve vašem případě, neboť velmi záleží na rozmístění otvorů pro vstup čerstvého vzduchu. Pokud se vám ale notebook přehřívá, bude něco špatně, neboť by mělo být samozřejmé, že se zvládne uchladit svépomocí.

Proto platí, že by se mělo především zajistit, aby byl chladicí systém notebooku čistý, tedy nezanesený prachem, který se časem dostane všude. Na to by uživatel měl myslet už před koupí a přesvědčit se, že jeho vyvolený model umožní snadné profouknutí svého chladiče a až pak by se měla řešit podložka pro dodatečné chlazení.


- klikněte pro zvětšení -

Pro teplotní testy jsme využili notebook Asus B80A vybavený procesorem Core 2 Duo na frekvenci 2,13 GHz a integrovaným grafickým jádrem a pak byl po ruce ještě moderní Sony VAIO VPCSB1V9E/B s procesorem Intel Core i5-2410M s frekvencí až 2,9 GHz díky Turbo Boost a grafickou kartou AMD Radeon HD 6470M.

V případě notebooku Asus nám chladič nabídl jen zanedbatelné snížení teplot o pouhý 1 až 2 °C u procesoru, přičemž teplota pevného disku se držela na stále stejné úrovni. Malý 13,3palcový Sony VAIO vybavený samostatnou grafikou však ze spojení s podložkou Cooler Master NotePal LapAir získal znatelně více. Jeho procesor se sice také chladil jen o 2 °C lépe, ale po zatížení i grafické karty to byly již 3 °C, přičemž teploty GPU dokázaly poklesnout i o 5 °C. Zde se tedy již podložka vyplatí daleko více a jen to ilustruje, jak moc záleží na konkrétním typu notebooku.


Závěrečné hodnocení


Podložka Cooler Master NotePal LapAir má za úkol poskytnout především dvě vlastnosti, či kvality, chcete-li. Jednak má zprostředkovat lepší chlazení pro notebook a pak i lepší pohodlí pro uživatele. Samotná je vyrobena především z tmavě šedého plastu, její 80mm radiální ventilátor je krytý perforovaným plechem a polstrování je z polyuretanové pěny. Tělo je dostatečně pevné na běžné účely.


- klikněte pro zvětšení -

NotePal LapAir se skutečně dobře hodí pro umístění na klín, kde vytvoří stabilní a pro uživatele zároveň pohodlný podklad pro až 17" notebook, který se na něm bude chladit minimálně stejně dobře jako na stole, ale spíše lépe. Účinnost chlazení pak závisí především na notebooku, který na této podložce budeme provozovat, takže v tomto ohledu nelze vyvozovat jednoznačné závěry.

A co se týče ceny, tak vzhledem k tomu, co podložka nabízí, mohla být lepší.

Stabilní a pohodlný podklad
Cena mohla být nižší
Potenciál pro lepší chlazení
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 680 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Cooler Master NotePal LapAir, R9-NBC-LPAR-GP poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení podložky Cooler Master NotePal LapAir děkujeme firmě ABACUS




----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Cooler Master NotePal LapAir was made to provide especially two features, or qualities, if you will. First, it aims at providing additional cooling for notebooks and second, it should be comfy for the user. Primarily, it is made of dark grey ABS plasics, its 80mm radial fan is covered with perforated steel sheet and the sponge mat is basically polyurethane foam and personally, I can say that the pad is sufficiently tough.

NotePal LapAir can be well used on one's lap where it provides stable and comfortable base for a notebook with up to 17" screen. Its cooling system should provide at least a bit better conditions than a simple desk, which depends rather on the notebook itself, so we cannot deduce definite conclusions in this respect.

And as for the price, in Europe NotePal LapAir costs about 27 euro, which could be with respect to its qualities at least a bit better (i.e. lower).



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama