reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Silencio 652S: nejlepší svého druhu

21.3.2014, Jan Vítek, recenze
CM Silencio 652S: nejlepší svého druhu
Řada počítačových skříní Silencio zaměřených na tichý provoz počítače se rozrostla o model Silencio 652, který si nyní představíme v recenzi. Jedná se o model, který patří ve své řadě nejvýše, takže můžeme očekávat odpovídající kvalitu.

Pohled dovnitř skříně


Bočnice jsou u této skříně velmi těžké, a to díky fóliím, které neslouží přímo k utlumení samotného hluku. Donutí bočnice, aby si pořádně sedly, a případně tak nevznikaly nepříjemné drnčivé zvuky nebo se neozývaly šířící se vibrace, jež by velká plocha bočnic zesilovala jako membrána reproduktoru. Levá bočnice má navíc v sobě umístěn velký průduch s montážními otvory pro 180mm nebo 200mm ventilátor. Tento průduch je zaslepen pomocí plastového panelu, jehož trny jsou nasunuty do otvorů a z druhé strany zajištěny šroubky. To bylo nutné pouze pro přepravu, jinak tento panel na svém místě drží i bez šroubků.




- klikněte pro zvětšení -


Interiér skříně v podstatě není ničím výjimečný, ale rozhodně není zpracován špatně. Máme tu bohatě strukturovaný tray pro základní desku, na němž nalezneme řadu užitečných prvků. Jednak to je již obvyklý otvor pod socketem procesoru, dále kryté otvory pro protažení kabelů s příslušnými očky a pak tu je pozice pro jedno 2,5" zařízení. To se nachází pod velkým čtvercovým otvorem a tvoří ho čtyři malé "klíčové dírky".




- klikněte pro zvětšení -


Ty jsou ostatně lépe vidět z opačné strany, odkud je i lépe patrné rozmístění otvorů pro kabeláž. Máme tu tedy dost prostoru a možností pro schování přebytečné kabeláže a její skryté vedení k cílovým konektorům. Skříň ale není vybavena plexisklem, takže se ani nemusíme moc snažit o její uhlazené uspořádání, pokud tedy kabely nebudou vadit v proudění vzduchu skrz skříň.




- klikněte pro zvětšení -


V zadní části již vidíte první z instalovaných ventilátorů FP 120, pod ním děravé záslepky držené na místě přítlačnými šroubky a nakonec pozici zdroje, který si může sednout na měkké gumové podložky.





V přední části máme jednak nahoře šachtu pro tři externí 5,25" zařízení, do níž můžeme pomocí plastového adaptéru vložit jeden 3,5" disk, nebo na ni zespoda přivěsit 2,5" SSD stejným způsobem jako na tray. Dále tu máme dvě odnímatelné diskové šachty, vrchní pro čtyři kusy a spodní pro tři. Ta vrchní se navíc může trošku uskrovnit, aby uvolnila více místa pro grafické karty a zúžit můžeme i příslušné plastové šuplíky. Ohledně vrchní diskové šachty máme tedy tři možnosti. Buď bude určena pro 3,5" a 2,5" zařízení, nebo pouze pro 2,5" zařízení jako na fotografii, nebo ji můžeme zcela odstranit. Maximální délka karet tak může být 280, 312 nebo 423 mm.

Spodní šachta pro tři zařízení může pouze zůstat na místě nebo být rovněž odšroubována. V jejím případě by možnost posunutí přepážky trošku doprava nedávalo smysl, protože do jejího prostoru karty nezasahují.





V případě, že odstraníme obě diskové šachty, získáme prostor pro přední radiátor vodního chlazení s maximální velikostí 240 mm, čili pro dva 120mm ventilátory. I tak nám zůstanou dvě pozice pro SSD (tray a spodní část mechanikové šachty) a dvě pozice pro HDD (pozice spodního ventilátoru a v jedné z mechanikových šacht pomocí adaptéru), což by mělo stačit většině sestav.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se podíváme pod přední panel skříně, kde jsou dva ventilátory Silencio FP 120 s mohutnými lopatkami. Umístěny jsou tak, aby mohly dobře nabírat vzduch především přes boční otvory a ty mají rozměry cca 3 x 15 mm. Není za nimi žádný prachový filtr, takže pokud chcete, můžete skříň klidně provozovat s takto viditelnými ventilátory, neboť se tím v podstatě nic nezmění. Jen pozor na prsty, i když 1200otáčkový DC ventilátor je pro ně hrozbou asi jako hra na cvrnkání kuliček.


Příslušenství


V příslušenství se nachází sáček se všemožnými šroubky a distančními sloupky včetně malého adaptéru, díky němuž je do traye našroubujete i prostým křížovým šroubovákem. Pak tu máme PC speaker plastové adaptéry pro instalaci disku do 5,25" pozice, malou petlici a také několik plastových pásků pro upoutání kabelů.





reklama