reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Silencio 652S: nejlepší svého druhu

21.3.2014, Jan Vítek, recenze
CM Silencio 652S: nejlepší svého druhu
Řada počítačových skříní Silencio zaměřených na tichý provoz počítače se rozrostla o model Silencio 652, který si nyní představíme v recenzi. Jedná se o model, který patří ve své řadě nejvýše, takže můžeme očekávat odpovídající kvalitu.
Kapitoly článku:

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Bulldozerům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Dle očekávání se při instalaci neobjevil sebemenší problém. Stačí komponenty umístit na své místo a zapojit kabely, není třeba nic jiného řešit. Avšak pokud chcete, leccos řešit můžete, a to především umístění úložných zařízení.




- klikněte pro zvětšení -


Pokud totiž máte v systému maximálně tři SSD a jeden disk nebo dvě SSD a dva disky, vůbec nepotřebujete ani jednu z diskových šachet. To se nebude hodit pouze v případě, že potřebujete dopředu nainstalovat radiátor vodního chlazení, ale častější bude asi případ, že skutečně nemáte v systému tolik disků či SSD a oceníte to, že šachty nebudou omezovat průtok vzduchu od předních ventilátorů. Však ten bude už dostatečně "zkrouhnutý" tím, že ventilátory musí nasávat vzduch přes průduchy v předním panelu.




- klikněte pro zvětšení -


Silencio 652S je tedy skříň, kterou si můžete přizpůsobit svým potřebám a najít vhodnou rovnováhu mezi chlazením a potřebou utlumit hluk vnitřních komponent.


Chlazení skříně


Cooler Master Silencio 652S nám nabízí přinejmenším srovnatelnou nabídku ventilátorových pozic jako tzv. herní skříně. Jenomže na rozdíl od nich nepřipomíná cedník, a to především díky svému přednímu panelu a krytům boční a vrchních ventilátorových pozic. Ty většiny u jiných tichých skříní nenajdeme, ale především z toho důvodu, že ani žádné nepotřebují.

Máme tu tři již předinstalované ventilátory Silencio FP 120, které slibují velmi tichý provoz na otáčkách 1200 RPM, a to při hlučnosti pouze 11 dBa. Dva jsou vepředu, kde nahradily 180mm ventilátor u skříně Silencio 652 a jeden se dostal do zadní pozice. Pokud nám tato základní sestava nebude stačit, máme možnost přidat další 180mm či 200mm ventilátor do pravé bočnice, další takový ventilátor do vrchního panelu, případně dva 120mm či 140mm kousky. Tento panel je ale připraven především pro radiátor vodního chlazení, jímž můžeme nahradit i dva přední ventilátory, ale také diskové šachty.

Nakonec si Cooler Master připravil ještě spodní ventilátorovou pozici pro 120mm či 180mm model, ovšem to už bude daleko lepší a účinnější použít boční pozici, nejspíše s nějakým prachovým filtrem, pokud uznáte za vhodné. Namísto spodního ventilátoru lze také umístit SSD či pevný disk, který může být chlazen vzduchem vstupujícím dovnitř skrz spodní rošt.

Posledním místem pro instalaci ventilátoru je pak vnitřní strana vrchní diskové šachty.



Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C, která je ke komponentám ještě milosrdná.

Vyzkoušíme si, jakých teplot dosáhneme jednak s použitím pouze zadního ventilátoru a pak se zaměříme na využití předních ventilátorů, které se mají uplatit především při chlazení grafické karty. V tomto případě byla kompletně odstraněna vrchní disková šachta, aby mohl vzduch zepředu proudit co nejlépe do útrob skříně.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky. Pevný disk byl umístěn přímo před přední ventilátor, který jej dokázal zchladit o 5 °C, což je mírně lepší než u jiných podobných skříní.


Zadní 120mm ventilátor
CPU
27 °C
49 °C
Chipset
40 °C
58 °C
GPU
60 °C
82 °C


Je jisté, že přední ventilátory v této skříni dokáží velmi napomoci k chlazení komponent. Jeden samotář v zadní pozici nedokáže dovnitř tahat dost čerstvého vzduchu, protože nemá téměř kudy. Pokud mu ale pomůžete tím, že odstraníte panely kryjící neosazené ventilátorové pozice, teploty začnou ihned klesat. Stejně tak můžete pomoci předním ventilátorům tak, že otevřete přední panel, zvláště když ze skříně odšroubujete alespoň část diskové šachty (tu vrchní, pochopitelně). Pak už ventilátorům nebrání nic a ty mohou plnou silou foukat na základní desku a její komponenty. Jenomže provoz skříně s otevřenými dvířky není zrovna to pravé.


Zadní 120mm + 2x přední 120 mm ventilátory
CPU
26 °C
47 °C
Chipset
38 °C
57 °C
GPU
59 °C
80 °C


reklama