reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Slim Notebook Adapter: napájecí univerzál

27.7.2010, Jan Vítek, recenze
CM Slim Notebook Adapter: napájecí univerzál
Dnešní článek bude o univerzálním adaptéru pro napájení notebooků, ale i dalších zařízení, který přichází pod označením Slim Notebook Adapter (SNA 95) od společnosti Cooler Master. Nabídne nám výkon až 150 W i port USB.
Kapitoly článku:
  1. CM Slim Notebook Adapter: napájecí univerzál
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Prvním krokem po vybalení adaptéru SNA 95 je výběr příslušné koncovky. Buď využijete uvedený odkaz na stránky Cooler Master, což byste ostatně měli provést ještě před koupí adaptéru, nebo si můžete porovnat konektory s vaším stávajícím adaptérem. V našem případě jsme jej zkoušeli na notebooku Asus B80A, jenž však nebyl v seznamu na stránkách uveden. To však nebylo překážkou, neboť po jednom neúspěšném pokusu se jako vhodný kandidát ukázal zelený konektor.


Ten bylo třeba nasunout na připravenou koncovku 1,8metrového kabelu vycházejícího z adaptéru. Na ní konektor drží jako přibitý, což je na jednu stranu dobré, ale pokud hodláte s konektory často "žonglovat", asi vás nepotěší jejich neustálé páčení. Na druhou stranu je to jen plast a ten by se časem měl trošku odřít.

Pak už nic nebrání tomu, abychom adaptér připojili k notebooku a doufali, že ten nám oznámí své napájení ze sítě. Zkusil jsem při té příležitosti také jeden malý testík s využitím originálního 65W adaptéru Asus, který se dodává k notebooku B80A. Cooler Master se totiž chlubí až 90% efektivitou, což by mohlo mít za následek měřitelný rozdíl ve spotřebě. K tomu byl využit měřák Voltcraft Energy Check 3000.

Procesor počítače byl zatížen pomocí aplikace Prime95 a na mě bylo sledování spotřeby. Zjistil jsem však pouze to, že rozdíly ve spotřebě jsou tak malé, že nestojí za to je uvádět. Spotřeba se při tom pohybovala kolem 57 - 58 W.


A pak je tu onen konektor pro napájení/dobíjení zařízení přes port USB. Ten nabídne výkon až 5 W, což je jedna ze dvou výhod, protože většinou z USB portu počítače dostaneme jen asi 2,5 W (dle specifikací). USB 3.0 je na tom již podstatně lépe a poskytne kolem 9 W, ale jeho rozšířenost je zatím mizivá.

Zařízení si můžeme samozřejmě připojit také přímo k počítači, což bude jistě pohodlnější, než se shýbat dolů k adaptéru, avšak ten nám zase nemusí poskytnout šťávu, když bude vypnutý. Záměrně píšu že nemusí, protože některé notebooky jsou vybaveny porty, které jsou napájeny neustále a v takovém případě tato druhá výhoda padá.


Závěrečné hodnocení


Co dobrého nám tedy Slim Notebook Adapter (SNA 95) od Cooler Masteru přinese? Uživatelům, kteří jsou spokojeni se svým adaptérem a ani by je nenapadlo jej vyměnit, tak těm asi nic. Pokud ale z nějakého důvodu s sebou taháte víc přenosných počítačů a počítáte každý dekagram, mohl by se vám tento univerzál hodit.



Stejně tak uživatelům, kteří ztratili nebo si zničili originální adaptér, může být zase užitečný díky integrovaném USB portu pro dobíjení dalších zařízení. Zde je ale již třeba počítat. SNA 95 se dá dnes pořídit za cenu pod 1500 Kč s daní, avšak originální adaptéry mohou stát i polovinu.

SNA 95 táhne do zbroje také se svým tenkým profilem, což mu rozhodně přidává na kreditu a zmíněna je i 90% efektivita. V našem minitestu jsme však nezaznamenali mezi ním a originálním adaptérem Asus žádný měřitelný rozdíl, takže z této stránky jej raději nebudeme soudit. Záleží tedy na vás a vašich potřebách.


Univerzální napájení notebooků do 90 W
Cena
Napájení pomocí portu USB do 5 W
Ikona Odkaz na databázi
Tenký profil
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 1450 Kč s DPH

Za zapůjčení adaptéru Slim Notebook Adapter (SNA 95) děkujeme firmě Cooler Master



------------------------------------- English translation of the conclusion -------------------------------------

Is there any potential in Cooler Master's Slim Notebook Adapter (SNA 95)? Well, it depends, because users who are satisfied with their original adapter and who did not even think about its replacement, those users will probably find no advantages. But if one travels a lot with two or more computers and counts each gram of weight, he or she may find this universal adapter very useful.

Also users who lost or damaged their original adapter may be interested in the integrated USB port for powering additional devices. However, now we have to talk money. SNA 95 can be purchased for about 1500 CZK incl. tax, but original adapters may cost only about half of that sum.

SNA 95 tries to capture our interest also with its low profile, which is certainly a good quality and the manufacturer talks about 90% efficiency. But our minitest we were not able to tell the difference between SNA 95's and original adapter's power consumption, so we cannot make any conclusion. Anyway, it always depends on the customers and their needs.
reklama