reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Quick Fire Rapid: Cherry MX v akci

23.7.2012, Jan Vítek, recenze
CM Storm Quick Fire Rapid: Cherry MX v akci
V poslední době se začaly na trhu rozšiřovat klávesnice, které mají uživateli nabídnout ne multimediální funkce, ale kvalitní zpracování a mechanická tlačítka. My se podíváme na jednu z nich, která má tlačítka Cherry MX Black a vyrábí ji Cooler Master.
Kapitoly článku:
  1. CM Storm Quick Fire Rapid: Cherry MX v akci
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Posuzovat takovouto periferii bohužel nelze jinak než čistě subjektivně, tedy vyjádřením názoru na její kvality. A můj osobní názor je takový, že jde o výborný kus hardwaru s rychlou odezvou kláves, za což mohou samozřejmě především tlačítka Cherry MX Black. Ta totiž reagují ještě před úplným stiskem klávesy až nadoraz. Navíc nekladou v porovnání s hybridními membránovými klávesnicemi tak silný odpor, který je zde navíc lineární, což vše přispívá k tomu, aby hráč měl co nejrychlejší reakce.

Klasické klávesnice navíc trpí tím, že různé klávesy mají často rozdílnou hmatovou odezvu, protože jsou třeba až na kraji membrány. Dále se i často umí vzpříčit, když je stiskneme až na samotném okraji, což vychází z jejich zpracování, kde se rourkovitá část čepičky zasunuje do otvoru, v němž je připravena membrána. To v tomto případě neexistuje, protože každá klávesa funguje jako jeden nezávislý celek tvořený tlačítkem Cherry MX a čepičkou a je úplně jedno, zda se prstem trefíte doprostřed klávesy nebo na samotný okraj. Klávesa se nikdy nevzpříčí a uživatel na její hmatové odezvě v podstatě nezaznamená rozdíl.

Díky tomu už pak ani nejde o to, zda se pro psaní hodí lépe tlačítka Cherry MX Black nebo Blue. Důležité je, že klávesnice pracuje bezchybně a všechny její klávesy se chovají stejně. To velmi přispěje k celkovému komfortu a odrazí se v rychlejším a jistějším psaní s méně překlepy. A co se týče hlučnosti, pak ta je víceméně stejná jako u normální klávesnice s vysokým zdvihem. Pouze lze zaznamenat, že klávesy na Quick Fire Rapid zní tak nějak stejně.

Uživatel by si však měl také uvědomit, že tato klávesnice je vysoká a že její tělo začíná vepředu ostrou hranou dva centimetry nad stolem. Proto by měl zvážit, zda si pro ni nepořídit také nějakou měkkou podložku pro podporu zápěstí.

Nakonec dlužím ještě informaci o schopnosti detekce více kláves najednou. V první kapitole jsem psal o testu psaní textu při současně stisknutých klávesách Shift (platí pro obě) plus Caps Lock. V takovém případě normální klávesnice nenapíše ani fň, ovšem tato neměla problémy vůbec žádné, a to nezávisle na tom, zda byla připojena přes USB nebo PS/2.


Závěr


Klávesnice CM Storm Quick Fire Rapid je poctivě zpracovaný hardware, jehož kvalitu si také výrobce nechá dobře zaplatit. Její tělo dělá čest použitým tlačítkům Cherry MX Black, takže je pevné, řádně těžké a i přes různě posázená loga můžeme říci, že má decentní design.




Ocenění TREFA získává klávesnice CM Storm Quick Fire Rapid
za pevné tělo a kvalitní tlačítka. Logo ocenění je ke stažení zde.


Tuto klávesnici nemůžeme hanit za to, že nenabídne numerický blok, nebo že má malý Enter, protože to každému musí být jasné už před koupí. CM Storm ostatně nabízí i verzi s numerickým blokem, kterou prodává pod označením Quick Fire Pro. Na zpracování se mi nelíbilo pouze to, že USB kabel moc nedrží v připravených kanálcích, což tedy není zrovna nepřekonatelný problém.

Co se týče mých zkušeností, pak ocenit lze pohotovou odezvu tlačítek, která reagují ještě před úplným stiskem a především se každému musí líbit, že vždy ochotně zajedou, ať už je stiskneme uprostřed nebo na samotném okraji. Jde tedy o klávesnici velmi vhodnou jak pro hráče, tak pro uživatele, kteří ji budou mít především pro psaní. Je jen škoda, že je u nás k dispozici pouze jedna verze s tlačítky Cherry MX Black, a my jsme tak nemohli vyzkoušet, jak se píše na modelu, s Cherry MX Blue. Alespoň prozatím také zapomeňte na českou lokalizaci.

Jisté ale je, že pokud na ni budete hodní, tak vám nezestárne a už jen za to si zaslouží ocenění TREFA Světa hardware.


Plusy


+ Kvalitní zpracování a pevné tělo
+ Rychlá odezva kláves, n-key rollover
+ Komfortní psaní díky tlačítkům Cherry MX Black


Minusy


- U nás pouze v jedné verzi
- Kabel moc nedrží v kanálcích


Cena v době testování: cca 2.100 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení klávesnice CM Storm Quick Fire Rapid děkujeme firmě ABACUS



----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

CM Storm Quick Fire Rapid mechanical gaming keyboard is a decent piece of hardware, but such quality is no cheap. Its body is a credit to the used Cherry MX Black switches which means it is solid, quite heavy and even though there are various labels and signatures, its design is still sober.

One cannot whine about the missing numeric part or small Enter key, since these features are obvious and everyone should note them before purchase. Also, CM Storm offers also classic version with numeric part, namely Quick Fire Pro. The only thing I did not appreciate were the small ducts for USB cable which were not able to hold it firmly. And that is not an insurmountable problem.

About my experience with Quick Fire Rapid. Personally, I liked the fast key response, because the switches react long before they are fully pressed and everybody have to enjoy that it does not matter which part of a key they strike. It always willingly dives down. This keyboard is therefore an ideal model for gamers as well for users who would like to use it mainly for simple writing. But it is still a shame that in Czech there is just one version available, so we could not try the others, especially the one with Cherry MX Blue switches. And for now, you can also forget about localized model.

But still it is quite clear that Quick Fire Rapid is a timeless hardware and without any doubt it deserves our TREFA prize.
Jak hodnotíte klávesnici Quick Fire Rapid?
V anketě šlo hlasovat od 23.7.2012 do 20.7.2013. Počet hlasujících: 9
Výborná22 %
Průměrná0 %
Špatná78 %
reklama