reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Recon a Skorpion: sehraná dvojka

23.10.2012, Jan Vítek, recenze
CM Storm Recon a Skorpion: sehraná dvojka
Společnost Cooler Master si pro letošní podzim připravila pod značkou CM Storm nové periferie. Mezi ty patří i herní myš Recon, k níž si jako příslušenství můžeme pořídit Skorpiona v podobě držáku jejího kabelu, aby nám nepřekážel.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Spojení myši CM Storm Recon a stojanu Skorpion dozajista funguje. Kabel se udržuje pěkně ve vzduchu, nikde se nemůže zadrhnout a pokud vám stačí herní podložka (v našem případě CM Storm Weapon of Choice M4 SSK mírně přesahující rozměry A4), tak se vůbec nemusíte bát, že by vás stojan nějak omezoval v rozmachu a ani na větší ploše by nebyl problém.





Nicméně je také pravda, že gumový a ohebný "osten" škorpiona má jen pramalý účinek, protože se po natažení kabelu nestačí ani pořádně ohnout a celý podstavec se už začíná překlápět. Pak už si musí uživatel sám zodpovědět, zda mu takový produkt stojí za výdaj více než čtyř set korun, když v podstatě stejnou práci by odvedlo třeba pár knih, nebo si pak může ony peníze připlatit na herní bezdrátovou myš, pokud mu kabel tolik vadí. Jedním z takových modelů je třeba recenzovaná Gigabyte Aivia M8600.





Nyní si už budeme všímat samotné myši CM Storm Recon. Zopakuji, že její tělo je spíše menší, velmi pevné a s tlačítky můžeme být víceméně spokojeni, i když ta boční by mohla klást vyšší odpor, i když to je asi daň za univerzální design (pro malíček jsou boční tlačítka tuhá tak akorát). Pak tu bylo hlavní pravé tlačítko trošku tužší než levé, i když to je spíše záležitost tohoto kusu a po chvíli to stejně přestanete vnímat. Kolečko má výrazné krokování, ale je široké a pogumované, takže se s ním otáčí velmi dobře a jistě.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče senzoru, pak ten pracuje velmi dobře. Jednak je pohotový, přesný (myš pohyby moc nezarovnává), i při velmi rychlých pohybech se neztratí (nejde tedy snadno "utrhnout") a pak dokáže pracovat i na lesklém povrchu, jako je třeba skleněný displej chytrého telefonu. Povrch ale nesmí být vyloženě zrcadlový nebo průhledný.




v CM Storm Test utility byla průměrná dotazovací frekvence cca 740 Hz


Vysoké teflony slibují dlouhou životnost a po naší testovací podložce od stejné firmy velmi dobře a hladce jezdí bez sebemenšího zadrhnutí. A nakonec tu máme dotazovací frekvenci, která se velmi lišila v závislosti na rychlosti pohybu myši a v průměru bychom z ní měli vytáhnout o něco více. Ale to stejně nemělo na praktické použití pozorovatelný vliv.


Závěr - CM Storm Skorpion


Pokud máme hodnotit obě periferie, tedy myš CM Storm Recon a držák Skorpion v jednom závěru, pak bude nejlepší nejdříve říci pár slov právě o Skorpionu. Toto zařízení zcela jistě má svůj smysl, pokud se uživatel často potýká se zadrhujícím se kabelem od myši, což jej omezuje při práci nebo hraní.



Skorpion drží kabel ve vzduchu a přitom poskytuje i dostatečnou volnost, takže je užitečný. Otázkou pouze je, zda toto zařízení stojí za cenu více než 400 Kč.


Plusy


+ Užitečný držák kabelu myši
 
 

Minusy


- Vyšší cena
 
 
Cena v době testování: cca 420 Kč s DPH


Závěr - CM Storm Recon


CM Storm Recon můžeme považovat za kvalitní herní myš střední třídy a menší velikosti určenou pro praváky i leváky. Kvůli tomu často trpí ergonomie, ovšem zde se firmě Cooler Master povedlo vyrobit myš, která dobře padne do ruky, a to nejspíše právě i díky menším rozměrům. Nabídne dobře provedená a dobře dosažitelná tlačítka, kde je snad jedinou výjimkou odpor bočních tlačítek, který je pro palce příliš nízký, ale pro malíčky odpovídající (i pravák může snadno využít boční tlačítka na pravé straně myši).





Teflony pracují velmi dobře, stejně jako kolečko, podsvícení je efektní a také účelné a senzor velmi přesný, pohotový a spolehlivý. Software je také bezproblémový, pouze by do budoucna mohl nabídnout lepší možnosti ohledně nastavení rozlišení, konkrétně větší volnost ve výběru. Jinak můžeme být spokojeni.


Plusy


+ Kvalitní zpracování, tlačítka, senzor a teflony
+ Dobrý software pro nastavení myši
 
 

Minusy


- Boční tlačítka málo tuhá pro palce
- Chybí jemnější nastavení dpi
 
 
Cena v době testování: cca 1.200 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení myši CM Storm Recon a držáku Skorpion děkujeme ABACUSu.



---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

If I have to assess the gaming mouse CM Storm Recon and cable holder Skorpion in a single conclusion, then it will be best to say a few words about Skorpion first. This device certainly has its meaning, especially for those users who often struggle with their mouse's stuttering cord that disturbs their work or gaming. Skorpion holds the cord in the air while providing enough of freedom, so it is quite useful. However, provided that this product costs more than 400 CZK which is quite high price.

CM Storm Recon can be marked as a quality mid-range gaming mouse with rather small body that is equally good for right and left handed users. Other "ambidextrous" models often suffer from poor ergonomics, but in this case, probably also thanks to the small body, ergonomics is quite good. The mouse also has well made and easily reachable buttons with one small exception - side buttons. These are very light to press for one's thumbs, but for pinkies their touch response is adequate, which may be intentional from the manufacturer's side - right handed user may make a good also from the buttons on the right side of the mouse.

Recon's teflon feet work perfect as well as the broad wheel, backlighting is both nice and purposeful and optical sensor precise, fast and reliable. The provided software application generally provides enough of usable functions, but its future version could allow us to choose from more dpi settings, perhaps different for each axis. Generally, I was satisfied with Recon's performance.
Jak hodnotíte myš CM Storm Sentinel Advance II?
V anketě šlo hlasovat od 23.10.2012 do 14.6.2013. Počet hlasujících: 3
Výborná33 %
Průměrná67 %
Špatná0 %
reklama