reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Scout 2: mobilní skříň

4.10.2012, Jan Vítek, recenze
CM Storm Scout 2: mobilní skříň
Dnes jsme si připravili recenzi nové verze skříně Scout s pořadovým číslem 2. Tu má na svědomí firma Cooler Master, tedy její dceřiná CM Storm. Stejně jako u původní verze jde o skříň pro herní sestavu a tentokrát s modernější výbavou, ale i původním madlem.
Kapitoly článku:
Už více než dva roky uplynuly od vydání recenze na původní model CM Storm Scout. Abychom si ho tedy připomenuli, jde o herní skříň, typ Middle Tower, která patří do střední třídy s cenou kolem 2000 Kč s daní. Patří spíše mezi ty jednodušší modely, přičemž nabízí jednu specialitku - masivní madlo pro snadné přenášení. Ve stejném duchu pokračuje také nový Scout 2, který nepřichází s lepší výbavou. V tomto ohledu stagnuje, nebo je spíše s ohledem na ventilátory ještě horší, a tak doufejme, že alespoň v ostatních ohledech se předvede v lepším světle.
 



- klikněte pro zvětšení -


Dle samotného výrobce se dočkáme skříně, která je připravena na moderní sestavy. To znamená, že se do ní vejdou dlouhé grafické karty, mohutný procesorový chladič a pak můžeme očekávat i ostatní vymoženosti moderních počítačových skříní, které nesou označení "herní".





CM Storm Scout 2 přišel v klasickém balení chráněna pomocí pěnových bloků a igelitového vaku. Zde jsou její specifikace:

Model
CM Storm Scout 2 (SGC-2100-KWN1)
Rozměry
230 x 513 x 517,5 mm (Š x V x H)
Hmotnost
8,3 kg
Materiál
SECC, perforovaný plech, plast
Kompatibilita
Micro ATX, ATX
Šachty
3x 5,25"
7x 3,5"
2x 2,5" (z jedné 3,5" pozice)
Přední I/O panel
2x USB 3.0, 2x USB 2.0, HD Audio (AC'97)
Sloty
7+1
Chlazení
Vrchní: 120mm ventilátor x 2 (volitelné)
Přední: 120mm ventilátor x 2 nebo 140mm ventilátor x 1 (volitelný)
Zadní: 120mm red LED ventilátor x 1 (s vypínacími červenými LED)
Spodní: 120mm ventilátor x 1 (volitelný)
Boční: 120mm ventilátor x 2 (volitelné)
HDD klec: 120mm ventilátor x 1 (volitelný)
Verze
pouze černá SGC-2100-KWN1

Dle hlavních specifikací je nový Scout jen o chlup lehčí než starý a vybaven byl více ventilátorovými pozicemi (vespod a u klece pro pevné disky), a to přesně v souladu s tím, co předvádějí výrobci počítačových skříní v poslední době. Samozřejmě také nemůže chybět podpora rozhraní USB 3.0.

Co se týče maximální možné délky karet, ty mohou být dlouhé až 287 mm s nasazenou diskovou šachtou a 399 mm bez ní. Co se týče výšky chladiče procesoru, pak ta může být dle specifikací až 147 mm, nebo 162 mm v případě, že nevyužijeme boční ventilátory. Jenomže už dle uvedených fotografií je celkem jasné, že procesorový chladič a boční ventilátory se nebudou vzájemně omezovat.


Zpracování skříně


Cooler Master se rozhodl zakulacovat. Původní model skříně Scout měl oproti jeho druhé inkarnaci ostře řezané hrany a popravdě ne moc líbivý vzhled. Tato nová verze již vypadá daleko moderněji díky oblým tvarům, přičemž její celkový design je ještě střízlivý a nepřeplácaný. Cooler Master zde také vsadil na kombinaci černé barvy (interiér, čelo a madlo) a šedé, mírně odrazivé barvy, která se uplatní především na vnějších částech skříně. Ta tedy bude v sobě odrážet okolní předměty, ale jen trochu, takže spíše jen dostane nádech barvy, která v pokoji převládá.





Scout 2 bude stejně jako jiné skříně vystavovat na odiv především své čelo, v němž vidíme hluboko zapuštěné panely z perforovaného plechu. Za nimi pak prosvítají šestihranné plastové mřížky fungující i jako záslepky třech externích 5,25" pozic. Skříň však není připravena pro instalaci externího 3,5" zařízení, takže pokud vlastníte nějaký podobný hardware, jeho instalace bude přinejmenším nesnadná.

Nakonec tu jsou dva drobné prvky, jednak spodní, z kovu vybroušené logo CM Storm a pak tenká horní LED kontrolka umístěná pod panelem se zasunovacími dvířky. Na to, co se skrývá pod nimi, se podíváme později.




- klikněte pro zvětšení -


Nyní se zaměříme na bočnice. Obě jsou klasické zasunovací a díky svému profilu dobře drží svůj tvar, čili se nekroutí, a je snadné je umístit i do stojící skříně. Ta levá obsahuje malé plexi s výhledem na horní polovinu základní desky a vespodu jsou pak dvě pozice pro 120mm ventilátory. Ty budou určeny především pro grafické karty a využitelné budou především v případě, že jich v systému máte více nalepených těsně vedle sebe.

Počítač s jednou kartou by neměl mít s jejím chlazením žádné problémy a dle mého názoru není nutné ani vhodné (vzhledem k hluku/vibracím a prachu) pak do bočnice nějaký dávat. Nicméně Cooler Master stejně jako drtivá většina jiných si to možná uvědomuje, ale ani tak jej to nepřimělo, aby ke skříni dodal záslepky pro tyto rošty. Na druhou stranu, ty si dokáže zhotovit snad každý za pár minut.




- klikněte pro zvětšení -


Pravá bočnice má stejný profil, pouze postrádá plexi a otvory. Zde nám vzniklý extra prostor napomůže ne k instalaci větších chladičů, ale ke snadnějšímu vedení kabelů za trayem se základní deskou. Zde již také mohu říci, že Scout 2 je vyroben kvalitně, stejně jako jiné skříně firmy Cooler Master, takže jednotlivé části k sobě přesně doléhají, plastové části působí odolně, atd.





Zadní část skříně nás v ničem nepřekvapí, tedy až na jednu věc. Ve specifikacích je uvedeno pouze sedm záslepek, ale už ne jedna přídavná ve vertikální poloze. Tu můžeme použít dle libosti, přičemž její otvory umožní zajistit periferie za kabel, aby nám je někdo někde neukradl (díky madlu je Scout 2 jako stvořený na přenášení, třeba na lanparty). U Cooler Masteru se pak ale mohli ještě podrbat na hlavě, aby si uvědomili, že pak není zrovna chytré mít šroubek zajišťující tuto záslepku přístupný zvenčí. Ale i tak se to cení.





Dále dostaneme již osazenou zadní 120mm pozici s normálním provedením a pochopitelně nesmí do počtu chybět otvory pro hadičky vodního chlazení. Ty se stávají více a více zbytečnými, zvláště když dnes frčí především bezúdržbová vodní chlazení, jejichž okruh uživatel ani nemůže rozpojit, aby protáhl hadičky nějakou dírou.




- klikněte pro zvětšení -


Nyní se zaměříme na horní panel, kde jsou jednak umístěny veškeré porty a tlačítka. Porty máme pod zasunovacími dvířky a konkrétně jde o kombinaci dvou USB 3.0, dvou USB 2.0 a stejně tak dvou audio (mikrofon, sluchátka). Uvažoval jsem, na co jsou asi tak využitelné čtyři porty rozhraní USB na předním panelu a nenapadlo mě jejich rozumné využití. Je pravda, že jsou odlišného typu, ale to dokáže snadno vyřešit redukce pro zapojení na interní headery základní desky, takže asi není moc důvodů, pro umístění tolika portů na předním panelu. Možná to ale budete vidět jinak.

O kus dále máme tři velká tlačítka, z nichž to největší uprostřed je hlavní vypínač, napravo od něj reset a nalevo ovladač podsvícení ventilátorů. Za nimi je pak dobrý prostor pro odkládání drobností, ale především je tam výdech pro dva případné 120mm ventilátory. Ten je dle tvrzení Cooler Masteru opatřen prachovým filtrem, což ale není pravda. Je tam pouze kovový panel s velkými otvory. Jakýs takýs hrubý prachový filtr má v sobě přední panel a jak hned uvidíme, také pozice napájecího zdroje. On stejně ale nahoře nebude filtr potřeba, protože ventilátory v této pozici mají vzduch vyfukovat.



- klikněte pro zvětšení -


Vespodu tedy narazíme na zmíněný zasunovací a omyvatelný prachový filtr. Druhý rošt určený pro 120mm ventilátor jej už nemá, i když připravené packy napovídají, že by tu asi být měl. Tato pozice je stejně ale naprosto k ničemu a zvláště u této skříně s nízkými nožkami. Bude daleko lepší využít některou z bočních pozic, než vkládat ventilátor na místo, kde nemá dobrý přístup ke vzduchu (zato prach k němu bude proudit jedna báseň) a z druhé strany mu budou překážet kabely vedoucí od zdroje. Ale nedá se svítit, jak už se jednou nějaká móda ve světě hardwaru rozjede, všichni ji musí následovat, než se přijde na to, že to je opravdu konina (nebo se spíše objeví jiná konina).
reklama