reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Scout 2: mobilní skříň

4.10.2012, Jan Vítek, recenze
CM Storm Scout 2: mobilní skříň
Dnes jsme si připravili recenzi nové verze skříně Scout s pořadovým číslem 2. Tu má na svědomí firma Cooler Master, tedy její dceřiná CM Storm. Stejně jako u původní verze jde o skříň pro herní sestavu a tentokrát s modernější výbavou, ale i původním madlem.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Bulldozerům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

U této skříně jsem ani neočekával, že by s instalací komponent měly vyvstat nějaké problémy. To se vyplnilo, takže mohu říci, že na vše je tu dostatek místa, aniž bychom se museli bát, že kabely od zdroje nedosáhnou na místo svého určení. To se často týká přídavného napájení desky, které je nejlepší vést za trayem, jinak by to bylo nutné přes základní desku (nebo přímo pod ní).




- klikněte pro zvětšení -


Pevné disky se jako obvykle zasunují porty dovnitř, abychom to k nim měli s kabely blíže a pro ty je díky provedení pravé bočnice za trayem více než dostatek místa. Zkrátka a dobře - instalace je bezproblémová.




- klikněte pro zvětšení -


Chlazení skříně


Opět se setkáváme se skříní, která se dá označit slovem herní. Každý už ví, že to znamená. Připravit se můžeme na nabídku mnoha ventilátorových pozic, zde konkrétně devíti 120mm. Jako obvykle tu máme dvě přední, které jsou jako jediné připraveny i pro 140mm modely. Pak tu je zadní, která je také unikátní, protože je zase jako jediná osazena, a to ventilátorem Cooler Master A12025-12CB-3BN-F1 (1200 RPM, 44 CFM a 19,8 dBA).

Následují další dvě pozice nahoře, stejně tak dvě v dolní části levé bočnice, jedna ve spodním panelu a poslední ventilátor může trůnit přímo na diskové šachtě, odkud to bude mít zvláště ke kartám velmi blízko.

Scout 2 tedy disponuje mnoha pozicemi, z nichž některé jsou pro chlazení běžných sestav nadbytečné a některé (zejména ta spodní) dle mého názoru zcela zbytečné a bylo by lép, kdyby tam nebyly vůbec.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 22 °C. Tato skříň přišla vybavena jedním 120mm ventilátorem s otáčkami 1200 RPM. My jsme ji doplnili o až dva další, což byly Noctua NF-P12, které jsme usadili jednak dopředu před pevný disk, pak za něj a pak také do boční pozice.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Pokud je budeme chtít chladit, zařídit si to musíme pomocí vlastních 120 nebo 140mm ventilátoru i ventilátorů. V našem případě požitá Noctua dokázala testovací model HDD zchladit o slušných 6 °C, což je dobrý výsledek. Když jsme zkusili dát ventilátor až za diskovou šachtu, teploty disku stouply o 1 - 2 °C, ovšem chlazení grafické karty bylo o to lepší. A zde jsou výsledky v tabulkách:


Zadní 120mm ventilátor
CPU
27 °C
48 °C
Chipset
39 °C
57 °C
GPU
60 °C
82 °C


V prvním případě, kdy sestavu chladil pouze zadní ventilátor, nebyly teploty zrovna ty nejnižší, jichž jsme kdy dosáhly, ale sestava byla i tak chlazena dobře a navíc s velmi přijatelnou hlučností. Ta se s přidáním dalších ventilátorů znatelně zvýšila.


Zadní 120mm + 120mm ventilátor za disky
CPU
26 °C
47 °C
Chipset
37 °C
55 °C
GPU
59 °C
81 °C


Pak jsme mohli vyzkoušet, jak dobře se chladila grafická karta jednak s ventilátorem umístěným za šachtou s pevným diskem a pak s ventilátorem v bočnici. Ač se v druhém případě karta chladila lépe, ventilátor v bočnici byl daleko hlučnější než stejný ventilátor na diskové šachtě. Ten navíc mohl zároveň chladit i pevný disk, takže ve výsledku je umístění na šachtu rozumnější.


Zadní 120mm + 120mm ventilátor v bočnici
CPU
26 °C
47 °C
Chipset
37 °C
56 °C
GPU
58 °C
79 °C

 
reklama