reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Sentinel Advance: nabušená myš

20.1.2010, Jan Vítek, recenze
CM Storm Sentinel Advance: nabušená myš
V rámci našeho tématu o počítačových periferiích si uvedeme recenzi myši CM Storm Sentinel Advance, která se chlubí mnoha moderními prvky. Dočkáme se tak závaží pro úpravu celkové hmotnosti, OLED displeje, programovatelných tlačítek, atd.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Myš je určena pro praváky a těm skutečně padne do ruky jako ulitá. Spíše si ji ale oblíbí ti, kteří mají větší ruce, protože ti si na bolest rukou kvůli malým myším často stěžují a také si jinak s touto myší jen těžko budete pohrávat jen tak mezi prsty. Myš je tedy svým tělem snadno schopna vyplnit celou dlaň, což se hodí při jejím častém a dlouhodobém používání a díky jejímu změkčenému povrchu si nebudete stěžovat ani na pocit při dotyku.





Tlačítka vypadají a používají se velmi dobře, snaž až na poněkud tužší stisk kolečka a bočních dvou, ale to je také věcí názoru. Senzor pracuje také bezproblémově, pokud mu poskytnete jen trochu vhodný povrch a "utrhnout" jej je téměř nemožné. Díky velkým teflonům také myš jezdí i po normálním stole jako namydlený blesk a pokud byste je snad opotřebovali moc brzo, nebo je nějak jinak poničili, máte v balení připravenu sadu náhradních.





Výborné jsou možnosti personifikace myši, tedy přizpůsobení jejího vzhledu osobním potřebám, za což se zaslouží sedm různých barev světla pro horní i přední LED, možnost zapnout poblikávání či změny barvy při stisku kláves a naštěstí nechybí také možnost podsvícení zcela vypnout. Druhá a méně obvyklá možnost je upload vlastního loga v 1bitové barevné hloubce v rozlišení 32 x 32 pixelů. To bude na OLED displeji neustále zobrazeno, ovšem při přepínání profilů, u nichž myš na chvíli zobrazí jejich zvolený název, logo na chvíli zmizí. Jinak vedle sebe zobrazuje zvolené dpi pro jednotlivé osy pohybu. Ty lze nastavit zcela libovolně od 100 do 5600 dpi.

Neméně dobré a rozsáhlé možnosti máme při nastavení tlačítek, jimž můžeme přiřadit snad vše myslitelné od stisku nějaké klávesy po komplikovaný skript. Škoda jen, že najednou do myši dostaneme nanejvýš šest skriptů, ale jinak bychom si měli být schopni přiřadit ke každému tlačítku jedno makro. Je to asi dáno pouze 64kB interní pamětí, ovšem jiné myši na tom nejsou o nic lépe.





Co se týče testů odezvy, utilita Mouse Rate Checker ukazuje velmi velké rozdíly v jednotlivých případech, což je dáno tím, že frekvence odezvy při pomalejších pohybech klesá. CM Storm dodává vlastní utilitu zobrazující pouze průměrnou odezvu, a ta v zásadě odpovídá naměřeným 750 Hz, kterou ukázal i Mouse Rate Checker. Na tisíc hertzů tedy dosáhneme, ale zdaleka to není stálá odezva.


Závěrečné hodnocení


Herní myš CM Storm Sentinel Advance je určena pro náročné hráče, kteří dokáží využít její kvality, možnosti nastavení a přizpůsobení vzhledu. Nabízí nám velmi kvalitní zpracování, tedy pevné tělo a na dotyk příjemné materiály i ergonomii dobře přizpůsobenou držení v pravé ruce, kde budou spokojenější spíše ti s velkými dlaněmi. Leváci se tedy poohlédnou raději někde jinde.

CM Storm nám nabízí snad všechny možné moderní prvky, které můžeme u dnešních myší najít a jde také o něco dál. Kromě úpravy hmotnosti, nezávislého nastavení rozlišení jednotlivých os pohybu, volby pěti uživatelských profilů s kompletní konfigurovatelností tlačítek s pomocí maker a skriptů (ty fungují díky samotné myši bez nutnosti instalovat speciální software) tu je také speciální záslepka pro připevnění kabelu k desktopovému počítači (to není běžná, ale také ne poprvé využitá vlastnost).

A těm, jimž záleží na vzhledu, výrobce dává možnost využít různých světelných kombinací, což doplňuje také OLED displejem, na kterém si můžeme nechat zobrazit vlastní logo. Displej však plní také informační funkci, protože zobrazuje momentálně zvolený profil a také rozlišení.



Ocenění TREFA získává myš CM Storm Sentinel Advance za kvalitní zpracování,
funkčnost, přizpůsobení vzhledu a možnosti nastavení. Logo ocenění je ke stažení zde.


Sentinel Advance nás nezklame díky kvalitnímu senzoru a teflonům ani při práci či hraní, kde odvádí taktéž velmi kvalitní výkon. Mezi pár věcí, které by nám snad mohly vadit, patří to, že kolečko není pětisměrné, ale jen třísměrné (možnosti by se tím rázem zvýšily), že najednou pojme paměť jen šest skriptů a že software může občas (ale opravdu jen zřídkakdy) z nějakého důvodu znepřístupnit jinak dostupná nastavení. Stačí ale jeho opětovné spuštění a vše je v pořádku.

Nevidím tak důvod, proč bychom neměli myš Sentinel Advance odměnit naším oceněním TREFA, protože své kvality předvedla.


Velmi dobré zpracování a pevné tělo
Najednou lze uložit do myši jen šest skriptů
Dobrá ergonomie a kvalitní senzor
Pouze třísměrné kolečko
Možnosti nastavení tlačítek a senzoru
Software občas může vypovědět službu
Podsvícení a OLED displej
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 1 500 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Cooler Master STORM Sentinel poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení myši CM Storm Sentinel Advance děkujeme firmě ABACUS




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

CM Storm Sentinel Advance gaming mouse is aimed at demanding users who are able to utilise its qualities, setting possibilities and also look adjustments. It offers a very well-built and firm body as well as materials which are nice on touch. Moreover, if you are not left-handed user or user with small hands, you will certainly not be disappointed with its ergonomics.

CM Storm offers perhaps all thinkable modern assets one may desire and it goes even further than that. Besides weight adjustment, independent setting of X and Y axes' resolution, five different user profiles with complete configurability of seven available buttons, where users may use also macros and scripts, there is also a special feature allowing us to "lock" this mouse as well as other peripherals using computer chassis and USB cables. However, this is rare, but not exclusive feature. Those, who also have in mind the look of their mouse, CM Storm gives the opportunity not only to use different light combinations, but also their own logo displayed on onboard OLED screen. The screen also informes us which resolution and profile is currently set.

Sentinel Advance does not disappoint its owner thanks to a quality laser sensor and smooth teflons. Among few things which could matter, is just three-directional wheel instead of five-directional (there would be more options to use), only six usable scripts at a time and the PC software sometimes (but really not too often) decides to lock up its settings until you start it up again.

Considering the pros and cons I can see many reasons why Sentinel Advance by CM Storm should get our TREFA price. Ergo, here it comes...



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama