reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Sonuz: mohutné tělo i basy

13.9.2012, Jan Vítek, recenze
CM Storm Sonuz: mohutné tělo i basy
Společnost Cooler Master a její CM Storm již má své zkušenosti s produkcí sluchátek, ovšem ta není ani zdaleka tak bohatá, jako u renomovaných výrobců audia. Po modelech Sirus je tak Sonuz teprve třetím headsetem v nabídce CM Storm...
Kapitoly článku:
CM Storm Sonuz je headset připojující se pomocí dvou 3,5mm jacků - jeden pro sluchátka a druhý pro mikrofon. Stačí jej tedy vybalit, zapojit a používat (třeba i s iPhonem či jinými chytrými telefony). Nejdříve ale bude nutné, abyste si pořádně nastavili vysouvací ramena, protože pokud to neuděláte, budou vás sluchátka nadměrně tlačit, nebo budou příliš volná. Zní to jako banalita, ale velké náušníky dovolí využít celkem velký rozsah poloh a vybrat si tu správnou se opravdu vyplatí.

Nicméně i tak jsem osobně nemohl být s těmito sluchátky spokojen, alespoň co se týče ergonomie. Obrovské náušníky mají téměř dokonalý kruhový tvar, takže sahají až k lícním kostem, na něž nepříjemně tlačí. Můžete si je sice posunout trochu dozadu, jenže to už začnou vzadu odstávat od hlavy, kvůli čemuž vpředu tlačí o to více na spánky a také se zhorší zvuk, jak se uši dostanou z ideální polohy. Pokud vám tedy velká sluchátka s kulatým tvarem obvykle nevyhovují, zde to nebude lepší. On sice nepříjemný pocit tlaku po nějaké době téměř zmizí, ovšem jen aby se chvíli po sundání headsetu zase vrátil. Je důležité si s těmi pravými sluchátky potykat hned na začátku a nečekat, že se to časem zlepší.

Další věcí je, že Sonuz je headset pouze pro využití v interiérech a nejlépe v pohodlí křesla. Sice je možné od něj odpojit rameno s mikrofonem, připojit si jej k MP3 přehrávači a vyrazit do města, ale jednak byste vypadali jak kosmonauti, ale především by se neustále vrtěl. 
 
 

HRY


Ve hrách podávají CM Storm Sonuz příjemný zvuk, který má mohutné basy. Také výšky jsou slušně podány a mají za následek fakt, že každý dopadnuvší náboj na podlahu zaregistrujete. Hlavní jsou však výbuchy, které jsou díky velmi mohutným basům opravdu pompézní. Někomu mohou připadat až moc mohutné, ale většině hrám to zkrátka sluší. Navíc vzhledem k tomu, že jsou tato sluchátka určená pro hry, se ani nemůžeme divit výraznějším basům. A ruku na srdce, kdo po takovýchto sluchátkách bude pokukovat? Herní nadšenci, kteří chtějí mít zážitek ze hry. Tak proč by nemohla sluchátka pomoci? Pomůžou mohutnějšími výbuchy i slušným podáním výšek.

Nemá smysl si nalhávat, že sluchátka někdo použije na hudbu. Zde zkrátka nemohou podat tak kvalitní přednes jako např. studiová. To výrobce ale ani nezamýšlel. Jde o herní headset a na hry se sluchátka více než hodí. Docela slušné je odstínění okolních ruchů. U Sonuzů tedy nebudete ničím rušeni a může se vám snadno stát, že při hraní ztratíte pojem o čase.

Na scénu vstupuje i mikrofon, u nějž asi budete chtít v systému přidat na citlivosti, protože alespoň v našem případě byl zachycený hlas při výchozím nastavení příliš tichý. Jinak je s ním vše v pořádku, pro běžnou komunikaci naprosto postačí a i když budete při hraní funět, nebude to vadit. Mikrofon je totiž stranou od úst.


Testy zvuku u her



FILMY


Sluchátka dokáží zprostředkovat velmi mohutné basy, to bezpochyby díky svým velkým 53mm reproduktorům, jimž naše staré dobré Sennheiser HD 497 nedokáží konkurovat. Nicméně zvuk ze Sonuz je jakýsi syrový a zaměřený na podání hutného zvuku, zatímco HD 497 jej mají spíše uhlazený a vyvážený. Alespoň si tu střelbu a výbuchy více užijete a dialogy také dobře uslyšíte, i když jsou poněkud v pozadí za hudbou.


Testy zvuku u filmu



HUDBA


Opět jsme poslouchali trio Smetana - Vltava, Black Francis - Bluefinger, Amon Tobin - Isam (vše FLAC). Zde se ukázalo, že rozdíl mezi CM Storm Sonuz a Sennheiser HD 497 ve způsobu podání zvuku je velmi velký. Sonuz měly velmi zastřený, jaksi tlumený zvuk posunutý do nižších frekvencí, vedle nichž se projevovaly až vysoké výšky, zatímco středy byly potlačené.


Testy zvuku pro hudbu


U Sonuzů se zkrátka vše podřizuje basům, což není dobré zvláště u hudby, která je velmi zkreslená, nevyvážená a prostě nezní tak, jak by měla. Skoro se zdá, že výrobci sluchátek prezentovaných především jako herní mají jediný cíl - předhánět se v průměru použitých reproduktorů a hutnosti výsledného zvuku.
reklama