reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Spawn: netradiční a kvalitní

26.1.2011, Jan Vítek, recenze
CM Storm Spawn: netradiční a kvalitní
Společnost Cooler Master nabízí pod svou již zavedenou značkou CM Storm třetí herní myš, která dostala název Spawn. Určena je pro pravoruké uživatele, kteří ocení její krátké tělo, s jeho pomocí ji mohou snadno ovládat jen jemnými pohyby prstů.
Kapitoly článku:

Instalace a nastavení myši


Myš samotnou stačí zapojit a zanedlouho poté již bude v systému fungovat (zkoušena byla ve Windows 7 32bit i 64bit) včetně všech tlačítek. Ta budou mít nastavena své výchozí funkce a pokud chceme využít schopnosti CM Storm Spawn naplno, je třeba si nainstalovat obslužný software. Ten vychází z doprovodných aplikací již starších myší, jako např. CM Storm Inferno, pouze je jednodušší.



Hlavní obrazovka nám nabídne nastavení všech 7 tlačítek, přičemž v nabídce je právě oněch 7 základních funkcí plus cyklická změna rozlišení dpi. Pak můžeme tlačítkům přířadit jednu klávesu, celé makro, nebo je deaktivovat.

Na opačné straně nabídky jsou klasické volby jako nastavení rychlosti dvojkliku, rychlost rolování, akcelerace ukazatele ve 3 stupních plus vypnuto a nakonec tu je funkce Angle Snapping. Ta nám pomáhá k tomu, abychom mohli ukazatelem pohybovat v horizontálním a vertikálním směru naprosto rovně a hodí se spíše pro kancelářské využití myši. Pokud chceme, aby pohyb ukazatele opravdu přesně odpovídal pohybu ruky, necháme tuto funkci vypnutou.


- klikněte pro zvětšení -

Druhá záložka nabídne tvorbu maker. To probíhá klasickým způsobem; nejdříve si pomocí tlačítka New Macro vytvoříme prázdné makro a nějak jej pojmenujeme. Pak si jej necháme červeně označené a stiskneme tlačítko Start Record. Program začne automaticky zaznamenávat stisknuté klávesy a jiné akce, dokud nezmáčkneme tlačítko Stop Record. Posledním krokem je přiřazení makra zvolenému tlačítku v záložce Main Control.

Screenshot ukazuje, že software nezaznamenává časové prodlevy a nereaguje na kliky myší. Navíc nelze výsledné makro nijak upravovat, takže jej můžeme leda smazat a vytvořit nové.

Zde už také vidíme, že nám obslužný software nenabídne možnost tvorby profilů, což je u myši s vlastní pamětí trochu podivné. Nemáme tedy možnost vytvořit si více nastavení pro každou hru či aplikaci zvlášť a možné je pouze vytvořit si více maker a ta pak vždy předem dle potřeby přiřadit tlačítkům. A to není zrovna pohodlný způsob.



Třetí záložka Custom obsahuje zbytek nastavení, kam patří volba rozlišení dpi ve třech krocích, rychlost ukazatele a dotazovací frekvence. Materiály sice hovoří o nastavení rozlišení 800, 1800 a 3500 dpi, ovšem osobně jsem očekával, že na výběr budou i jiné. Bohužel tomu tak není a na výběr jsou opravdu pouze uvedené tři stupně pro celkem tři sloty. V tom případě moc nechápu, proč zde DPI Settings vůbec je, když nám de facto žádnou volbu neposkytuje.


- klikněte pro zvětšení -

Poslední záložka Support/Update poslouží k aktualizaci firmwaru myši a otevření stránky s online podporou (výrobce zde pozapomněl v textu nahradit myš Sentinel testovanou Spawn). Po stisknutí tlačítka Update se automaticky za minutku či dvě aktualizuje firmware myši. Jenže kromě hlášky, kterou vidíte zde dole, nám o firmware nic neřekne a hned po stisku OK začne s aktualizací. Vůbec se tedy nedozvíme, zda je k dispozici nový firmware, a je tedy vhodné jej aktualizovat.





reklama