reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Spawn: netradiční a kvalitní

26.1.2011, Jan Vítek, recenze
CM Storm Spawn: netradiční a kvalitní
Společnost Cooler Master nabízí pod svou již zavedenou značkou CM Storm třetí herní myš, která dostala název Spawn. Určena je pro pravoruké uživatele, kteří ocení její krátké tělo, s jeho pomocí ji mohou snadno ovládat jen jemnými pohyby prstů.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Tuto myš budeme posuzovat ze dvou pohledů, které ve výsledku vyšly úplně jinak. Jednak je to hardwarová stránka a pak softwarová výbava. Co se týče hardwaru, pak můžeme být spokojeni. Tělo myši je pevné, jeho jednotlivé části velmi dobře lícují a čistě na sebe navazují. Velmi dobře se pracuje i s jejími tlačítky, která kladou adekvátní odpor při stisku a ozývají se slabým a ostrým cvaknutím. Kolečko je přesné s tvrdým krokováním, snadno se s ním otáčí a také se snadno mačká.

Zkrácený a nízký tvar myši dovoluje, abychom ji mohli držet pouze pomocí konečků prstů, což umožní jemnější ovládání ukazatele s minimem námahy. Na podložce CM Storm Weapon of Choice M4 SSK myš díky velkým teflonům klouzala jak po másle, takže se nemusíme bát, že by se nám byť jen minimálně zadrhávala.

Co se týče senzoru, pak s vypnutou funkcí Angle Snapping nám poskytne opravdu přesné a pohotové zachytávání pohybu, což může zpočátku působit divně a nepříjemně, pokud jste zvyklí na normální kancelářskou myš. Ty totiž obvykle zarovnávají vertikální a horizontální pohyby, ovšem zde se vám bez Angle Snapping nemůže podařit jen tak rukou nakreslit rovnou čáru. Myš také dobře pracuje na dřevěném stole, problémy nemá ani s čistě bílým papírem a problémy ji dle očekávání činí až lesklé materiály, jako ostatně snad každé optické myši.


v CM Storm Test utility byla průměrná dotazovací frekvence kolem 770 Hz

Z hardwarové stránky je tedy vše v pořádku, ale co ta softwarová? Tady doufejme, že výrobce ještě hodlá svůj Spawn Software vylepšit, neboť v jeho úvodní verzi 1.0 bylo možné si "zvolit" pouze mezi třemi hodnotami dpi a funkce tvoření maker a aktualizace firmwaru také nejsou dokonalé. Hodila by se i možnost tvorby profilů.


Závěrečné hodnocení


CM Storm Spawn je bezesporu kvalitní myš s pevným a přesto lehkým tělem, která má díky temně rudé metalíze a krátkému i nízkému tělu neotřelý design, díky němuž dobře padne do pravé ruky. Nabídne nám optický senzor s rozlišením 3500 dpi, 7 kvalitních programovatelným tlačítek, velké gumové gripy pro pevné uchopení a velké teflony pro hladké klouzání po podložce.



Tlačítka i s kolečkem jsou zpracována velmi dobře, co se týče odporu při stisku, hmatové odezvy, zkrátka všeho. A senzor, pokud mu nabídneme možnost pracovat na vhodném povrchu, se odmění přesným a pohotovým snímáním. Zatím vše vypadá dobře. Nyní přichází na řadu obslužný software.

Ve Spawn Software bych rád viděl nastavení jiných rozlišení, než je základní trojice 800, 1800 a 3500 dpi, systém aktualizace firmwaru, který nás informuje o tom, zda je to opravdu potřeba, či ne a neškodila by možnost tvořit profily a přiřadit je různým aplikacím. Sám o sobě je CM Storm Spawn výborný produkt, avšak obslužný software by mohl být lepší.


Kvalitní myš s nevšedním designem
Software neumožňuje tvorbu profilů
Dobrý senzor
Pouze pro praváky
Cena v době testování: cca 850 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Cooler Master Storm Spawn poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení myši CM Storm Spawn děkujeme firmě ABACUS




----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

CM Storm Spawn is without any doubt a high-quality computer mouse with firm, yet lightweight body. Thanks to dark red metallic paint combined with matte black it has very unusual look and short body with low profile provides good comfort for right-handed users. Among other qualities belong optical sensor with resolution of 3500 dpi, seven programmable buttons, large rubber grips for safe control and also large teflons for easy sliding.

Buttons including the wheel appeared to be of high quality considering their touch response, mechanical resistance, etc. And the optical sensor, when offered an appropriate working conditions (i.e. the "right" surface), is accurate and quick. So far so good, but Spawn Software could be better.

Personally, I would like to be able to set other resolution apart from 800, 1800 and 3500 dpi, create profiles and connect them to different programmes or games and there is also strange system for firmware updating that does not bother to inform us about anything. CM Storm Spawn itself is a very good product, but Spawn Software could be better.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama