reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Trigger: mechanika s podsvícením

3.8.2012, Jan Vítek, recenze
CM Storm Trigger: mechanika s podsvícením
Společnost Cooler Master má ve svém portfoliu značky CM Storm ne pouze jednu mechanickou klávesnici, a tak si po modelu Quick Fire Rapid představíme také klávesnici Trigger. Ta má již plnou velikost a k tomu také podsvícení, takže hurá na ni.
Pro nastavení klávesnice poslouží cca 100MB aplikace Trigger App, kterou si můžete stáhnout ze stránek výrobce, respektive to budete muset udělat, protože v balení není žádné CD. I díky tomu budete mít jistotu, že získáte nejnovější verzi, což v našem případě byla 1.2 z 22. června 2012.

Po spuštění si aplikace nejdříve otestuje, zda nebyla zadána nějaká tzv. On-The-Fly makra, čili taková, která jste vytvořili pomocí tlačítka Alt/Macro. Poté se už objeví červeno-černá obrazovka se třemi záložkami - Storm Cfg, Profiles a Macro Studio.




- klikněte pro zvětšení -


Záložka Storm Cfg slouží k základnímu nastavení kláves, přiřazování již vytvořených maker a také se zde můžeme přepínat mezi profily. Zde je třeba vědět, že funkce (spuštění programu, nastavení hlasitosti a jiné) i makra nemůžeme přiřazovat pouze klávesám M1 až M6 (i když těm můžeme přiřazovat právě a jen makra), ale i jiným, tedy až na výjimky (Shift a ostatní přepínače, Esc, F1 až F12 či jiné). Stačí klávesu označit a v horní části si vybrat, co s ním chceme provést. A v případě, že jde o makro, lze nastavit ještě způsob provedení, tedy pouze jednou/vícekrát (2-10x)/provádět do opětovného stisku klávesy/provádět po dobu držení stisknuté klávesy. Klávesa se změněným nastavením se pak označí oranžově, takže uživatel má přehled.

Co se týče profilů, pak mezi těmi zde můžeme pouze přepínat a popřípadě si pro ně vybrat nějaký obrázek, pokud máme vhodný ve formátu .bmp.




- klikněte pro zvětšení -


Druhá záložka Profiles se dělí na profily uložené v paměti klávesnice (až pět) nebo v paměti počítače. Pomocí příslušných tlačítek můžeme tyto profily mezi oběma paměťmi libovolně přesunovat, kopírovat, mazat, také je samozřejmě pojmenovat a co je nejdůležitější - přiřadit je spustitelné aplikaci a zapnout funkci Auto Switch. Díky tomu se budou příslušné profily po spuštění aplikace automaticky aktivovat.




- klikněte pro zvětšení -


A nakonec tu je záložka Macro Studio, tedy místo, kde budete tvořit samotná makra. Nejdříve je nutné nějaké makro iniciovat stisknutím tlačítka New a následně je pojmenovat pod nápisem Select Macro. Pak už je vytvořeno, ale dosud prázdné, ovšem i tak ho můžeme kopírovat či případně smazat.

Pro "nakrmení" makra je třeba stisknout kulaté tlačítko Record v dolní liště, po čemž se nás aplikace zeptá, jaké že si to přejeme mít mezi jednotlivými příkazy prodlevy - zda odpovídající průběhu záznamu, pevné s volitelným počtem milisekund, nebo vůbec žádné. Následně do klávesnice či myši namlátíte samotné makro a pomocí tlačítka Stop vedle Record záznam zastavíte.

Příkaz se pak objeví jako záznam v tabulce, kde horizontální osa znamená čas po 50 ms (až do 30 sekund) a vertikální zase posloupnost jednotlivých příkazů. Je tedy celkem jasné, že makro zaznamenané s ohledem na reálné prodlevy těžko uvidíte na jedné obrazovce, protože ta pojme pouze časový úsek 0,7 sekundy. Nakonec si lze makro nechat přehrát i bez přiřazování nějaké klávese, a to s plnou, poloviční nebo jen desetinovou rychlostí. Aplikace nám přitom nechá 5sekundovou prodlevu na to, abychom se mohli přepnout do cílové aplikace.

Trigger App je tedy celkem užitečná a především dobře fungující aplikace, jejíž služby jistě využijete a prostředí přitom pochopíte za pár okamžiků, i když je trošku jiné než u jiných klávesnic. Jediné, co mi nesedělo, byl zabraný prostor na disku - 470 MB. Skoro celý tu zaberou bitmapy grafického prostředí aplikace, které jsou tu ve 14 jazykových verzí. Čeština stejně chybí, takže si můžete klidně vybrat jednu k používání a bitmapy ostatních z Program Files smazat.
reklama