reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Trooper: velká moderna

24.10.2011, Jan Vítek, recenze
CM Storm Trooper: velká moderna
Dnes si představíme počítačovou skříň CM Storm Trooper slibující velmi slušnou výbavu a podporu nejnovějšího hardwaru. Jde o typ určený především pro herní sestavy, takže od něj můžeme očekávat také slušné chlazení a velký vnitřní prostor.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která byla nedávno obměněna, a to v recenzi modelu BitFenix Outlaw. Nově testujeme s procesorem se 120W TDP, který klade větší požadavky na chlazení.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Z fotografie umístěné základní desky formátu ATX si můžete udělat obrázek o tom, jak velký prostor je uvnitř. To s sebou nese i potenciální problémy s dosahem kabelů, a to především dodatečného napájení procesoru, pro něž je konektor obvykle umístěný u horního okraje desky. Náš zdroj Enermax vždy na tento konektor i oklikou kolem traye pohodlně dosáhl, ale zde měl namále a málem jsem musel sáhnout po prodlužovacím kabelu, který duchapřítomný CM Storm přikládá v příslušenství skříně.




- klikněte pro zvětšení -


S dostatkem prostoru uvnitř Troopera tedy opravdu není problém, takže potíže nebudete mít ani s uskladněním kabelů. Pouze je třeba, abyste si dali záležet, neboť zvláště kabelů od předních konektorů je tu velké množství a k tomu se přidávají i napájecí kabely vedoucí od a k regulátoru ventilátorů a další kabely od dokovací stanice X-dock. S naší testovací sestavou by to ještě nebylo tak zlé, ovšem skříň Trooper by se měla pořizovat především pro velmi obsáhlé sestavy s více disky i grafickými kartami, aby měla její koupě smysl.




- klikněte pro zvětšení -


Chlazení skříně


Pro odvětrávání skříně CM Storm Trooper je v základní konfiguraci připravena čtveřice ventilátorů, která musí stačit i na výkonné sestavy. Jde o dvojici 120mm kusů pro profukování diskových šachet (jinému účelu neslouží) a pak tu je vrchní 200mm a zadní 120mm ventilátor pro odvod vzduchu z hlavní komory. Napájecí zdroj se postará sám o sebe pomocí spodních průduchů a dostatečný přístup vzduchu ke grafické kartě mají zajistit boční průduchy.

Pokud by to ale nestačilo, můžeme do bočnice vedle grafických karet umístit další dva 120mm ventilátory a pokud odejmeme spodní diskovou klec a také klec pro 2,5" SSD, dají se do dna skříně umístit také dva 120mm ventilátory. Výrobce nám tedy poskytuje dobré možnosti konfigurace i pro chlazení.

A pak tu je i regulátor otáček, který má poněkud specifické značení nastavených otáček. Těm můžeme zvolit jeden ze šesti stupňů, přičemž výsledek ukáží 3 červené LED nad tlačítky. Jde o kombinaci počtu rozsvícených diod a jejich jasu - nízkého a vysokého, což nám tedy dává právě 6 možných stupňů od jedné rozsvícené LED s nízkým jasem po všechny tři rozsvícené naplno.

Pak tu jsou 3 kabely vedoucí k diodám v samotných ventilátorech a konečně kabely pro napájení oněch ventilátorů - dva pro 120mm a jeden se dvěma konektory pro vrchní 200mm, jenž může být nahrazen dvěma 120mm (proto ty dva konektory).


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C, tedy v běžné teplotě. Ventilátory byly ponechány na čtvrtém stupni otáček z celkových šesti, při nichž jsou stále ještě tiché a jen mírně hučí. Jejich počet a rozmístění jsme nemuseli upravovat, pouze vzhledem k použití jednoho pevného disku byl zapojen právě pouze jeden boční ventilátor, protože druhý by pouze profukoval prázdnou šachtu.

My si vyzkoušíme, jakých teplot dosáhneme s využitím základního chlazení, tedy s pomocí jednoho ventilátoru v zadní pozici, na nějž byl otočen procesorový chladič. Ten jsme pak otočili, aby foukal směrem vzhůru a zapnuli jsme vrchní ventilátor. V případě využití věžovitých chladičů je totiž vhodné nastavit systém chlazení tak, aby vzduch skrz skříň procházel v souladu se směrem, jakým fouká i ventilátor samotného chladiče procesoru.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde bude chybět pevný disk. Ten má stejně jako napájecí zdroj v podstatě svůj vlastní okruh a svůj vlastní ventilátor, jenž jej dokázal zchladit o slušných 6 °C. Výsledek by mohl být ještě o něco lepší, pokud by ventilátor měl lepší přístup k čerstvému vzduchu, což platí i o jeho výstup na druhé straně skříně, který je zpracován stejně.


Zadní 120mm ventilátor
CPU
24 °C
44 °C
Chipset
37 °C
54 °C
GPU
58 °C
81 °C


Výsledky jsou dle očekávání velmi podobné, přičemž o chlup lépe se projevil vrchní 200mm ventilátor, který přeci jen dokáže dosáhnout vyššího průtoku vzduchu i při srovnatelné hlučnosti. Teploty se tedy pohybují na očekávaných úrovních a ještě aby ne, když CM Storm Trooper využívá osvědčený koncept.


Vrchní 200mm ventilátor
CPU
24 °C
44 °C
Chipset
36 °C
53 °C
GPU
59 °C
80 °C


Nabídne nám však také boční ventilátorové pozice, které lze dobře využít pro lepší chlazení grafických karet. Pro naše účely jsme využily obvyklý model Noctua NH-U12P zpomalený na 900 RPM, jenž dokázal zajistit další pokles teploty grafické karty. Sice šlo pouze o 1 °C, ovšem vzhledem k tomu, že karta si průběžně reguluje otáčky svého ventilátoru sama, nejde při poklesu pod 80 °C o zanedbatelný přínos.


Vrchní 200mm + boční 120mm ventilátor
CPU
24 °C
44 °C
Chipset
36 °C
52,5 °C
GPU
58 °C
79 °C
reklama