reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Ultra Slim Notebook Adapter: miniuniverzál

29.10.2010, Jan Vítek, recenze
CM Ultra Slim Notebook Adapter: miniuniverzál
Po napájecím adaptéru Slim Notebook Adapter 95 si Cooler Master připravil jeho vylepšenou verzi pojmenovanou jako Ultra Slim Notebook Adapter 95, čili USNA 95. Očekávat tak můžeme ještě menší provedení při stejném maximálním výkonu...
Kapitoly článku:
  1. CM Ultra Slim Notebook Adapter: miniuniverzál
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Pokud se tedy rozhodnete si tento adaptér pořídit, prvním logickým krokem má být ještě před koupí ověření jeho vhodnosti pro váš notebook, či netbook (viz předchozí kapitole). V našem případě jsme Cooler Master USNA 95 zkoušeli s notebookem Asus B80A, jenž však nebyl ani v podrobném seznamu uveden. Nicméně s testovaným adaptérem pracoval naprosto bez potíží za pomoci zeleného konektoru, stejně jako v přechozím případě s SNA 95. Následně byl adaptér vyzkoušen ještě s novým notebookem Toshiba Portégé R700, který rovněž nebyl uveden v seznamu, ale rovněž s USNA 95 pracoval bez problémů s použitém stejného konektoru.

Kabel vedoucí k notebooku má délku 1,8 metru a co se týče jeho spojení s konektory, ty v případě SNA 95 na něm držely až příliš pevně, že nebylo zrovna snadné je sundat a vyměnit. V tomto případě je již všechno v pořádku, takže výměna konektoru je otázkou několika málo sekund.

Následně už můžeme adaptér zapojit do sítě a sledovat, zda notebook ohlásí připojení k adaptéru a zda se také zvládne dobíjet. To je však otázkou výkonu, takže pokud původní adaptér k notebooku byl 120 W, můžeme se připravit na to, že v jeho zátěži asi nebudeme moci nechat dobíjet baterii.

Zkusili jsme při té příležitosti také jeden malý testík s využitím originálního 65W adaptéru Asus, který se dodává k notebooku B80A a stejný výkon má i adaptér u Toshiba Portégé R700. Cooler Master se totiž chlubí až 90% efektivitou, což by mohlo mít za následek měřitelný rozdíl ve spotřebě. K tomu byl využit měřák Voltcraft Energy Check 3000 a zátěž notebooků pomocí Prime 95. Nicméně jsem v tomto případě už vzhledem ke zkušenostem s SNA 95 neočekával, že ten by ukázal nějaké měřitelné rozdíly a skutečně byla spotřeba ve všech případech srovnatelná.

A pak je tu onen konektor pro napájení/dobíjení zařízení přes port USB, jenž poskytne zcela to samé jako u SNA 95, tedy výstup s 5 V a 1 A, tedy výkonem 5 W. Jeho výkon je tedy dle specifikací teoreticky dvojnásobný oproti klasické implementaci USB 2.0, a tak můžeme očekávat rychlejší nabíjení připojeného mobilního telefonu či jiného zařízení. To skutečně je rychlejší, ale rozhodně ne dvojnásobně a také záleží na tom, s čím srovnáváte. My jsme využili jeden z USB portů notebooku Asus B80A, jenž dokázal nabít mobilní telefon Samsung B7300 až o hodinu později, tedy celkem to zvládl za necelé 4,5 hodiny.

Nabíjení z USNA 95 se tedy může časově vyplatit, ale na druhou stranu bývá adaptér častokrát "zakopnut" někde pod stolem a hledat jej pro zapnutí kabelu nemusí být zrovna pohodlný způsob užívání.


Závěrečné hodnocení


Cooler Master nám připravil v podobě Ultra Slim Notebook Adapter 95 (USNA 95) svůj prozatím nejmenší univerzální napájecí adaptér. Ten je také velmi tenký (i když tento rozměr je shodný s SNA 95), díky čemuž se hodí především na cesty do notebookových tašek, kde nezabere příliš místa. A krom toho nám poskytne napájení mnoha různých modelů, z nichž všechny ani evidentně nejsou uvedeny ve výčtu na stránkách výrobce. Další možností je dobíjet zařízení pomocí rozhraní USB přímo z adaptéru.



Při porovnání se starším modelem SNA 95 se však kromě menšího těla nedočkáme ničeho, co by stálo za řeč. Nabízený výkon a konektory zůstaly stejné, a tak je pochopitelně nezměněna i stránka kompatibility. Pokud tedy již máte SNA 95, není důvod pro pořízení novějšího modelu. A pokud jste spokojeni se svým stávajícím adaptérem, nepotřebujete vlastnit univerzální model a ani vám neimponuje jeho malé tělo, pak vás USNA 95 asi také nechá chladným. Je to jednoduše produkt pro zákazníky s vysoce specifickými potřebami, kteří nebudou váhat s výdajem cca 1400 Kč.

Malý a lehký univerzální adaptér
Cena
Hlavní napájení do 90 W
Ikona Odkaz na databázi
Napájení USB do 5 W
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena v době testování: cca 1 400 Kč s DPH


Za zapůjčení adaptéru USNA 95 děkujeme společnosti ABACUS COMPUTER


------------------------------------- English translation of the conclusion -------------------------------------

Cooler Master under the name Ultra Slim Notebook Adapter 95 (USNA 95) offers so far its smallest universal adapter for mobile computers. It is also very thin (even though its height did not change compared to SNA 95), so it is highly convenient to carry it in notebook bags where it does not occupy much space. Besides that, being an universal adapter, it works with many various notebook models which obviously are not all listed in the support list. And the last function is charging USB devices through the integrated USB port.

In comparison with the older SNA 95, the only benefit is smaller body, otherwise there is nothing substantially different or better. The overall output power and connector types remained the same, which logically applies also to compatibility issues. So if you already own SNA 95, there is virtually no reason getting USNA 95. And if you are satisfied with your original adaptor, don't need an universal model and even don't care about small size, then getting USNA 95 does not make sense either. It is simply a product for customers with highly specific needs who won't regret spending about 1400 CZK.
reklama