reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM USNA 120: pro rychlejší nabíjení

29.9.2011, Jan Vítek, recenze
CM USNA 120: pro rychlejší nabíjení
Asi před rokem jsme si vyzkoušeli Ultra Slim Notebook Adapter 95, jehož nástupcem se nyní stává výkonnější model USNA 120. Ten již více bere ohledy na nastupující mobilní zařízení, pro jejichž napájení si připravil více wattů, než nabídly dosavadní modely.
Kapitoly článku:
  1. CM USNA 120: pro rychlejší nabíjení
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Pokud se tedy rozhodnete si tento adaptér pořídit, prvním logickým krokem má být ještě před koupí ověření jeho vhodnosti pro váš notebook, či netbook (viz předchozí kapitole). V našem případě jsme Cooler Master USNA 95 zkoušeli s notebookem Asus B80A, jenž však nebyl ani v podrobném seznamu uveden. Nicméně s testovaným adaptérem pracoval naprosto bez potíží za pomoci zeleného konektoru, stejně jako v předchozím případě s Ultra Slim Notebook Adapter 95.

Kabel vedoucí k adaptéru ze sítě má délku asi 1,5 metru a od adaptéru k notebooku druhý kabel měří zhruba stejně a co se týče jeho spojení s konektory, to je dostatečně pevné. Ovšem pokud bychom za kabel zakopli, nejspíš se vytrhne z konektoru, aniž by poškodil napájecí port, což je jedině dobře. Následně už můžeme adaptér zapojit do sítě a sledovat, zda notebook ohlásí připojení k adaptéru a zda se také zvládne rychle dobíjet připojený smartphone.

Zkusili jsme při té příležitosti také jeden malý testík s využitím originálního 65W adaptéru Asus, který se dodává k notebooku B80A. Cooler Master se totiž chlubí až 90% efektivitou, což by mohlo mít za následek měřitelný rozdíl ve spotřebě. K tomu byl využit měřák Voltcraft Energy Check 3000 a zátěž notebooků pomocí Prime 95. Ovšem předchozí modely se ukázaly ve stejném světle jako originální adaptér, takže mezi jejich ztrátami nebyl měřitelný rozdíl. Očekávání nezklamalo, takže ani zde jsme nezjistili rozdíl ve spotřebě mezi originálním adaptérem a novým Cooler Master USNA 120.

A pak je tu onen konektor pro napájení/dobíjení zařízení přes port USB, jenž poskytne jeden port USB s 5 V a 1 A, tedy výkonem 5 W a druhý USB s 5 V a 2 A, tedy 10 W. Jeho výkon je tedy dle specifikací teoreticky až čtyřnásobný oproti klasické implementaci USB 2.0, a tak můžeme očekávat rychlejší nabíjení připojeného mobilního telefonu či jiného zařízení - včetně tabletů. Pokud rychlost nabíjení v našem případě, kdy jsme testovali na modelu LG Optimus 2X (NVIDIA Tegra 2), srovnáme se USB portem počítače, pak je adaptér USNA 120 s pomocí 2A portu více než 2x rychlejší. To ostatně bylo očekávané.

Jaký je ale reálný rozdíl mezi dvěma nabízenými porty, z nichž jeden nabízí 1 A a druhý 2 A? Rozhodně ne tak výrazný jako v předchozím případě, ale měřitelný rozhodně je, neboť 2A USB port dokázal náš chytrý telefon nabít asi o 40 minut rychleji. Nicméně pokud bych to měl srovnat s originálním adaptérem, který dostaneme k mobilu, doba nabíjení je se zmíněným 2A USB portem už ne tak rychlejší, maximálně o 15 minut (tedy 100 minut versus 85). Pointa je však především v tom, že pak nebudeme muset s sebou originální adaptér tahat a ušetříme jednu zásuvku.


Závěrečné hodnocení


Cooler Master si pro nás ve spolupráci s pracovníky ze své firmy Choiix připravil novou verzi univerzálního notebookového adaptéru Universal Laptop Charger - USNA 120, jenž je přímým nástupcem modelu Ultra Slim Notebook Adapter 95. Jej by měl také dle produktových stránek nahradit, a tak se za podobné peníze dočkáme vyššího výkonu jak pro notebooky, tak pro zařízení napájená pomocí USB, ovšem za cenu větších rozměrů a vyšší hmotnosti. Krom toho je vybaven jednou koncovkou navíc pro napájení vybraných modelů notebooků Hewlett-Packard.



Nový model USNA 120 má tedy výhodu především ve vyšším výkonu, do čehož můžeme zahrnout také jeden dvouampérový USB port navíc vedle původního. Ten budeme moci využít pro rychlejší nabíjení tabletů a podobných mobilních zařízení, která v dnešní době zažívají velký rozmach, a tak novinka firmy Cooler Master přichází v pravou dobu, aby nám poskytla možnost napájet a nabíjet náš notebook, tablet/smartphone a další zařízení (GPS, MP3 přehrávač, apod.) najednou.


Vyšší výkon
Větší rozměry a hmotnost
Dva porty USB s 1 A a 2 A
Cena
Orientační cena v době testování: 1 500 Kč s DPH


Za zapůjčení adaptéru Universal Laptop Charger děkujeme ABACUSu


 
---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Cooler Master in cooperation with people form its subsidiary - Choiix - prepared a brand new version of its laptop adapter - Universal Laptop Charger, the USNA 120. It is a diret successor to the not-so-old Ultra Slim Notebook Adapter 95 and as such it should substitute it in the company's lineup. We, as customers, will benefit from greater power output usable both for notebooks and various devices powered by USB port. The price we have to pay is accepting USNA 120's bigger size and more weight. Also, one thing that should not be forgotten, is the new tip for powering certain Hewlett-Packard notebooks.

So, the new USNA 120 offers especially more power and that includes also one more USB port that provides 2 Amps besides the original one with just 1 Amp. The new USB port comes in very handy in case you need to charge your tablet or other device fast. And since such devices are getting more and more popular these days, it is a very useful new feature. It is also nice to have a device that allows us to charge a laptop, tablet/smartphone and other device (GPS, MP3 player, etc.) at once.
reklama