reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Coffee Lake je tu: šestijádrový taktovací král

5.10.2017, Jan Vítek, recenze
Coffee Lake je tu: šestijádrový taktovací král
Po pěkné řádce let nám Intel konečně servíruje desktopovou procesorovou generaci, která navyšuje počet fyzických jader. Dnes se tak můžeme podívat na to, co nám nabídne nejlepší z nových Coffee Lake - procesor Core i7-8700K. 

Cinebench

 
V renderovacích testech Cinebench už můžeme nové procesory klidně porovávat s dříve testovanými modely, neboť zde na grafice opravdu nezáleží a testy jsou bez problémů využitelné ve stejné podobě jako před lety. Podíváme se na výkon ve třech verzích tototo testu, a sice Cinebench R10, R11.5 a R15
 
 
Nejdříve tu máme jednovláknový test, který bude pochopitelně nejvíce sedět procesorům s vysokým turbem a architekturou s nejvyšším IPC, což jsou Intely, jak jinak. Pokud máme srovnat nejlepší Coffee Lake-S s nejlepším Kaby Lake-S, vyjde nám, že Core i7-8700K vede, ale jen o vlásek. Těch pár desítek bodů můžeme klidně zanedbat, takže rendering ukazuje na stejný jednovláknový výkon modelů 7700K i 8700K. Zkusme ale zapřáhnout všechna jádra a hned bude vše jinak. 
 
 
Procesor Core i7-8700K se rázem od 7700K odpoutává a jeho výkon směřuje až mezi osmijádrové procesory AMD. Test Cinebench R10 je ale přeci jen v této disciplíně už trošku nepřesný, a tak se podívejme na vícevláknový výkon v novějších verzích. 
 
 
 
Jak už jsme si zvykli, Cinebench R11.5 ukazuje víceméně to samé co verze R15 a v jejich případě už na tom Core i7-8700K není tak dobře jako v R10 a výkonu osmijádrových Ryzenů nedosahuje. Umístil se někam mezi ně a šestijádrový Ryzen 5 1600X, což je naprosto v porádku. Oproti němu se totiž testovaný Intel může pochlubit vyšším taktem, a to dle specifikací 4.3 GHz při zatížení šesti jader. 
 

reklama