reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Coffee Lake je tu: šestijádrový taktovací král

5.10.2017, Jan Vítek, recenze
Coffee Lake je tu: šestijádrový taktovací král
Po pěkné řádce let nám Intel konečně servíruje desktopovou procesorovou generaci, která navyšuje počet fyzických jader. Dnes se tak můžeme podívat na to, co nám nabídne nejlepší z nových Coffee Lake - procesor Core i7-8700K. 

Spotřeba sestav


Nyní se budeme nejdříve věnovat tomu, co řekl na spotřebu náš měřák Voltcraft Energy Check 3000 ukazující energetické nároky celých sestav i se ztrátami zdroje a ostatními komponentami (zde tedy s SSD, ale bez grafické karty), ovšem pochopitelně bez monitoru. Nejdříve si ukážeme důležité výsledky spotřeby sestav v klidovém režimu, kdy počítač nedělal absolutně nic a my jsme dávali pozor, aby jej žádný proces ani na moment nevytížil. Pak se ukáže spotřeba v několika případech, kdy byl počítač zatížený. Je třeba poukázat na to, že testujeme s různými deskami a paměťmi či jiným dodatečným hardwarem, a tak nelze opravdu srovnávat jednotlivé výsledky mezi sebou. Spíše tedy sledujte nárůst spotřeby oproti klidovému režimu v rámci stejných sestav. 

 

 

Nyní máme štěstí, že i přes rozdílné sestavy byla spotřeba v klidu v případě procesorů Intel velice podobná. Nějaké 3 watty nehrají velkou roli, a tak se můžeme pustit do srovnávání spotřeb při různých typech zátěže. 

 

 

Prime95 ukazuje maximální zátěž a spotřebu procesorů v jednotlivých sestavách a zde vidíme, že 95W TDP procesoru Core i7-8700K opravdu sedí, a to i oproti 91W modelu Core i7-7700K. Moderní procesory Intel a AMD jsou na tom zkrátka při čistém srovnání spotřeby velice podobně. 

 

 

V zátěži při renderingu v Cinebench je spotřeba jako obvykle o něco nižší než v Prime95 a zde to vypadá, že procesory Intel mají přeci jen větší rozdíl spotřeby mezi tímto testem a výše uvedenými v Prime95. 

Nakonec tu máme představu o tom, jakou spotřebu asi tak můžeme čekat od moderní sestavy s vícejádrovým procesorem AMD/Intel a grafikou GeForce GTX 1080.  


reklama