reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Coffee Lake je tu: šestijádrový taktovací král

5.10.2017, Jan Vítek, recenze
Coffee Lake je tu: šestijádrový taktovací král
Po pěkné řádce let nám Intel konečně servíruje desktopovou procesorovou generaci, která navyšuje počet fyzických jader. Dnes se tak můžeme podívat na to, co nám nabídne nejlepší z nových Coffee Lake - procesor Core i7-8700K. 
Intel po nástupu procesorů AMD Ryzen zařadil vyšší rychlostní stupeň a dokázal, že umí odpovědět. Odemčený šestijádrový Coffee Lake je přesně takový procesor, který by si měli do svých herních sestav vybírat lidé, kteří myslí i na budoucnost. Je totiž zřejmé, že hry budou stále více schopny využívat vícejádrové procesory, neboť tyto procesory se staly i díky přispění firmy AMD dostupnější a nyní se šestijádra s Hyperthreadingem dostala do mainstreamu i v nabídce firmy Intel. A díky šesti jádrům na vysokém taktu se tento Core velice dobře ukáže i jako základ pracovní sestavy. 
 
 
Procesor jako Core i7-8700K také nekupujeme na rok. Vydržet by nám měl i kvůli zpomalenému tempu vývoje mnohem déle, a my tak budeme mít šanci v budoucnu (v případě her) stále lépe využívat jeho šest jader, přičemž Intel má zatím nad AMD jednu podstatnou výhodu. Procesory Ryzen lze přetaktovat se všemi jejich jádry s využitím vzduchového chlazení na 4 či 4,1 GHz. V našem případě má Core i7-8700K už na základní nastavení výhodu ve vyšších taktech a s využitím odemčeného násobiče nebyl žádný problém jej dostat na 5 GHz při výchozím napětí, a to samozřejmě na všech jádrech a se zapnutým Hyperthreadingem. 
 
Na straně Intelu tak stojí vyšší takty, které s mírně lepším IPC dělají z jeho Coffee Lake lepší procesory, pokud je srovnáváme s generací Ryzen o stejném počtu jader. To je jedna strana mince. Ta druhá je o ceně. Core i7-8700K dostal cenovku 359 USD, což je pouze o 20 dolarů více než v případě čtyřjádrového Core i7-7700K. Nabídku firmy Intel to už činí ve srovnání s AMD mnohem atraktivnější, i když takový Ryzen 7 1700 je o 30 dolarů levnější a šestijádrový Ryzen 5 1600X dokonce o 110 dolarů. To už ale není tak moc, když si uvědomíme, na jakých taktech je 8700K schopen pracovat a jaký výkon díky tomu nabídne. 

Pokud máme hodnotit výsledky našich testů, pak v drtivé většině her je zatím v podstatě jedno, jaký procesor z moderní nabídky využijete, neboť tam bývá limitujícím faktorem stejně výkon grafické karty. Intel dokáže excelovat v aplikacích potřebujících vysoký jednovláknový výkon a nyní už je na tom daleko lépe třeba i při renderování, ale na osmijádrové Ryzen 1700X a 1800X nemá ani Core i7-8700K, leda po přetaktování. 
 
 
Ocenění TREFA získává procesor Intel Core i7-8700K
za vysoký výkon a možnosti přetaktování. Logo ocenění je ke stažení zde.

V každém případě je Intel na dobré cestě stát se zase vhodnou volbou i pro ty, v jejichž očích zaspal uklimbán do letošního roku nečinnou konkurencí, která však na jaře připravila hlasitý budíček. My mu na tuto cestu přibalíme jednu TREFU i za to, že se konečně rozhodl nabídnout podstatně více výkonu za jen menší příplatek. 

 
Za zapůjčení grafické karty MSI GeForce GTX 1080 ARMOR děkujeme Digitoru.

Za zapůjčení testovací platformy Intel děkujeme Gigabyte.

 
Cena v době testování: cca 10 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama