reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.10.2017, Jan Vítek, recenze
Po pěkné řádce let nám Intel konečně servíruje desktopovou procesorovou generaci, která navyšuje počet fyzických jader. Dnes se tak můžeme podívat na to, co nám nabídne nejlepší z nových Coffee Lake - procesor Core i7-8700K. 
jozkopower (261) | 25.10.201713:46
p. Vítek, v teste procesor nabootoval so základným Vcore pri 5.2GHz, boli aktivované virtuálne jadrá ­/HT­/ ?
Ďakujem.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3363) | 25.10.201713:48
Nastavení HT jsem při taktování nijak nijak neměnil, takže vždy zapnuté.
Odpovědět0  0
jozkopower (261) | 25.10.201715:01
Tak to je skvelá informácia, ďakujem.
Odpovědět0  0
jozkopower (261) | 12.11.201723:17
Nadpis článku recenzie je veľmi výstižný, skutočne je to taktovací král, momentálne naprosto v pohode tiká v plnej záťaži na 5.3GHz, všetky jadrá natvrdo v biose nastavené nasobičom 53x a ešte má rezervu. Nárast výkonu je tomu zodpovedajúci, vynikajúci procesor.
Odpovědět0  0
Pagliacci (12) | 7.10.20178:58
Neohromující ničim převratný kus. Jediné co přináší je opět možnost rozumně taktovat, skoro jako z dob Sandy bridge. To je tak ale všechno. Kdo má skylake nebo keby nemá důvod přecházet a kdo má důvod přecházet a nekrade koupí si mnohem lepší volbu třeba ryzen 1600­/x. Krásných 1700+5800 jářku 7500 deska a cpu, poskytující to samé, případně v určitých situacích nepoznatelně o 5% méně, spíše ale kosmetickou odchylku v měření. Nebo 8600+3300 a máme to krásných 11900. Za mě jasná volba AMD a 4400,­- doma za to už se dá pořídit dost věcí nebo to prostě jen neutratit zbytečně. Nerozumim tomu hype u podesáté vyleštěného core :O
Odpovědět6  5
unreall (469) | 7.10.201714:59
Ja som zase nikdy nechápal dôvod niekam prechádzať len na základe výkonnostného rozdielu noviniek. To ako potrebujem automaticky prejsť až ked príde procesor s o 75% vyšším výkonom? Ja som teda v tom, že človek prejde na novú zostavu až vtedy, ked mu hlavne ta stavajúca jeho požiadavkám už nevyhovuje a nie len na základe toho, že aktuálne generácia je výkonom niekde inde. Logicky nikto nebude prechádzať po roku, dvoch na novú zostavu. Stále by som nemusel opúštať Sandy Bridge, ale moje dôvody su trochu iné a pre niekoho takého, je Coffee Lake ideálna volba.

PS: Hype bude asi v tých jádrach, koré sa u Intelu konečne po rokoch zvýšili. Jádra Intelu su stále výkonnejšie, ako jádra Ryzenu a pre niekoh to naopak môže byť prínosnejšie, než dalších 6 pomalších vlakien. Ja beriem určite Intel kvoli grafickemu jádru, ale uvažoval som predtým aj o Ryzene. čakal som na toto predstavenie, takže s rozumnou mini doskou do 130 eur, je rozhodnuté pre i5 8400.
Odpovědět3  1
siddhi (262) | 7.10.201715:21
K 1600 si asi nikdo nekoupí desku za 1700,­-, ale počítejme tych střízlivých 2,5tisíce.
8600K vidím v obchodech za 6800,­- i s deskou tedy do deseti tisíc.¨
Nicméně R5 1600 si spíše zaslouží srovnání s i5 8400, které v základu díky turbu běží na stejných frekvencích jaké jsou maxima u 1600 po přetaktování.
Odpovědět4  0
Cemada (1206) | 6.10.20177:50
Trochu to Intel zabil deskami ­(asi jako vždycky­), ale CPU nevypadá to vůbec špatně.

Lidi to teď budou kupovat i proto, že se dá slušně nataktovat. Jenže to tu bylo i s 7700K a pamatujete, jak Intel nakonec doporučoval 7700K netaktovat. Snad to vychytali.

Rozhodně palec nahoru, takhle má vypadat reakce na dobrý produkt konkurence.
Se nám letos ten CPU trh moc hezky rozjel :­-­)

Jsem zvědavý, jak dopadne Zen+. Jestli se AMD povedy vytáhnout takty aspoň na 4,5GHz, bude to taky fajn.
Odpovědět2  0
SpaceExplo (240) | 5.10.201723:13
... sem chtel. Za profesionalne napsanou recenzi a dobre odvedenou praci.

Hadam, ze cernej kafe­-hrnek prisel s procesorem?
Odpovědět0  0
coremar (425) | 5.10.201722:55
"Ty už sice měly svá procesorová jádra na jednom čipu, ale stále šlo o dvoučipové procesory, neboť vedle CPU čipu bylo zase umístěno GPU v druhém čipu.­"....

No já neměl ten procák zbavenej heatspreaderu, tak to jistě nevím, ale vím jistě že moje i5 žádné GPU nemá­(minimálně není aktivní­).....
To jen pro upřesnění, že ne nutně musí jít o vícečipový procesor...ani podle specifikace na intelovských stránkách neměly grafiku zdaleka všechny CPU první generace...některé ale jo..
Odpovědět0  0
631275 (287) | 6.10.20178:19
Nejsme si jistý zda je to přesně, ale:

Úplně první generace Core i5 a i7 ­(Nehalem­) byly na 45 nm a neměly GPU ­(i5­-750 i7­-920 atd...­) Core i3 na 45nm tuším žádné nebylo.

Pak přišly procesory i3 i5 a i7 ­(Westmare­) na 32nm a ty gpu měly. Ale to je defakto druhá generace.

Takže první generace Core ix byl monolit, od druhé generace je to multičip kvůli gpu.
Odpovědět1  0
coremar (425) | 6.10.201712:38
Ve své podstatě je to pravda...a jde taky o to, že dle informací, které se ke mě dostaly nejsou Westmere čtyřjádra ­(kromě některých xeonů­), ale pouze dvoujádra až 6ti jádra v případě i7 9xx. Vzhledem k tomu, že v této fázi se článek zmiňuje o intelovských čtyřjádrech. Takže v podstatě první čtyřjádra v podání Nehalem i5, i7 ­(Nehalem nemělo i3, ale pouze 1­-jádrový celeron­) byly opravdu monolity a další čtyřjádra přišla až s nástupem Sandy Bridge.

Jinak Westmere dejme tomu že je jeden a půltá generace. :­-­) Záleží jak to chceme brát, jestli podle toho jak to vydávali­(2 generace­), nebo jestli podle toho co je napsaný u názvu procesorů­(1 generace, což je asi přehlednější a navíc to tak podle mě bere i Intel)
Odpovědět0  0
631275 (287) | 5.10.201722:18
Hezké. Ale pozdě. Příliš pozdě. Tohle tu mělo být nejpozději před dvěma lety a trhal bych to intelu z rukou. Teď už prostě nemám zájem, navíc oproti tomu co mám v počítači teď je to jen slabý kafíčko.
Odpovědět3  6
Jikonekt (23) | 5.10.201719:40
Na tenhle procik sem cekal, takze sem si dneska predobjednal konecne po letech novej pocitac :_­) Z vetsi casti na praci ­(Photoshop, Illustrator, Indesign,...­) a castecne na hry, GTX 1080 uz par tejdnu doma mam zatim ve strasim compu. Takze ted uz budu bohuzel jen cekat na to, za jak dlouho se dostanou tyhle prociky do CR na sklad. Uz sem byl i trosku nalomenej k tomu, jit do 7800X nebo 7820X, ale tam mne trosku odrazovala vyssi spotreba a celkovy nemaly zahrivani desek a vubec cele tehle platformy.
Odpovědět3  6
Jikonekt (23) | 10.10.20170:19
Nechapu minuskare... koukli jste se aspon nekdy na vysledky testu procesoru treba prave v Photoshopu, coz je konkretne pro mne nejvic stezejni?! :_)
Odpovědět1  3
SpaceExplo (240) | 10.10.20170:58
Tim se netrap, vsichni ti minuskari to maj na hry a 8700K jim vyssi FPS neprinese, tak maji kafe za drahej brak.
Odpovědět2  0
doug (105) | 5.10.201715:53
ta cena je vtipna, pretoze sucasna realna cena je o 100 eur vyssia ako za 7700K
Odpovědět2  0
siddhi (262) | 5.10.201716:58
na české alze za 10tisíc, doporučená cena 359*22+dph plus mínus 9600,-
Odpovědět2  0
siddhi (262) | 5.10.201720:32
Sorry spletl jsem se to byla cena i7 bez ­"K­" za tych 10tisíc
Odpovědět0  0
unreall (469) | 5.10.201718:44
Súčasna cena na Alze je úplne šialený úlet. Pozeral som po i5 8400 a hned ma prešla radosť zo skladania. Verím, že to čoskoro opravia a ich aktuálne ceny novej generácie boli spôsobené len prvotným ­"nadšením­" z ktorého rýchlo vytriezvejú...
Odpovědět2  1
Jikonekt (23) | 5.10.201719:44
Ale tak zase trosku ruku na srdce, kdyz to nekupuje zrovna student, kerej si na to setri z kapesnyho, tak opravdu v dnesni dobe tech par stovek nekoho ­(ne­)vytrhne. Kdyz clovek kupuje pocitac minimalne na nekolik let. Co si za ten rozdil v cene dneska jinak koupi? Jeden obed? :_)
Odpovědět1  5
unreall (469) | 5.10.201720:27
dosť drahý obed za 50­-60eur v prípade i5 8400... Peniaze vyhodiť za výkonny počítač nie je problém, ale z tohto som už tak nejak vyrástol a počas tých rokov zistil, že tie peniaze vyhadzujem za niečo, čo vlastne ani nepotrebujem. Ja nechcem drahý PC, chcem si zložiť solidne výkonnú zostavu na mITX v malej skrinke a nič výkonnejšie, ako ona 8400­-ka neni potrebná. Mna to takto ani nebaví, vyhadzovať peniaze je lahké, ale lepší pocit ani úžitok mi to nakoniec neprinesie. Naopak ušetriť tam, kde je to možné, je pre mna lákavejsím zážitkom... Takže ono to neni ani tak o tom, že nato človek vyložene nemá, alebo že je chudák a pod. ale o tom, že proste nechce, pretože to jednoducho nepotrebuje a rovnakú úlohu zastúpi aj lacnejší produkt. A už vôbec ma nelákaju ­"K­" verzie, taktovacích seance som si užil až až a stale platí, že čím menej sa v tom človek vrta, tým lepšie sa mu nakoniec povedie :­)

Tak či tak, sú tie ceny oproti predošlej generácii na Alze prestrelené a hlavne o cenách na Alze bola reč.
Odpovědět5  0
siddhi (262) | 5.10.201720:35
Jde hold o novinku se špatnou dostupností. S tím nic nenaděláš, stejné jako u některých nedostatkových grafikách střední třídy.
Odpovědět0  0
unreall (469) | 5.10.201720:48
Nemyslím si, ostatné shopy na Heureke udávaju cenu takú, aká by mala byť...
Alze to proste trošku preskočilo.
Odpovědět1  0
tombominos (1219) | 5.10.201721:31
Jenomze ono to neni jen o cene CPU. Pocitej taky desku a razem si i u tech levnejsich nabidek nekde skoro na 9000,­- ­(5000 + 4000­) Zatim levne desky nejsou a mozna ani do konce roku nebudou.
Vem si Ryzen 1600 ­(pokud ti nejde vylozene jen o hry­) a dostanes se pohodlne na 7500,­- Je to rozdil 1500,­-kc. Pritom tu 1600 pretocis nahoru. Pokud tomu das aspon 3000 pameti, tak rozdil k 8400 bude fakt maly.
Jak rika kolega, kdo chce, tak si samozrejme koupi. Kdo hleda pomer vykon­/cena, tak muze sahnout po necem jinem zatim.
Odpovědět0  1
unreall (469) | 5.10.201721:39
Ja budem kupovať kompletne celú zostavu, čo znamená aj skrinku, zdroj... Na dosky musím čakať tak či tak, zatial žiadna mITX ešte neprišla. O Ryzene som už uvažoval, ale u Intelu mi hra do karát integrované gafické jádro, čo ušetrí dalšie peniaze. Mrzí ma, že tie ­"slabšie­" čipové sady prídu až na druhý rok, pretože aj Z370 je tak nejak zbytočne moc. je možné, že nakoniec to odložím až do tej doby...
Odpovědět3  0
tombominos (1219) | 5.10.201721:43
Ja jsem na tom podobne, pripravuji novou sestavu, ale cekat nebudu. Dneska mi prisla grafika a postavim to hold na Ryzenu. Pokud pristi rok prijde povedeny Zen+, aspon budu mit duvod k upgradu :D
Odpovědět0  1
unreall (469) | 5.10.201722:08
Tak jasné, pozerať sa na grafiku bez činnosti človek dlho nevydrží :D Ja mam zatial funkčnú a výkonne dostačujúcu zostavu, takže to nejak neponáhla, ale rád by som už mal na stole Jonsbo U1 Plus a navyše mi stará doska prepúšta do bedni cez zosilňovač kdejaký zvukový bordel a už ma to nebaví počúvať...
Odpovědět0  0
tombominos (1219) | 5.10.201722:51
Koukal jsem na tu U1..pekna krabicka. Ja mam vyhlidnutou podobnou ale v mATX .. BITFENIX Phenom M.
Jinak s tou zvukovkou..zkousel jste externi USB zvukovku?
Odpovědět0  0
unreall (469) | 6.10.201715:27
Ano, mám extérny DAC. Tie zvuky ale počuť aj pri priložení ucha k skrini, takže zosilnovač v bednách ich len znásobi. Mal som aj nový zdroj na skúšku, ak by to išlo z neho. Som si isty, že je to doskou, takže ešte asi pár mesiacov budem musieť vydržať...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.