reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Compro VideoMate IP70W: přítel na hlídání

29.8.2011, Jan Vítek, recenze
Compro VideoMate IP70W: přítel na hlídání
Tématem dnešní recenze bude IP kamera Compro VideoMate IP70W, kterou volně navážeme na předchozí recenzi TP-Link TL-SC4171G. Jde sice o model bez motorizovaného objektivu, ale zato s vyšším maximálním rozlišení a podstatně nižší cenou.
Dnes recenzovaná IP kamera Compro VideoMate IP70W je o něco dražší sestřička modelu IP70, která za cca 200 Kč navíc nabízí přiložený USB Wi-Fi (802.11b/g/n) adaptér VideoMate WL155. Ten by měl být její nespornou výhodou, ovšem v našem případě byl spíše zdrojem problémů, neboť odmítal korektně pracovat a ztrácel spojení. A to je velká škoda, neboť využití Wi-Fi u IP kamer znamená velkou volnost při rozhodování se o jejich umístění, i když to je i tak stále limitované umístěním zásuvek .





Dále se VideoMate IP70W chlubí rozlišením 1 Mpix (1280 x 1024), díky němuž nabídne detailní obraz, který je skutečně použitelný i s nejnižším bitrate 1 Mbps, využitelná je i obousměrná komunikace (pravda s cca sekundovým zpožděním) a zapomenout nesmíme ani na IR přísvit pomocí šesti diod. Ty by však mohly být lépe nasměrovány, aby jimi byla osvětlena celá scéna a v levé části obrazu nevznikalo hluché místo.

IP kameru je možné snadno umístit na stůl či přimontovat na zeď za stojan s dodávanou sadou tří šroubků a hmoždinek. Pouze je třeba myslet na to, abyste si nezablokovali USB port, pokud by vám dodávaný Wi-Fi adaptér fungoval dobře. A když už jsme u rozhraní, své upotřebení jistě najde i slot pro karty microSD, které jsou brány jako záložní médium pro případ, že by selhalo připojení nebo server pro záznam. K zahození nejsou ani dva digitální vstupy pro alarm a jeden výstup.

Co se týče nastavení, máme tu obvyklé záležitosti jako uživatelské účty, řadu možností pro vyvolání poplachu a ještě více možných reakcí. Velmi užitečná je možnost simultánního vysílání 2 různých audio/video streamů a kladně mohu hodnotit i volně stažitelný software ComproView, díky němuž je ovládání kamer pohodlnější a rychlejší.

Celkově je VideoMate IP70W dobře použitelná kamera se slušným obrazem, který ale není dokonalý. Škoda jen těch problémů s rozhraním Wi-Fi, které však jiní uživatelé nemusí zaznamenat.


Slušný obraz s vysokým rozlišením + IR LED
Problémy s připojením přes Wi-Fi
Dva simultánní nezávislé streamy
Nerovnoměrné osvícení pomocí IR LED
Dobré programové vybavení
Chromatická aberace a občasná neostrost
Slot pro microSD + digitální I/O
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 2 800 Kč s DPH


Za zapůjčení IP kamery VideoMate IP70W děkujeme i4wifi.


----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

The reviewed IP camera Compro VideoMate IP70W is a bit more expensive (about 200 CZK) alternative of IP70 model. The difference is, that IP70W offers also VideoMate WL155 - an USB Wi-Fi (802.11b/g/n) dongle which should be its clear advantage; however, in our case it was rather a source of problems, because it did not manage to function properly and it was continuously losing connection. That is a shame, since Wi-Fi-connected IP cameras are much more convenient and easy to place, even though one still has to find a power point.

VideoMate IP70W's clear advantage is its 1 Mpix resolution (1280 x 1024), and therefore a detailed image which is usable even at the lowest bitrate setting (1 Mbps), then we can use the integrated microphone and speaker to communicate (even though with a cca 1 sec lag) and we cannot forget about the 6 IR LEDs. These provide enough power for normal indoor use, but they should be better directed in order to enlighten the whole scene.

The IP camera can be placed on a table, or mounted on a wall or ceiling thanks to the supplied screws and sockets. The user just has to think twice, since it is possible to block the integrated USB port that serves the supplied Wi-Fi dongle (in case it works well). Speaking about interfaces, there is also a slot for microSD cards that comes in handy in case the camera loses connection or the camera server fails. The digital I/O interfaces are also a significant advantage.

The firmware of IP70W offers usual functions, allows us to create different user accounts, various event settings and proper reactions, etc. What should be emphasized, is the ability to provided two independent audio/video streams and the free-to-download ComproView software with comfy user interface that makes the use even easier.

As a whole, VideoMate IP70W is a useful camera with a decent image quality (even though far from perfect). It a shame that in our case it was not able to work with Wi-Fi properly, but this is something that other users may or may not experience.
reklama