reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Ammo 533: hurá na lanparty

20.9.2006, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Ammo 533: hurá na lanparty
Ammo 533 od Cooler Masteru je po designové i funkční stránce určen pro ty, kteří občas popadnou svůj počítač a vyrazí na lanparty. Pokud má tedy něčím zaujmout, je to především vzhled, jemuž podobný bychom v dnešní jinak široké nabídce trhu hledali těžko.
Kapitoly článku:
  1. Cooler Master Ammo 533: hurá na lanparty
  2. Vnitřek skříně, instalace a teplotní testy
  3. Závěrečné hodnocení
Pro pořádek se letmo zmíním o vnitřku skříně, abyste viděli, že se od zmíněných skříní Cooler Master Centurion a Gigabyte Triton/Poseidon opravdu v ničem neliší. Vidíme zde poměrně volnou pozici pro zdroj, která jej v podstatě nijak neodděluje od zbytku prostoru, plastové zámky mechanik, pootočený koš pro tři pevné disky a černé plastové zámky pro jednotlivé rozšiřující PC karty.


Kabeláž se skládá z kroucených kabelů od předních světelných diod, spínačů a PC reproduktoru. Dále tu jsou kabely od I/O portů opatřené černou bužírkou. Konektory pro USB a FireWire jsou univerzální, ale audio konektory jsou tu ve standardech AC’97, HD Audio, ale také zvlášť vyvedené po jednotlivých pinech. Kabely můžeme uzavřít Peripheral Power konektorem vedoucím od předního 120mm ventilátoru, ovšem to je pouze prodlužovací redukce. Můžeme ji snadno sundat a ventilátor připojit přímo na desku přes třípinový konektor.


Instalace komponent je naprosto standardní, snadná a bezproblémová. Stačí na příslušná místa našroubovat distanční sloupky, na ně položit základní desku a zajistit ji šroubky. Zdroj je možné pohodlně zasunout i přes umístěnou základní desku a zajistit jej čtyřmi šroubky ze zadní strany. Pak již není třeba na šroubovák ani jiné nářadí ani sáhnout. Karty se zajistí plastovými zámky a stejně tak mechaniky. Lyže se na disky také pouze nacvaknou a poté zasunou do připravené klícky.



Teplotní testy

Pro tyto účely jsem byl nucen vzít na pomoc jeden z našich redakčních ventilátorů, přesněji Papst 4412 F/2GL (1200RPM, 41,27CFM), tedy ventilátor o otáčkách shodných s dodávaným od Cooler Masteru.



Testovací sestava:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE (92mm, 1600RPM)
  • Přídavný ventilátor: Papst 4412 F/2GL, 1600RPM, 120mm
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W


Testování proběhlo za okolní teploty 22°C s pomocí programů Prime95 (testy CPU), 3DMark03 – Nature (test GPU) a h2benchw (pevný disk). Výsledky jsem zaznamenával celkem při třech konfiguracích ventilátorů, kde byly oba zapnuty, oba vypnuty, nebo běžel pouze zadní.


ON/ON
CPU
30°C
50°C
Chipset
35°C
49°C
GPU
53°C
78°C
HDD
N/A
33°C

A nyní již k výsledkům. Při první konfiguraci, kdy oba ventilátory jely naplno, tedy oba 1200RPM, jsem zcela podle očekávání zaznamenal nejlepší, tedy nejnižší teploty. Oproti podobným skříním se tyto teploty naopak nelišily téměř vůbec a divil bych se, kdyby tam byl nějaký zásadní rozdíl. Nutno říci, že takovéhle chlazení je pro dnešní systémy naprosto dostačující, pokud ovšem tuto skříň nehodláte nacpat výkonnými komponentami až na kraj její kapacity. Na dnešní běžnou novou sestavu však musí stačit s přehledem.


ON/OFF
CPU
31°C
51°C
Chipset
36°C
50°C
GPU
55°C
80°C
HDD
N/A
39°C

Vypnutí předního ventilátoru přineslo 'pouze' markantní zvýšení teploty pevného disku, na nějž již nešel masivní proud vzduchu z předního ventilátoru. Ostatní komponenty však mohou využít vzduchu proudícího z bočních průduchů, jenž musí při vnikání do útrob logicky překonat daleko nižší odpor, než kdyby měl proudit přes přední mřížku, stojící ventilátor a diskovou šachtu. Kvůli tomuto se teploty CPU, GPU a čipové sady téměř nezvýšily.


OFF/OFF
CPU
35°C
56°C
Chipset
41°C
55°C
GPU
61°C
91°C
HDD
N/A
41°C

Vypnutí obou ventilátorů pak všem komponentám nutně přinese peklo, tudíž je jasně vidět, jak moc příhodné je mít vedle zdroje ještě nějaký ventilátor pro odvod teplého vzduchu a donutit tak čerstvý proudit dovnitř. Ale to je vám všem jistě více než jasné.


reklama