reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Centurion 534: setník v novém

14.4.2006, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Centurion 534: setník v novém
S novými skříněmi se v poslední době roztrhl pytel, zvláště s příchodem výstavy CeBIT, kde byly předvedeny novinky od mnoha renomovaných výrobců, mezi něž nepochybně patří i Cooler Master. Dnešním předmětem zájmu tedy bude novinka od něj – skříň Centurion 534.
Kapitoly článku:
  1. Cooler Master Centurion 534: setník v novém
  2. Pohled dovnitř a teplotní testy
  3. Závěr
Uvnitř se můžeme přesvědčit, že se opravdu jedná o klon skříní Gigabyte Triton a Poseidon. Ovšem narazil jsem na tu věc, že se dno skříně narozdíl od Gigabytů neprohýbá a necvaká. Již ale nemohu vědět jistě, jestli se jedná o velkou náhodu a narazil jsem zrovna na ty horší kusy, nebo jsou prohýbající se dna Tritonů a Poseidonů pravidlem.


Vnitřek Centurionu je velmi jednoduchý a důraz byl viditelně kladen na dobrou přístupnost všech komponent. Nenajdeme zde tedy žádné přepážky přidržující zdroj a pevné disky se umísťují do šachty, která je pootočena o 90° a zajišťuje tak snadnou instalaci i manipulaci s disky.



Důraz na bezproblémovou instalaci je také vidět v dalších prvcích, jako jsou plastové zámky na zajištění karet a mechanik. Disky se na své místo instalují s pomocí plastových lyžiček. Ty se také nikam nešroubují, tudíž jediné šroubky, které využijeme, budou k připevnění zdroje a základní desky.



Jsou tu ovšem také nedořešené záležitosti, jako ne moc jisté fixování karet. Ty se ve svém uložení trochu vrtí, ale nic nám nebrání je ještě dodatečně zajistit šroubky. Větší problém je umístění předního ventilátoru. Ten je nejen zepředu přiškrcen moduly s tlačítky a I/O porty, které omezují přísun vzduchu celé polovině (!) jeho plochy, ale také z druhé strany je doslova ucpán košem pro disky. Skříň tedy zepředu vypadá velmi pěkně, jenomže na úkor funkčnosti, což hodnotím spíše negativně.


Ventilátor Coolermaster - 120mm, 1200RPM

Mezi dodávané příslušenství se řadí feritové toroidní jádro, jeden stahovací plastový proužek a dostatek šroubků k instalaci všech podporovaných komponent. Dodávaný 120mm ventilátor je opatřen čtyřmi modrými světelnými diodami a jeho napájení je řešeno jak přes klasickou třípinovou přípojku, tak i přes redukci na čtyřpinový Peripheral power konektor. Zpracování se mi zdálo být velmi slušné a stejně tak i hluk linoucí se od lopatek a motorku, jenž byl při 1200RPM bez problémů snesitelný. Ostatně o ventilátorech CoolerMaster se obecně ví, že nejsou vůbec špatné.



S instalací komponent do útrob Centurionu nevznikl dle očekávání žádný problém. Vše sedí na svém místě tak, jak má, tudíž jediný negativní ohlas vyvolá ona jedna pozice ve středním 3,5“ koši, jež je pro pevné disky téměř nepoužitelná. Musíme se tedy smířit s tím, že budeme omezeni pouze třemi pozicemi pro disky, ovšem nepočítám 5,25“ šachty a možnost využití rámečků.


Do skříně jsem umístil následující soustavu:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Quantum Fireball LM 15GB 7200RPM
  • Zdroj: Coolermaster RS-450-ALCY 450W

Okolní teplota se celkem stabilně držela slabě nad 21°C, tedy na stejné hodnotě, při které jsem testoval i Gigabyte Triton. Testoval jsem při dvou konfiguracích, aby se jasně ukázalo, zda je lepší uzpůsobení od výrobce s ventilátorem vepředu, nebo ventilátor vzadu. Nejprve se tedy podíváme, jak se komponenty chladí s ventilátorem vepředu.


120mm@1200RPM vepředu
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
33°C
55°C
Chipset
37°C
53,5°C
GPU
60°C
87°C

Naměřené hodnoty se nebezpečně blížily naměřeným teplotám skříně Gigabyte Triton, kde ovšem byly všechny ventilátory vypnuté. Rozdíl u procesoru činil pouhý 1°C, ale u grafické karty byl již rozdíl 4°C. Pořád se ale ani v nejmenším teploty nemohly rovnat s těmi, co jsem naměřil u Tritona se všemi ventilátory zapnutými - tedy 50°C u procesoru, 48°C u čipové sady a 79°C grafického čipu. Důvod je zcela zřejmý. Jednak je umístění ventilátoru zcela nevhodné, protože je v podstatě ucpán z obou stran a potom jsou výhody odsávání teplého vzduchu již nějakou dobu omílaný fakt.


120mm@1200RPM vzadu
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
31°C
50,5°C
Chipset
36°C
49°C
GPU
55°C
80°C

Tyto hodnoty jsou již daleko veselejší a především srovnatelné s naměřenými teplotami u Tritonu. I když má ale Centurion u zadního ventilátoru 200RPM k dobru, potýká se zde se dvěma 1000RPM 120mm ventilátory Tritonu a také jeho lepším vyřešením předního nasávání vzduchu. Pokud byste se ještě chtěli podívat, co s teplotami provede nainstalování ventilátorů do boku, odkážu vás na recenzi Gigabyte Triton, ve které najdete vše potřebné.


reklama