reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master CM 690: ventilátor kam se podívám

25.2.2008, Jan Vítek, recenze
Cooler Master CM 690: ventilátor kam se podívám
Skříně Cooler Master testujeme poměrně často, protože má tato firma široké portfolio. Dnes je to model CM 690, který nabízí rozměry Middle Toweru a důraz na chlazení, což dokazuje certifikací NVIDIA SLI Ready a pozicemi až pro 7 velkých ventilátorů.
Do útrob Cooler Master CM 690 se dostaneme klasicky odsunutím bočnic směrem dozadu a poté se nám odkryje interiér v celé své kráse. Je poměrně bohatý na různé užitné prvky, ale také na detaily. Všimnout si můžeme profilovaného traye základní desky s průduchy pro 80 x 15mm ventilátor, "zásobníku šroubků" v 5,25" šachtě ve stylu Chieftec nebo spodní pozice pro ventilátory s úchopy pro 140mm verze.


- klikněte pro zvětšení -

Ukážeme si také pohled z opačné strany, který je důležitý pro to, abychom viděli, kudy budeme tahat napájecí a datové konektory k pevným diskům. Ty se totiž budou zasouvat dovnitř skříně opačně, než jsme zvyklí, tedy konektory k pravé bočnici. Takový způsob sice vyžaduje, abychom odňali obě bočnice, ale na druhou stranu se výrazně zlepší možnosti managementu kabeláže, protože nebudeme muset vést kabely kolem HDD šachty, ale od zdroje spodním obdélníkovým otvorem pod trayem tou nejkratší cestou.


- klikněte pro zvětšení -

Tato škříň je vybavena ventilátory, jež všechny mají primární napájení vyvedené na třípinové konektory, ale pokud byste si snad přáli je napájet přímo ze zdroje, nebo by vám došly na desce konektory, jsou zde připraveny ještě redukce na Peripheral Power. Pro zajištění karet jsou zde světle modré plastové zámky, jeden pro každou záslepku zvlášť. Těm ale nemusíte věřit, a tak se hodí, že místo nich jde použít staré dobré šroubky. Pěkně je provedena pozice napájecího zdroje. Při bližším pohledu poznáme, že je na styčných místech opatřena měkkými podložkami zmírňujícími jeho posazení na tělo skříně, což by mělo také zmírnit šíření vibrací. S pozicí zdroje souvisí také jeden problém, o němž se ale podrobně zmíním na další stránce.



Jak je vidět z pohledu do přední části, pro vedení kabelů zde máme celkem sedm vysokých plastových držáků zašroubovaných do traye, které sice na první pohled vypadají velmi pěkně, ale při bližším ohledání zjistíme, že nejde o až takové terno. Kabely jsou totiž pouze sevřeny mezi dvě plastové vidlice, které nelze nijak pevně spojit, pokud si tedy neporadíme vlastními prostředky, například izolovanými drátky. Můžeme leda zasunout jeden konec vidlice pod druhý, ale toto spojení má stále k pevnosti daleko. Raději bych tedy na jejich místě viděl velké plastové stahovací pásky, které by dokázaly kabely (speciálně tlustý svazek 24pinového ATX konektoru pro základní desku) daleko lépe a pevněji svázat.

Pro zajištění 5,25" pozic zde máme odklápěcí plastové zámky s modrým jezdcem. Ty lze ale snadno vyjmout a také, stejně jako zámky karet, nahradit šroubky, jež máme po obou stranách šachty. Takovéto umístění je zajímavý nápad, i když rozhodně ne originální, ale provedení je již horší. Nezkoušel jsem odšroubovat všechny, ale i tak jsem narazil na tři stržené závity - již od výroby. I zde se pozná rozdíl mezi 1mm a 0,7mm plechem.



Pro pevné disky máme připravenu šachtu otočenou o 90° a v ní zasunutých pět plastových rámečků s kovovými trny. Disky se do nich instalují jednoduše tak, že tyto ohebné rámečky silou rozevřeme a disky do nich vložíme tak, aby kovové trny zapadly do příslušných otvorů.



U této skříně můžeme snadno odejmout přední i horní panel. Dle manuálu lze přední sejmout tak, že jej jednoduše uchopíme za spodní část a tahem oddělíme od šasi. To bude nutné čas od času udělat kvůli tomu, abychom mohli vyčistit přední prachový filtr, jenž drží za tři šroubky. Před instalací čtyř spodních externích zařízení také budeme evidentně muset vylámat kovové záslepky. A co se týče záslepek v předním plastovém panelu, pak ty jsou z vnitřní strany vybavené také prachovými filtry v podobě pěnových výložek. Proti prachu je tedy přední část skříně dobře chráněna, stejně jako spodní pozice. Prachové filtry tedy nejsou pouze v bočních pozicích.


- klikněte pro zvětšení -

A nakonec si ukážeme horní panel, jenž se neodnímá silou, ale odklopením osmi dlouhých plastových páček z vnitřní strany skříně. Prohlédnout si můžeme I/O porty zevnitř a další dvě ventilátorové pozice v obnažení.


Příslušenství


Mezi příslušenstvím toho v malé bílé krabičce příliš nenajdeme, ale ono ani není co hledat, když ostatní potřebné prvky jsou již ve skříni.



Máme zde tak sáček s více než dostatečným počtem distančních sloupků. redukce záslepky do 5,25" pozice, jeden bílý stahovací pásek (přesně takový bych raději viděl místo oněch černých vidlic) a nakonec anglický manuál s ilustracemi.


reklama