reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master CM 690: ventilátor kam se podívám

25.2.2008, Jan Vítek, recenze
Cooler Master CM 690: ventilátor kam se podívám
Skříně Cooler Master testujeme poměrně často, protože má tato firma široké portfolio. Dnes je to model CM 690, který nabízí rozměry Middle Toweru a důraz na chlazení, což dokazuje certifikací NVIDIA SLI Ready a pozicemi až pro 7 velkých ventilátorů.
Skříň Cooler Master CM 690 je příjemným osvěžením mezi dnešními middle towery. Začneme ale zpracováním, jemuž bohužel vévodí pouze 0,7mm SECC plech. Skříň je ale bohatě strukturovaná, a tudíž i dostatečně pevná, ale tenké plechy jsou obyčejně zárukou dobrého šíření vibrací a hluku s nimi spojeného. Jedná se také o dalšího zástupce skříní se zdrojem umístěným vespod, což především znamená, že ten může využít vlastního okruhu k efektivnímu chlazení. Vnější design je jinak velmi jednoduchý. Podílejí se na něm především černé děrované plechy na předním i horním panelu a vše dotváří dvě stříbrně zbarvené lišty. Příliš se mi však nezamlouvaly rošty ventilátorů, které jsou leckde příliš restriktivní a přitom by v horních pozicích ani vůbec nemusely, či spíše něměly být.



CM 690 je ale především zaměřen na chlazení, což dokazuje přítomnost sedmi pozic pro 120mm, nebo i 140mm ventilátory a navíc jedna pro 80 x 15mm ventilátor (osazena je zadní pozice, jedna z bočních a přední). To se často nevidí ani u daleko větších skříní, natož u modelu o velikosti průměrného middle toweru. Otázkou však je, zda nám takové množství ventilátorů k něčemu bude. Tolik pozic je zde spíše proto, aby si uživatel mohl vybrat, protože je nesmysl, aby je využil zcela všechny. Testy také prokázaly, že u této skříně se velmi vyplatí využít dvě horní pozice ventilátorů.



Celkově je Cooler Master CM 690 skříň s velmi širokými možnostmi pro chlazení, která by si ale zasloužila především tlustší plech. Cena mi osobně připadá za tento model odpovídající.


Široké možnosti chlazení
Tenký plech
Zdroj má vlastní okruh
Rošty u ventilátorů
Filtry u ventilátorů
Špatně použitelné úchyty kabelů
Dobré zpracování
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 1900 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Cooler Master CM 690 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za poskytnutí skříně Cooler Master CM 690 děkujeme firmě Cooler Master


---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Cooler Master CM 690 is a pleasantly unorthodox middle tower that brings some fresh air among today's offer. Let's start with the machining. The bad news is that the case uses only 0.7 mm thick SECC steel. However, it is richly structured and therefore also adequatly firm, but steel this thin usually doesn't suppress vibrations and overall noise. The case also puts your power source unit into lower position, which means, that it cools only itself (if you choose to). The overall look is otherwise very simple. There are mainly perforated steel sheets which we find in the front and upper panel and the design is finished with two argent laths. What I didn't like, were the fan grills which I found too restrictive. Also, the two upper fan grills are totally useless and they shouldn't even be there.

CM 690 is aimed at cooling and it proves this statement with its seven fan posts for 120mm or even 140mm fans. Moreover, there is also one place for 80 x 15mm fan. Cooler Master provides us with three 120mm fans in the front, rear and side positions. These cooling capabilities are more than enough even for big tower cases, much less for a middle tower with normal proportions. The question is, whether this is useful. This amount of fan posts gives us the freedom of choice and it would be useless to mount all seven or eight fans. Our tests also proved, that it is better to use upper outtake fans than intake fans.

Generally, Cooler Master CM 690 is a case with wide cooling capabilities, but it would certainly utilise a thicker SECC material. The price (1900,- CZK inc. VAT) seems adequate to me.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama