reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Cosmos SE: modularita především

31.10.2013, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Cosmos SE: modularita především
Dnes přichází řada na zbrusu novou počítačovou skříň Cosmos SE, která navazuje na předchozí modely své dlouhé řady sahající až do roku 2007. Dnes se tedy podíváme na to, kam až nejnovější zástupce skříní Cosmos došel a co nám nabídne.

Pohled dovnitř skříně


Bočnice se otevírají klasicky vysunutím směrem dozadu, i když vepředu máme něco, co připomíná pant, který jiné skříně využívají pro své bočnice k tomu, aby se mohly zavírat jako dveře. Po sejmutí levé bočnice se ukáže poměrně složitý interiér, na němž je zajímavá především celá přední šachta s třemi pozicemi pro mechaniky, osmi pro disky a dokonce osmnácti pro SSD.




- klikněte pro zvětšení -


Tray pro základní desku má vše, co můžeme očekávat, čili velký otvor pod procesorem pro snadnější montáž chladiče na již umístěnou základní desku, gumovými chlopněmi kryté otvory pro protažení kabelů, přičemž tu máme bezprostředně pod pozicí základní desky formátu ATX i menší otvory pro protažení tenkých kabelů od ventilátorů či předního I/O panelu, což je rozhodně dobrý nápad. A nakonec nechybí ani řada poutek pro upnutí kabelových svazků.




nahoře a dole zvýrazněny přídavné 2,5" pozice - klikněte pro zvětšení -


Z opačné strany jsou zmíněné prvky lépe vidět, jakožto i dvě přídavné pozice pro 2,5" SSD na vrchní a spodní části přední šachty. Ta je přímo napojena na tray základní desky, díky čemuž interiér působí jednak celistvým dojmem a potom to jistě přispívá i k pevnosti celé konstrukce. Ta je skutečně pozoruhodně odolná i bez nasazených bočnic, což rozhodně není předností všech skříní. U modelů s cenou přes 4000 Kč by to ale mělo být samozřejmostí.





Zadní část skříně ničím nepřekvapí. Máme tam jeden umístěný 120mm ventilátor s klasickým tvarem lopatek a napájením pomocí třípinového konektoru do základní desky nebo Peripheral Power pro připojení přímo ke zdroji. Jednotlivé záslepky jsou jako obvykle přišroubovány přítlačnými šroubky, což platí i pro přídavnou vertikální dvojzáslepku a pak tu je pozice napájecího zdroje. Ten bude díky nástavbě částečně koukat ven, což pro něj zajistí ještě větší prostor. Sedí také velmi nízko a ode dna skříně jej dělí jen tenké gumové podložky. Zdroj tak bude moci dobře nasávat vzduch přes spodní průduchy.





V přední části je jedna velká šachta, kterou si můžeme rozdělit na tři části. První je ta horní, která nese tři pozice pro externí 5,25" zařízení. S tou nemůžeme dělat vůbec nic, leda ji tedy zaplnit. Druhá je zcela vespod a ta nese dvě 3,5" diskové pozice. Přišroubována je zespoda a přístupná zase zepředu před přední panel a ventilátor, takže ji využijeme spíše pro disky či SSD, o nichž víme, že s nimi nebudeme hýbat.




- horní část s umístěným diskem otočena o 90°, střední vyjmuta, spodní ve výchozí poloze -


Prostor uprostřed pak zabírá velká modulární šachta, která je rozdělena na 3 části po dvou diskových pozicích. Každá tato část se skládá ze dvou postranních panelů, do nichž budeme zasunovat plastové šuplíky s jedním diskem či až dvěma SSD. Tyto panely můžeme otočit o 90°, abychom mohli disky zasunovat přes přední panel, od čehož si můžeme slibovat lepší propustnost pro vzduch od předních ventilátorů, ale také složitější instalaci disků.




- pohled zepředu na modulární šachtu -


Ve výchozí poloze panelů budou disky lépe přístupné a snadnější bude i správa jejich kabelů, protože budou mít ke svému cíli nejkratší cestu. A když můžeme jednotlivé panely otočit, pak je můžeme samozřejmě i jen prostě vyjmout, aby se uvolnilo místo pro delší grafické karty. Pokud máme tedy v systému jen jednu, která je delší než 276 mm, bude stačit odstranit jen jednu část diskové šachty, čímž ztratíme dvě diskové pozice.

Vyjmutí panelů tvořících šachty je snadné, stačí uvolnit šroubky, které je drží na místě a vysunout, přičemž každý panel drží dva šroubky z jedné strany a dva z druhé. Pak je můžeme nechat venku, nebo otočit a znovu přišroubovat na stejné místo.





Přední panel můžeme velmi snadno odkrýt odtrhnutím krytu s prachovým filtrem, který odhalí dva přední 120mm ventilátory s modrým podsvícením. Pak už nám brání jenom ty a případně i spodní 5,25" záslepka. Z tohoto pohledu to vypadá, že ta je zde pouze do počtu a že jedna z 5,25" pozic je nefunkční. To ale není pravda, je jen třeba otočit vrchní část diskové šachty a pak bude možné nainstalovat i třetí 5,25" zařízení.



Příslušenství


V úzké krabičce připevněné uvnitř skříně se nachází veškeré potřebné příslušenství, kde je zdaleka nejdůležitější sáček se šroubky, distančními sloupky a dalšími drobnostmi. Bez nich sestavu nenainstalujeme.





Dále se uvnitř nachází malé poutko ve tvaru L, s jehož pomocí budeme moci uzamknout levou bočnici, pak tu je PC speaker na krátkém kabelu, několik plastových pásek pro upoutání kabelů, osm gumových podložek, které lze použít třeba u ventilátorů a nakonec dva velké kovové držáky. Jejich úkolem je upevnit přední radiátor vodního chlazení nebo pochopitelně samotné ventilátory. Ty by totiž nebylo možné jinak umístit v případě, že odstraníme diskové šachty, které je drží na místě.


reklama