reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Eisberg: vyšší úroveň chlazení

18.7.2013, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Eisberg: vyšší úroveň chlazení
Cooler Master má v nabídce nejeden vodní chladič a kromě známější řady Seidon to jsou také dva modely Eisberg, čili 120L Prestige a 240L Prestige. Ty se budou lišit především či pouze svým radiátorem a my si dnes oba vyzkoušíme.

Cooler Master Eisberg 240L Prestige

 
Druhý dnes testovaný chladič tedy je "pouze" větší variací na předchozí model. Eisberg 240L Prestige tedy je stejný, jen vybavený větším radiátorem. Jinak by u něm mělo být vše stejné, o čemž se hned přesvědčíme.






Chladič přišel zabalený v naprosto stejně pojatém obalu, uvnitř nějž jsou jednotlivé části zabaleny v igelitu a uloženy v přihrádkách vaničky vylisované z recyklovaného papíru. Dostaneme vše potřebné pro instalaci a zprovoznění chladiče.

Model
Cooler Master Eisberg 240L Prestige
Celková hmotnost
1140 gramů
Vodní blok
celoměděný s mikrokanálky
JetStream
Vodní pumpa
integrovaná v bloku s rozměry 65,7 x 66 x 67 mm
keramická ložiska
3600 RPM @ 12 V
průtok max. 400 litrů za hodinu
hlučnost pod 25 dBA
životnost 50 000 hodin
Ventilátor
2x 120 x 120 x 25 mm
1600 RPM
60,2 CFM / 102,5 m3/h
20,5 dBA
Radiátor
280 x 124 x 30 mm
měděný
Hadičky
délka 32 cm
10/8 mm
Kompatibilita - sockety
Intel LGA 2011 / 1366 / 1156 / 1155 / 775
AMD Socket FM2 / FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2

Dle specifikací to vypadá, že Eisberg 120L a 240L se od sebe liší opravdu pouze jen velikostí radiátoru a dokonce k nim dostaneme i stejné dva ventilátory. Nicméně u vodního chlazení záleží především na velikosti radiátoru, když chceme tedy srovnávat chladicí výkon, takže je jasné, že tento chladič bude lepší.


Provedení vodního chlazení


Vše podstatné jsme si již řekli v předchozí kapitole, takže zde to můžeme vzít rychle. Máme tu vodní blok s pumpou v jednom vysokém modulu, z nějž vychází hadičky opatřené pružinkami, díky nimž se nemusíme obávat toho, že by se v ohybu zlomily. Tedy zlomit je samozřejmě lze, ale to už se musíme snažit a takto zvládnou s přehledem i ohyb s vnitřním průměrem 3 cm.




- klikněte pro zvětšení -


Radiátor je v tomto případě stejně tlustý jako u Eisberg 120L, čili má 30 mm a takováto tloušťka se hodí pro chlazení ventilátorem jen z jedné strany, protože ten nebude mít velké problémy s profouknutím žeber. Je tedy škoda, že Eisberg 120L má jen tenký ventilátor, protože kdyby byl tlustší, dokázal by lépe využít své dva ventilátory a jistě by podal i lepší výkon.




- klikněte pro zvětšení -


I zde se setkáme s celoměděným radiátorem rozděleným na sedm a sedm zploštělých trubiček. Médium proudí skrz prvních sedm na opačnou stranu radiátoru, která je propojena s druhou sedmicí a skrz tu médium proudí zase zpět.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče vodního bloku a jeho styčné plochy, pak ta byla zpracována stejně jako u předchozího kusu. Byla tedy rovná a dobře vyhlazená na to, aby vodní blok získal s procesorem a jeho heatspreaderem dobrý kontakt.





Příslušenství a postup instalace opakovat nemusíme, protože platí to, co bylo řečeno v předchozí kapitole. U tohoto chladiče je ale pochopitelně nutné si vybrat jinou pozici pro radiátor, nebo do zadní stěny by se těžko vešel. Dnešní skříně jsou ale již v podstatě standardně vybaveny vrchními pozicemi, kam se často vejde i 360mm radiátor nebo radiátor pro 140mm ventilátory.
reklama