reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Eisberg: vyšší úroveň chlazení

18.7.2013, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Eisberg: vyšší úroveň chlazení
Cooler Master má v nabídce nejeden vodní chladič a kromě známější řady Seidon to jsou také dva modely Eisberg, čili 120L Prestige a 240L Prestige. Ty se budou lišit především či pouze svým radiátorem a my si dnes oba vyzkoušíme.
Aktuální ceny testovaných chladičů naleznete u každého v kapitole s popisem, ovšem nyní si uvedeme přibližné částky.

Orientační ceny s DPH:
  • Cooler Master Eisberg 120L Prestige - 3 800 Kč
  • Cooler Master Eisberg 240L Prestige - 4 300 Kč
  • Cooler Master Seidon 120M - 1 550 Kč
  • Cooler Master Seidon 120XL - 2 400 Kč
  • Cooler Master Seidon 240M - 2 800 Kč
  • Corsair H100i - 2 500 Kč
  • Corsair H110 - 2 800 Kč

Nově testované chladiče Cooler Master Eisberg 120L Prestige a 240L Prestige se v několika ohledech vymykají z průměru, který je dnes u integrovaných a bezúdržbových modelů dán tím, že jejich původcem je většinou společnost Asetek. Především nám Eisberg nabídnou možnost rozdělat okruh, dolít médium a okruh zase uzavřít, což u jiných modelů dost dobře nejde. Díky tomu si můžeme do okruhu přidat vodní bloky nebo i radiátory. Dále tu máme celoměděné radiátory slibující vyšší výkon a méně náročnou údržbu (nehrozí koroze daná přítomností mědi i hliníku v okruhu) a nakonec se tu uplatní silná pumpa a systém vstřikování chladicího média doprostřed vodního bloku pod vyšším tlakem než obvykle.




- klikněte pro zvětšení -


S instalací nebyly problémy, takže se můžeme rovnou věnovat výkonu a kvalitám obou chladičů. Eisberg 120L i 240L mají až na radiátor shodné části, takže u obou se stejně hlasitě projevovala vysokootáčková vodní pumpa, a to vysoko položeným vrčením, které představuje minus.




Ocenění TREFA získává chladič Eisberg 240L za výkon,
měděný radiátor a možnost rozšíření. Logo ocenění je ke stažení zde.


Výkon můžeme považovat za velmi dobrý a zvláště Eisberg 240L se přetahoval o celkové prvenství s Corsair H110, jenž využívá o poznání větší radiátor. Na vyšších cenám se nepochybně podepsaly také celoměděné radiátory.
 
 
Za zapůjčení chladičů Cooler Master děkujeme ABACUSu.

 
 
----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

The tested watercoolers Cooler Master Eisberg 120L Prestige and 240L Prestige are not ordinary integrated and compact models which are made mostly by Asetek and then sold under different brands. The difference is that the Eisberg coolers allow us to unplug the tubes and refill the coolant, so we may add an additional water block or even radiator to the system. Next, there are copper radiators instead of aluminium ones, which should provide better performance and there is also no need to care about corrosion due to presence of aluminium and copper in the system. The third advantage is strong water pump and system of direct coolant injection into the water block fins, so called "turbo injection", that also promises better performance.

There were no issues during installation procedure, so let's talk about their performance. Eisberg 120L i 240L use the same parts despite the differently sized radiators, so their pumps were equally noisy with high-pitched purring sound which is a disadvantage in comparison with other models.

Eisberg's cooling performance is very good, and especially the 240L managed to perform just as well as the previous test winner - Corsair H110 - that uses significantly larger radiator. Both Eisbergs are also in comparison with other models more expensive, probably also because of the copper radiators.
Jak hodnotíte vodní chladiče CM Eisberg?
V anketě šlo hlasovat od 18.7.2013 do 1.7.2014. Počet hlasujících: 10
Výborné20 %
Průměrné20 %
Špatné60 %
reklama