reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Gladiator 600: střední třída

25.5.2009, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Gladiator 600: střední třída
Po delší době si uvedeme recenzi počítačové skříně střední třídy, tentokrát od společnosti Cooler Master. Jde o model Gladiator 600 - Middle Tower s celkem střízlivým designem, jenž by mohl zaujmout svým uložením zdroje a moderními prvky.

Instalace


O instalaci komponent se rozhodně dá říci několik věcí. Pokud začneme popořadě, tak nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která byla následující:

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W

Jako první je asi nejvhodnější nainstalovat základní desku a již zde můžeme narazit. Pokud chceme totiž využít horní ventilátor, tak se musíme přesvědčit, že procesorový chladič ani o kousek nepřesahuje horní hranu základní desky, jinak krutě narazíme, jako třeba s naším Noctua NH-U12P. Ten se jednoduše s deskou na své místo nevešel, a tak musel milý ventilátor pryč. Na druhou stranu, pokud by se na místo vešel, těžko by byla jeho práce k nějakému užitku, když je ventilátor chladiče nastaven tak, aby foukal směrem do zadní části skříně. Ovšem kdybychom chtěli použít velký chladič jako například Scythe Ninja pasivním způsobem, byla by to škoda, kdyby se nevešel.

Takto máme na výběr mezi dvěma způsoby - klasickým s použitím vertikální polohy CPU chladiče a zadního ventilátoru, nebo můžeme chladič otočit do horizontální polohy a skříňový ventilátor nechat na svém místě. V testech v další části této kapitoly budou zohledněny obě situace.


- klikněte pro zvětšení

Možnosti správy kabeláže jsou na takovouto skříň celkem dobré, ale přesto jsou tu menší zádrhele. Jednak je to fakt, že nahoře je k dispozici pouze jeden otvor, protože základní deska dosahuje téměř až k samotnému hornímu panelu. Čtyřpinový napájecí konektor základní desky v našem případě jen tak tak dosáhl na své místo. A potom pro vedení hlavního napájecího 24pinového konektoru ATX tu mezi trayem a pravou bočnicí téměř není místo, takže onu bočnici musíme pro její usazení silou přitisknout a nejsem si jistý, zda je to zrovna pro tray a základní desku na něm to pravé.

Pevné disky pak máme možnost do šachty zasunout pouze konektory dovnitř. Ono to jde i opačně, ale pak nebudeme moci přes kabely skříň zleva uzavřít. Ovšem to není chyba. Pokud jsou konektory na straně, kde je i základní deska, mají kabely ke svým cílům blíže a my si je také můžeme snadněji a lépe uspořádat.

A pak tu jsou nešťastné zámky pro zajištění rozšiřujících karet. Při pokusu upevnit naši GeForce 8800 GTS se jeden jednoduše vysmýkl a pak ani po delším přemlouvání nechtěl pořádně držet. Při manipulaci se skříní by se tak mohla karta snadno uvolnit a jistě byste nechtěli vidět, jakou by takový dvouslotový drobeček dokázal uvnitř nadělat paseku. Proto se přimlouvám za to, abyste zámky ihned vycvakali a raději se spolehli na šroubky, pro něž tu jsou naštěstí připraveny závity.



Jako dobrý prvek z posledních měsíců považuji otvor v tray v oblasti procesorového socketu. To nám daleko lépe než vysouvací tray umožní počítač spravovat, takže i při použití rozměrných chladičů se složitějšími upevňovacími mechanismy nebudeme muset desku vytahovat ven, a tím defacto téměř celý počítač demontovat. I když je pravda, že to je stále složitější, než kdybychom ji měli pěkně položenou na stole.


Teplotní testy


Cooler Master Gladiator 600 je tedy od výroby vybaven dvěma ventilátory - jedním předním 120mm na 1200 RPM a druhým horním 140mm točícím se dle specifikací stejnou rychlostí. My si především ukážeme, jaký je rozdíl mezi tím, když necháme ve skříni horní ventilátor a chladič procesoru obrátíme tak, aby foukal směrem k němu, nebo když jej odstraníme (což je vzhledem k nedostatku místa nutné) a chladič ponecháme v klasické poloze, aby vzduch posílal směrem dozadu. Tam na něj bude připravena Noctua NF-P12.

A nakonec se ukáže, jak chlazení pomůže další ventilátor nainstalovaný do spodní pozice v bočnici. Do horní žádný nainstalovat nejde, protože chladič Noctua NH-U12P je příliš vysoký. A i kdyby to šlo, pak by to u tohoto věžovitého modelu stejně udělalo více škody než užitku.

Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 22 °C. Pojďme tedy na to.

Zadní 120mm ventilátor na 1300 RPM
CPU
31 °C
48 °C
Chipset
37 °C
41 °C
GPU
57 °C
80 °C

Nejdříve byl tedy systém zkoušen se zadním ventilátorem o velikosti 120 mm při otáčkách 1300 RPM. Výsledky můžete vidět sami; jsou celkem slušné a skříň tak nemá při relativně nízké hlučnosti problém dané komponenty uchladit. Nyní ale uvidíme, co se stane, když otočíme chladič procesoru a použijeme dodávaný horní 140mm ventilátor.

Horní 140mm ventilátor na 1100 RPM
CPU
32 °C
49,5 °C
Chipset
37 °C
41 °C
GPU
57 °C
80,5 °C

Ten se měl dle údajů výrobce točit na 1200 RPM, ale reálné otáčky se ukázaly býti o 100 RPM nižší. Tuto odlišnou konfiguraci odnesl procesor zvýšenou teplotou o 1,5 °C, což není mnoho, ale přeci jen to je rozdíl. Aby bylo ale srovnání dokonáno, poté jsem použil stejný 120mm ventilátor jako v předchozí části testu a rozdíl se pak o onen půlstupeň snížil.

Co ale když použijeme oba ventilátory, tedy horní i zadní?

Horní i zadní ventilátor
CPU
31 °C
48 °C
Chipset
37 °C
40 °C
GPU
56 °C
79 °C

Jak je vidět, procesoru je to úplně jedno. Jeho chladič prostě posílá vzduch jen jedním směrem a že se u jeho boku vrtí nějaký další ventilátor, to vůbec nehraje roli. Naopak ostatní komponenty alespoň trošku benefitovaly ze zvýšeného průtoku vzduchu skrz skříň, ale v rámci snížení hluku bude stejně lepší se omezit pouze na jeden vyfukující ventilátor, pokud tedy nehodláme skříň naplnit hardwarem k prasknutí.

Nakonec jsem ještě vyzkoušel, jaký smysl má přidání bočního 120mm ventilátoru do bočnice naproti GPU (naproti CPU se přes chladič nevejde). Karta si z toho odnesla o dva stupně sníženou teplotu, ovšem my se zase můžeme připravit na podstatně zvýšený hluk kvůli rezonanci ventilátoru ve slabé bočnici. Pevný disk byl předním ventilátorem zchlazen o celé 4 °C dolů z výchozích 42 °C.

Hlučnost skříně s výchozím chlazením, tedy předním 120mm ventilátorem a horním 140mm ventilátorem byla na dobré úrovni. Ozývalo se spíše jen nepříliš rušivé šumění, které přehlučí kde co. V tomto ohledu tedy není s Gladiatorem 600 problém.


reklama