reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master HAF 932: chlazení na druhou

8.1.2009, Jan Vítek, recenze
Cooler Master HAF 932: chlazení na druhou
Od Cooler Masteru došel nový model HAF 932. Tato počítačová skříň patří mezi ty větší z towerů a snaží se poskytnout co největší průtok vzduchu, což dokazuje přítomností třech 230mm ventilátorů a jednoho 140mm. Co ale nabízí dále, na to se podíváme v recenzi.
Do útrob Cooler Master HAF 932 se dostaneme snadno sejmutím obou bočnic. Vnitřek je tedy dobře přístupný již po sejmutí levé, avšak pro kvalitně odvedenou instalaci bude nutné odstranit i pravou, abychom využili všech výhod této skříně týkajících se správy kabelů.


- klikněte pro zvětšení -

Už po krátké inspekci vnitřku této skříně je jasné, že jde o velmi kvalitně vyrobený a pevný produkt. Všimneme si nejdříve traye pro základní desku. Ten je profilovaný, a tím i zpevněný, aby se neprohýbal, což základní desky samozřejmě vůbec nemají rády a odměňují se za to studenými spoji. Výrobci si zcela správně také čím dál více všímají prvků pro vedení kabeláže mezi trayem a bočnicí, kde můžeme spáchat galimatiáš, který však nebude ničemu vadit a navíc nebude ani vidět.



A potom je zde další specialitka - otvor pod předpokládanou pozicí procesoru. Některé chladiče totiž využívají spony, které uživatele donutí při jejich montáži či demontáži vyjmout celou desku. Ne však zde, protože takto máme dobrý přístup k zadnímu rámečku i s nainstalovanou deskou. Skutečně užitečný prvek. Podívejme se také na levou bočnici z druhé strany, kde se ukáže kulatá mřížka, aby se do lopatek ventilátoru náhodou nezamotal některý kabel.To by se však s kvalitně nainstalovaným systémem nemělo stát ani bez mřížky.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní část skříně je zajímavá především svými dvěma pozicemi pro napájecí zdroje. Trošku se mi nelíbila spodní pozice, jejíž mřížka by mohla být více propustná pro vzduch, ale ta může být snadno odšroubována, i když je pak vhodné zdroj nějak dodatečně zespoda podpořit. Škoda, že nám výrobce nedal lepší možnost, jak zdroj nainstalovat i ventilátorem vzhůru, protože k tomu chybí potřebné montážní otvory. V zadní pozici se ukazuje 140mm ventilátor. Velmi dobré je, že u něj stejně jako u všech ostatních si můžeme zvolit způsob napájení. Jako prvotní se zde využívá třípinový konektor a až na něj je nasunuta průběžná redukce pro konektor Peripheral Power. I zde tedy výrobce myslel na detaily. A nakonec máme vzadu rychloupínací černé záslepky slotů.



Mechanismy pro rychlé upnutí nalezneme i vepředu. Nahoře to je jednoduchá šachta pro šest 5,25" externích zařízení, nebo pět 5,25" a jedno 3,5". Se zámky se pracuje jednoduše pomocí středního tlačítka, jež do nastavených otvorů zasune trny a ty mechaniku či jinou komponentu zafixují. Dole pak jsou o 90° natočené pozice pro pět pevných disků a ty využívají jednoduché plastové rámečky. Ty samy o sobě k chlazení disků moc nepřispějí, ale před ně byl vstrčen 230mm ventilátor s červeným LED podsvícením, jehož proud vzduchu bude diskům dobře sloužit.



Mrkněme se ještě do horní pozice, kam byl umístěn poslední ze třech 230mm ventilátorů. Ty mimochodem vypadají skutečně dobře a ještě se o nich určitě zmíním. Obecně nemám důvěru k takovýmto ventilátorům, především z toho důvodu, že obecně vyvíjejí opravdu slabý statický tlak a nedokáží usměrnit proud vzduchu, čímž ve skříni rapidně klesá jejich účinnost. Tyto ventilátory přímo d Cooler Masteru mají však zvýšenou tloušťku na 30 mm, nejsou zase tak přehnaně velké, a tak by jejich výkon nemusel být špatný. O tom se ostatně přesvědčíme.



A nakonec, při pohledu do horní části skříně si snadno uvědomíme, že pro přerostlé chladiče procesorů (například Scythe Orochi) je zde místa více než dost.


Příslušenství


V menší bílé krabici s příslušenstvím čekalo překvapení v podobě čtveřice slušně zpracovaných koleček určených k namontování na skříň. To je velmi dobrý nápad dávající uživatelům jistou možnost volby. Kolečka navíc o něco více pozvednou skříň od podlahy, což se hodí při využití spodní pozice pro ventilátor.



Pak zde máme obvyklý igelitový sáček s drobnými součástmi, redukční záslepku pro umístění 3,5" zařízení do 5,25" slotu a nakonec prodlužovací kabel pro vedení 12 V do základní desky. Škoda, že zde Cooler Master nenabídnul více různých spon pro upevnění kabelů, ale ty si můžeme snadno za pár korun dokoupit, nebo využijeme jiný způsob.


reklama