reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master HAF Stacker 935: dvoupatrová skříň

16.1.2014, Jan Vítek, recenze
Cooler Master HAF Stacker 935: dvoupatrová skříň
Cooler Master se rozhodl spojit své dvě známé řady počítačových skříní a vytvořit HAF Stacker 935, která láká na svou modularitu týkající se možnosti napojovat jednotlivé části na sebe. Díky tomu si budeme moci vytvořit opravdu složitý počítačový systém.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Bulldozerům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W


Instalace běžné sestavy do skříně HAF Stacker 935 se v podstatě nijak neliší od instalace do normálního Middle Toweru, pokud tedy nevyužijeme i horní modul HAF 915. Fotografie ukazují jednu přesunutou šachtu ze spodní skříně do horní, přičemž to samé lze učinit i s druhou šachtou, v níž byl umístěn náš disk.




- klikněte pro zvětšení -


Jak je vidět, prostor kolem základní desky tu je více než dostatečný, rozmístění otvorů v trayi umožňuje, aby kabely dosáhly na své místo, ale nebýt toho malého přímo nad pozicí zdroje, pak bychom v našem případě s EPS kabelem asi nepochodili.




- klikněte pro zvětšení -


Vše, co je na této skříni speciální, respektive této verzi HAF Stacker, je tedy zásluhou vrchního modulu HAF 915. Ten nabízí možnost rozšíření o velké radiátory vodního chladiče, samostatnou PC sestavu nebo odsunutí pevných disků mimo hlavní skříň, což popisuje předchozí kapitola. A jak už bylo uvedeno, HAF 915 můžeme na hlavní skříň HAF 925 připojit i zespodu, stačí u těchto skříní prohodit nohy a vrchní panel a spojit je opačně.



- HDD šuplík s vysunovacím bokem a zámkem pro snadnou instalaci disků -




Chlazení skříně


Cooler Master se u série HAF Stacker soustředil spíše na její přizpůsobitelnost a také vodní chlazení, což dokazuje i prezentace na jeho webu, kde je zcela dole umístěn seznam kompatibilních modelů. V našem případě, tedy u modelu HAF-935-KWN1, můžeme do hlavní části skříně nainstalovat dva přední 120mm ventilátory a nechat si jeden zadní 140mm. Specifikace ještě udávají možnost instalace dvou vrchních 120mm modelů, to ale jen za předpokladu, že modul HAF 915 nevyužijeme, nebo lépe připojíme zespoda. Manuál pak popisuje model HAF-935-KKN1, jenž má namísto bočního plexiskla průduchy s možností instalace až 200mm ventilátoru, ale tuto verzi zatím nemáme na trhu ani na stránkách výrobce.

Hlavním lákadlem tedy je možnost instalace až dvou radiátorů vodního chlazení, z nichž každý může nést tři 120mm nebo dva 240mm ventilátory. V takovém případě bude ale modul HAF 915 v podstatě sloužit jen jim, ovšem stále máme možnost si na skříň HAF 925 připojit ještě jeden takový modul z opačné strany a ten využít třeba pro instalaci pevných disků.

V tomto případě tedy nelze posoudit všechny možnosti chlazení, protože jich je velmi mnoho a závisí na způsobu sestavení skříní, použitých komponentech a jejich počtu, výkonu, velikosti a zkrátka je tu až moc proměnných. Ostatně to ale můžeme považovat právě za velkou výhodu série HAF Stacker.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 20-21 °C. Tato skříň přišla vybavena jedním 140mm ventilátorem s otáčkami cca 1200 RPM a další 92mm byl už jen v horním modulu HAF 915, čili ten jsme nevyužili. Bylo tedy třeba sestavu doplnit o dva 120mm ventilátory (Noctua NF-P12) umístěné ve přední pozici.

Vrchní ventilátorové pozice nemá vzhledem k použitému chladiči velký smysl používat, protože ten není vhodně orientován. Naše Noctua NH-U12P totiž posílá vzduch přímo na velký zadní ventilátor, který jej může odvádět hned mimo skříň. Přímo ven ze skříně posílá vzduch také grafická karta, čili zde bude záležet především na tom, jak dobře se bude dovnitř dostávat čerstvý vzduch zvenčí. A a by to měl co nesnazší, jedna disková šachty byly odstraněna a přesunuta do HAF 915.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Pokud je budeme chtít chladit, není nic snazšího než je umístit před přední ventilátor. Ten v našem případě dokázal testovací model HDD zchladit o slušných 6 °C, což je výsledek, s nímž můžeme být spokojeni. Však přední ventilátory jsou výkonný, mají dobrý přístup k čerstvému vzduchu, ovšem nevýhodou je pak rošt, respektive disková šachta za nimi. A zde jsou výsledky teplot ostatních komponent v tabulkách:


Zadní 140mm ventilátor
CPU
27 °C
47 °C
Chipset
39 °C
56 °C
GPU
60 °C
81 °C


Jak je patrné z výsledků, komponenty dokázaly těžit z práce přídavných ventilátorů, které zajistily přístup čerstvého vzduchu do skříně. Ta totiž není tak děravá, aby se do ní vzduch dostával tak snadno i bez nasávajících ventilátorů. Seshora na ni příléhal vrchní modul, spodek je zaslepen a bočnice má plexisklo a žádné otvory. Bude se tedy hodit, když ji dovybavíte alespoň jedním předním ventilátorem.


Zadní 140mm + 2x přední 120mm ventilátor
CPU
26 °C
46 °C
Chipset
37 °C
54 °C
GPU
58 °C
78 °C


reklama