reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master HAF XB: kostka pro kutily

15.1.2013, Jan Vítek, recenze
Cooler Master HAF XB: kostka pro kutily
Další ze skříní řady HAF pojala společnost Cooler Master poněkud netradičně. Její model HAF XB můžeme považovat za skříň typu kostka, která však dokáže pojmout i výkonnou sestavu založenou na základní desce ATX plné velikosti. A jak je na tom dále?
Poslední z řady skříní Cooler Master HAF, což je mimochodem zkratka pro High Air Flow, jsme přinesli loni na jaře, kdy se představil model HAF XM. Můžeme jen odhadovat, že písmeno M v jeho případě znamená Middle Tower a B v tomto případě zase Box. To je jediný rozdíl v označení a už po prvním pohledu na tyto dvě skříně můžeme vidět důvod. Obě mají totiž nejenom podobný styl a vzhled, ale také společné prvky, jako jsou třeba madla nebo šuplíky X-dock pro rychlé zapojení či naopak odpojení pevných disků/SSD.



- klikněte pro zvětšení -


U novějšího modelu HAF XB Cooler Master dále zdůrazňuje to, že může fungovat dvojím způsobem. Jednak prostě jako skříň pro herní sestavy, kterou můžeme vzít s sebou na lanparty (i když na to je celkem velká) a pak jako tzv. Test Bench, čili pracovní skříň pro testování sestav či komponent. V podobě Test Bench je HAF XB prostě odstrojen, čili bez bočnic, vrchního panelu a předního plastového panelu.





Cooler Master HAF XB přišel v klasickém balení chráněn pomocí pěnových bloků a igelitového vaku. Zde jsou specifikace:

Model
Cooler Master HAF XB (RC-902XB-KKN1)
Rozměry
442 x 330 x 423 mm (Š x V x H)
Hmotnost
8,2 kg
Materiál
SECC, perforovaný plech, plast
Kompatibilita
Mini ITX, Micro ATX, ATX
Šachty
2x 5,25"
2x 3,5" (X-Dock)
6x 2,5" (dva v X-Dock)
Přední I/O panel
2x USB 3.0, HD Audio
Sloty
7
Chlazení
Přední: 2x 120mm ventilátor, 1800 RPM, 21 dBA (případně 2x 140mm)
Zadní: 1x 120mm pozice a 2x 80mm pozice
Vrchní: 1x 200mm pozice
Verze
pouze černá RC-902XB-KKN1
dokoupitelné plexisklo na místo vrchního děrovaného panelu

Hmotnost této skříně ukazuje, že oproti klasickým Middle Towerům nemůžeme očekávat snadnější přenášení, i když to nám usnadní boční madla. Na výrobu byly použity klasické materiály a ani pohled na podporované základní desky není překvapivý. Ovšem co se týče možností instalace úložných zařízení, pak zde se musíme pozastavit. Dvě mechanikové pozice naprosto postačí, ale zarážející je podpora pouze dvou pevných disků a až šesti SSD či 2,5" zařízení, přičemž čtyři pozice jsou vyhrazeny jen pro ně. Lze namítat, že dva pevné disky budou valné většině uživatelů stačit, ovšem pak je třeba vzít v úvahu jejich umístění, ale o tom až v 2. kapitole.

Přední I/O panel je zde jednoduchý a omezuje se na USB 3.0 a audio a v kontrastu s moderními herními skříněmi vypadá jednoduše také systém chlazení, pro nějž je tu 6 ventilátorových pozic.

Co se týče vnitřního prostoru, pak ten je připraven na karty s délkou až 334 mm, maximálně 180 mm vysoký procesorový chladič (minus 25 mm s nainstalovaným vrchním ventilátorem), dále až 180 mm dlouhý napájecí zdroj (zde to není tak jednoduché) a pak tu je také možnost instalovat na místo předních ventilátorů až 240 mm dlouhý radiátor vodního chlazení a dozadu jeden 120mm na místo zadního ventilátoru.


Zpracování skříně


Máme tu tedy herní skříň Cooler Master HAF XB typu kostka, do níž se vejde i pořádně výkonná sestava. Tvar a rozměry skříně dovolily komponenty počítače uspořádat odlišně než u klasické věže. Konkrétně tu máme dvě patra - nižší spodní s pozicemi pro úložná zařízení a zdroj a vyšší vrchní pro hlavní komponenty připojené na základní desku, která ve skříni sedí vodorovně.




- klikněte pro zvětšení -


Přední panel je vyrobený z masivního plastu, jehož vrchní část je vyložena perforovaným plechem opatřeným logem výrobce. Za tímto plechem jsou dvě pozice již od výroby osazené 120mm ventilátory. Na přepážce oddělující spodní záslepky a šuplíky pak máme tlačítka a porty.





Jde o to základní, čili podsvícené tlačítko Power, vedle menší Reset s kontrolkou vespod (indikace práce disků) a nakonec dva audio porty a dva USB 3.0. Spodní část pak nabídne v levé části snadno vyloupnutelné záslepky 5,25" pozic a v pravé zase dvě X-dock, čili šuplíky pro pevné disky a SSD s funkcí Hot Swap.




- klikněte pro zvětšení -


Z pohledu na levý či pravý bok můžete vidět v podstatě to samé. Jsou to plastová madla, jež se uvnitř opírají o kovové výztuže, takže by měla vydržet přenášení i naplněné skříně. Kolem nich jsou pak průduchy, které osobně považuji za naprosto zbytečné a spíše škodlivé. Však tu máme díky vnitřnímu uspořádání krásný tunel, kde vzduch může proudit od předních ventilátorů přes desku dozadu a ven ze skříně. Tak proč toto ještě "obohacovat" o další průduchy v bočnicích a vrchním panelu, kudy bude unikat hluk a dovnitř se zase bude dostávat prach a skrz horní panel můžeme na desku i něco vylít.




- klikněte pro zvětšení -


Obě bočnice stejně jako vrchní panel se klasicky zasunují odzadu, kde je přidržují dvojice přítlačných šroubků, jak ostatně můžete sami vidět na pohledu zezadu.




- klikněte pro zvětšení -


Na zadním panelu je patrná pozice napájecího zdroje opatřená kovovým kopytem, díky němuž bude zdroj koukat mimo skříň o cca 3 cm. Tento prostor navíc přijde velmi vhod, neboť před zdrojem jsou umístěny šuplíky X-dock, k nimž je třeba přivést kabely, což klade další nároky na volné místo, ale to uvidíte později. Dále tu jsou tři ventilátorové pozice - horní 120mm a dvě spodní 80mm - a to všechny neosazené. Počet rozšiřujících konektorů pro karty je standarní, tedy sedm, i když by se sem ještě alespoň jedna určitě vešla.





Zpracování roštů ventilátorů je celkem dobré. Mřížky jsou vzdušné a vypoulené směrem ven. Vedle té hlavní pak mám tři vylamovací záslepky, které můžeme využít pro přivedení hadiček vodního chlazení plus nějakých kabelů (průměr 3 a 2 cm).




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se podíváme na skříň zespoda, kde jsou z nějakého důvodu opět průduchy. Umístěné jsou mezi předními a zadními nožkami, na něž výrobce nalepil gumové podložky, aby skříň pěkně sedla. Posledním prvkem, který stojí za zmínku, je plastový prachový filtr pod pozicí zdroje. Ten můžeme díky pacce snadno vytáhnout a poté vyčistit.
reklama