reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master ITower 930: libo hot-swap?

21.12.2006, Jan Vítek, recenze
Cooler Master ITower 930: libo hot-swap?
Dnes si představíme skříň od Cooler Masteru s názvem ITower 930, která se na rozdíl od obyčejných krabic může pochlubit chytrým způsobem připojení pevných disků, jenž v sobě zahrnuje i možnost funkce hot-swap. Tím však výčet specialit nekončí, nýbrž začíná.
Instalace proběhla dle očekávání bez větších problémů. Narazil jsem pouze na jeden zádrhel, který se sluší zmínit, a sice ten, že napájecí zdroj se do šachty umisťuje velmi ztěžka. To je nejspíše způsobeno právě oním odpružením, které má zabránit šíření nežádoucích vibrací.


- klikněte pro zvětšení -

Základní deska se vejde naprosto bez problémů, pokud ovšem předem odmontujete ventilátor u pevných disků. Výrobce již nám připravil tray základní desky a umístil na něj distanční sloupky (1 byl bohužel vzhledem k ATX formátu ve špatné poloze), takže instalace základních komponent je díky tomu dílem okamžiku. O uspořádání kabeláže jsem se již zmiňoval. K tomu velmi dobře přispívá rozměrný koš zdroje a také způsob napájení pevných disků či připojování datových kabelů. Na druhou stranu je zde nemožnost otevření pravé bočnice, takže veškeré přebytečné kabely je nutné schovat nejlépe přímo ke zdroji nebo také za koš pevných disků. Přesto jsou ale možnosti skříně z tohoto hlediska nadprůměrné.


Disk SATA v šuplíku (na obrázku WD5000KS)

Mechaniky a PATA pevný disk se zde instalují také velmi pohodlně. 5,25“ mechaniky stačí pouze zepředu zasunout do připravené šachty (nutno předtím odstranit kovovou záslepku) a zajistit plastovým zámkem. Naproti tomu PATA pevný disk musíme přišroubovat ke kovové konstrukci přes jeho čtyři spodní závity a až pak můžeme celek nasunout do pozice a zajistit zámkem, ne že by to tedy byl problém. K instalaci jako takové tedy nemám výhrady až na ony dvě maličkosti se zasunováním napájecího zdroje a nedostatkem šroubků.


Disk PATA v kombinované pozici pro HDD nebo externí 3,5" zařízení


Teplotní testy

Sestava pro testování se téměř nezměnila, pouze jsem musel vedle klasického PATA Western Digital WD800JB pevného disku přidat i další - Western Digital Caviar XL WD2500KS (250GB SATA 3Gb/s 16MB). Celá testovací sestava je zde:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk PATA: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Pevný disk SATA: Western Digital 250GB (WD2500KS)
  • Zdroj: Coolermaster RS-450-ACLY – 450W

Okolní teplota se pohybovala na úrovni 20°C a níž byly jednotlivé komponenty zahřívány pomocí aplikací Prime95, 3DMark03 (opakovaný test Mother Nature) a h2benchw (opakovaný test seek). Nepředpokládal jsem, že 92mm ventilátor bude mít nějak zásadní vliv na teploty jiných komponent než pevných disků a to ze tří důvodů. Jednak je vzhledem k všemožným překážkám nucen překonávat odpor, takže je proud jím tahaného vzduchu slabý. Poté je jasné, že nezanedbatelná část vzduchu půjde přes boční průduchy HDD šachty a ne tedy pouze zvenčí. A nakonec mají ostatní komponenty (tím myslím CPU, grafickou kartu a čipovou sadu) zajištěn svůj vlastní oběh studeného vzduchu daný dvěma zadními 120mm ventilátory a průduchy v bočnici, takže jim může být pomoc od nějakého upoceného 92mm ventilátoru ukradená.

Toto jsem si nakonec také ověřil zkouškou, při které se na teplotách vyjmenovaných komponent diskový 92mm ventilátor prakticky neprojevil a nepokládám tedy za nutné ukazovat vám dvě shodné tabulky. Podíváme se tedy celkem na dva výsledky testů, v nichž hraje hlavní roli zadní 120mm skříňový ventilátor a také se podíváme, jak dokáže diskový 92mm ventilátor plnit svou úlohu.

Při prvním testu jsem nechal oba dva ventilátory zapnuté. Logicky se tedy dočkáme nejnižších hodnot, tedy nejlepších.


120mm ON / 92mm ON
CPU
28°C
45,5°C
Chipset
31°C
44°C
GPU
52°C
78°C
SATA
38°C
42°C

Naměřené hodnoty v podstatě odpovídají konstrukci skříně, v níž hraje hlavní roli 120mm zadní ventilátor. Pevný disk byl chlazen na více než dostatečných 42°C a u ostatních komponent jsem nezaznamenal žádné podivné hodnoty, které by je odlišovaly od výsledků jiných podobných skříní, které mi již prošly pod rukami.


120mm OFF / 92mm ON
CPU
34,5°C
53°C
Chipset
40°C
54°C
GPU
59°C
89°C
SATA
41°C
45°C

Vypnutí zadního 120mm ventilátoru zákonitě muselo přinést zvýšení teplot. Avšak neočekával jsem, že se tolik projeví také na teplotě pevného disku, i když je jasné, že celkové teplejší klima skříně se musí projevit na všech vnitřních komponentách. Zde se tedy dále potvrzuje, že zadní ventilátory jsou dnes alfou a omegou chlazení sériově vyráběných počítačových skříní. Například grafické kartě to přineslo 11°C navíc čipové sadě 10°C a procesor se musel potýkat se 7,5°C navíc.

Nakonec jsem tedy ještě vyzkoušel, jak moc se projeví (při zadním 120mm zapnutém) vypojení diskového ventilátoru. Tam jsme v zátěži testem seeku začínali na 42°C, kterážto teplota následně kolísala mezi 44 a 45°C, tedy zhruba na úrovni druhého testu.
reklama